Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «10ήμερο της φωτιάς» μπαίνει η κυβέρνηση

Από σήμερα η συγγραφή των δύο κειμένων από ΕΕ και ΔΝΤ. Η αντοχή των «153» και τα σχέδια της κυβέρνησης για την «επόμενη μέρα» της αξιολόγησης. «Δεν υπάρχει εκλογικό σενάριο», αλλά «ναι στον ανασχηματισμό», το καλό σενάριο.

Στο «10ήμερο της φωτιάς» μπαίνει η κυβέρνηση

Το καθοριστικό δεκαήμερο για την προοπτική της χώρας και για την τύχη της κυβέρνησης αρχίζει να μετρά από σήμερα.

Το οικονομικό επιτελείο ξεκίνησε τη συγγραφή των δύο προσχεδίων συμφωνίας, με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με το ΔΝΤ, ενώ το αργότερο μέχρι την εκπνοή της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την επόμενη Κυριακή, θα ξέρουμε εάν κλείνει ή όχι η αξιολόγηση.

«Θα κλείσει», απαντούν τα κεντρικά κυβερνητικά στελέχη, επικαλούμενα την βούληση των Ευρωπαίων εταίρων (λόγω προσφυγικού, τρομοκρατικού και κινδύνου Brexit).

Την ίδια στιγμή, ομολογούν ότι υπάρχουν «αποστάσεις» σε πολλά από τα κρίσιμα ζητήματα και, κυρίως, στο δημοσιονομικό, καθώς ακόμη και οι ευρω-θεσμοί εγείρουν ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα κάποιων μέτρων.

Κατά τις πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε προχθές σε σύσκεψη στο Μαξίμου τη λίστα με τα αμφισβητούμενα μέτρα, παραδεχόμενος ότι σε κάποια από αυτά οι ενστάσεις είναι βάσιμες.

Νέες υπαναχωρήσεις θεωρούνται βέβαιες, αλλά όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές «θα αφορούν στο μίγμα και όχι στο ύψος των μέτρων».

Επ΄αυτού, λένε, «τα μέτρα θα φρενάρουν στα 5,4 δισ. ευρώ» όπως προβλέπει η συμφωνία του περσινού Ιουλίου και «δεν θα πάμε ούτε χιλιοστό παραπάνω».

Τα τρία «δώρα» της αξιολόγησης

Σε κάθε περίπτωση, το κυβερνητικό επιτελείο φέρεται αποφασισμένο «να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό υποτάσσοντας το έλασσον στο μείζον»

Οπου «έλασσον», κάποιες υπαναχωρήσεις που πριν από λίγο καιρό θα φάνταζαν απαγορευτικές (π.χ. σε νέα «κατά τι» μείