Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BofA: Δύσκολο να τα «θαλασσώσουν» αυτή τη φορά Ελλάδα και πιστωτές

Οι δύο πλευρές έχουν ισχυρά κίνητρα να ολοκληρώσουν σύντομα την αξιολόγηση, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch. Το χειρότερο σενάριο και τα «δώρα» που φέρνει στην Αθήνα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

BofA: Δύσκολο να τα «θαλασσώσουν» αυτή τη φορά Ελλάδα και πιστωτές

Επιφυλακτικά αισιόδοξη για την Ελλάδα δηλώνει η Bank of America Merrill Lynch, τονίζοντας πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα περιλαμβάνει ελάφρυνση χρέους και θα οδηγήσει σε συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.

Η αξιολόγηση έχει καθυστερήσει, όμως η BofAML βλέπει «ισχυρά κίνητρα» για να ολοκληρωθεί σύντομα, σημειώνοντας πως ταξίδι που έκαναν πρόσφατα επενδυτές στην Ελλάδα επιβεβαιώνει αυτή την άποψη.

Η BofAML καταλήγει πως η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα έπρεπε πραγματικά να τα «θαλασσώσουν» για να πάνε στραβά τα πράγματα αυτή τη φορά.

Πιο αναλυτικά, στη νέα έκθεσή της με ημερομηνία 8 Απριλίου, η Bank of America Merrill Lynch αναφέρει τα εξής:

Ξεκινήσαμε τη χρονιά αισθανόμενοι επιφυλακτικά αισιόδοξοι για την Ελλάδα και παραμένουμε επιφυλακτικά αισιόδοξοι. Η οικονομία χειρίστηκε απρόσμενα καλά τα capital controls, η ύφεση πέρυσι ήταν πολύ ηπιότερη απ' όσο ανέμενε το πρόγραμμα και τα προκαταρκτικά δημοσιονομικά στοιχεία για το 2015 υποδηλώνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα κατά περίπου 0,8% του ΑΕΠ -το οποίο αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τη Eurostat την 21η Απριλίου. Ωστόσο, η αισιοδοξία μας βασίζεται πρωτίστως στην προσδοκία μας πως η Ελλάδα θα πληροί τα κριτήρια για ένταξη στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ μέχρι το τέλος αυτού του έτους, κάτι που θα στηρίξει τις αγορές και θα μειώσει σημαντικά τους κινδύνους Grexit.

Αν και η μακροπρόθεσμη προοπτική της ελληνικής οικονομίας παραμένει αδύναμη και εξαρτάται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η βραχυπρόθεσμη προοπτική μπορεί να είναι θετική, κατά την άποψη της BofAML. Για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η ολοκλήρωση μιας αξιολόγησης δεν σημαίνει μόνο ότι η Ελλάδα θα επιβιώσει μέχρι την επόμενη αξιολόγηση, αλλά περιλαμβάνει και στοιχεία που μπορούν επιτέλους να οδηγήσουν σε ανάκαμψη.

Η BofAML αναμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης να οδηγήσει σε σειρά πολύ θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία, περιλαμβανομένης της επαναφοράς του waiver της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες, συμφωνία για ένα πλαίσιο ελάφρυνσης χρέους, έναρξη της σταδιακής άρσης των capital controls και συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ αργότερα φέτος.

Λαμβάνοντας υπόψη την πολύ χαμηλή βάση, η ελληνική οικονομία μπορεί να εκπλήξει ανοδικά, βραχυπρόθεσμα. Υπάρχουν ισχυρά κίνητρα για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος, εκτιμά η αμερικανική τράπεζα.

Παράλληλα, σημειώνει πως ταξίδι που έκαναν επενδυτές στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα επιβεβαίωσε τις αισιόδοξες απόψεις της τράπεζας για την Ελλάδα, για φέτος. Παρά τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, όλα τα μέρη που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις διαβεβαίωσαν πως θέλουν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όσο το δυνατόν συντομότερα.

Σύμφωνα με το τρέχον χρονοδιάγραμμα, θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την ερχόμενη εβδομάδα, ή στο Eurogroup της 22ας Απριλίου το αργότερο, και να υπάρξει ψηφοφορία στη Βουλή στις αρχές Μαΐου και ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκταμίευση της δόσης πριν το καλοκαίρι, και σε κάθε περίπτωση πολύ πριν λήξουν τα ομόλογα του Ιουλίου -κυρίως τα ομόλογα της ΕΚΤ.

Το θετικό σενάριο

Σύμφωνα με την BoAML, αν η Ελλάδα εγκρίνει επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ύψους 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το καλοκαίρι, μπορεί να εξελιχθεί ένα πολύ θετικό σενάριο για το β' εξάμηνο του έτους. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πολύ πιθανή πριν τις λήξεις του Ιουλίου. Η Ελλάδα θα έχει ένα ξεκάθαρο δημοσιονομικό σχέδιο για τα επόμενα δύο χρόνια, μειώνοντας την αβεβαιότητα. Η ΕΚΤ θα επαναφέρει το waiver για τις ελληνικές τράπεζες και είναι πιθανό να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του QE, πριν το τέλος του έτους. Η Ελλάδα θα έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για να αντιμετωπίσει το μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιτρέποντας τη σταδιακή άρση των capital controls μέχρι το φθινόπωρο. Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους θα βελτιωθεί σημαντικά. Και η σύνδεση της ελάφρυνσης χρέους με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στην αναγκαία πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η οικονομία μπορεί επιτέλους να αρχίσει να ανακάμπτει.

Τα ρίσκα

Σύμφωνα με την BoAML, όλα τα κομμάτια του παζλ για ένα τέτοιο θετικό αποτέλεσμα είναι εκεί, όμως υπάρχουν αρκετά πράγματα που θα μπορούσαν να πάνε «στραβά». Η αξιολόγηση έχει ήδη καθυστερήσει -υποτίθεται πως θα ολοκληρωνόταν τον Δεκέμβριο- και οι συζητήσεις μπορεί να χρειαστούν ακόμα περισσότερο χρόνο. Ορισμένα μέλη της κυβέρνησης μπορεί να αντιδράσουν στα νέα δημοσιονομικά μέτρα, απειλώντας να οδηγήσουν σε πτώση της κυβέρνησης.

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές και το ΔΝΤ θα μπορούσαν να αποτύχουν να καταλήξουν σε συμβιβασμό για την ελάφρυνση του χρέους.

Ωστόσο, η Bank of America Merrill Lynch υποβαθμίζει τα ρίσκα αυτά. Όπως αναφέρει, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στις διαπραγματεύσεις αυτές έχουν ισχυρά κίνητρα για να αποφύγουν μια ακόμα ελληνική κρίση. Η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα, όπως η προσφυγική κρίση και το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση χάνει τη δημοφιλία της στις δημοσκοπήσεις και χρειάζεται σύντομα ένα success story.

Και αν και το ΔΝΤ υπήρξε σκληρός διαπραγματευτής, ωστόσο ο ρόλος του είναι να αντιμετωπίζει και όχι να προκαλεί κρίσεις.

Η BoAML βλέπει δύο σενάρια για το τι θα μπορούσε να πάει πραγματικά «στραβά», όμως κρίνει πως και τα δύο είναι απίθανο να οδηγήσουν σε επανάληψη της κρίσης του Ιουλίου 2015 και της απειλής για Grexit:

Χειρότερο σενάριο 1: Υπάρχει συμφωνία, όμως η ελληνική βουλή την καταψηφίζει. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, οι πρόωρες εκλογές πιθανότατα θα οδηγήσουν σε μια νέα κυβέρνηση που θα ολοκληρώσει γρήγορα την αξιολόγηση.

Χειρότερο σενάριο 2: Οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν και άλλο και η Ελλάδα κινδυνεύει με «ατύχημα» στην αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, η BoAML εκτιμά πως κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα βάλουν πρώτα το συμφέρον της χώρας και θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να αποφευχθεί μια χρεοκοπία -είτε ψηφίζοντας υπέρ του πακέτου, είτε σχηματίζοντας έναν προσωρινό κυβερνητικό συνασπισμό για να κάνουν αυτό που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν τις νέες εκλογές.

Μην τα κάνετε «θάλασσα»

Συμπερασματικά, λέει η Bank of America Merrill Lynch, η Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι πιστωτές και το ΔΝΤ θα έπρεπε πραγματικά να τα «θαλασσώσουν» για να πάνε στραβά τα πράγματα αυτή τη φορά. Η αποτυχία συμφωνίας θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε Grexit πέρυσι, όμως αυτή τη χρονιά πιθανότατα θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και μια νέα κυβέρνηση που θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Τα πράγματα μπορούν να επιδεινωθούν βραχυπρόθεσμα, όμως αυτό θα αποτελεί αγοραστική ευκαιρία, κατά την εκτίμηση της BoAML. Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα πάντα ολοκλήρωνε τις αξιολογήσεις κατά το παρελθόν, παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτή τη φορά θα φέρει και πολλά «δώρα» για τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v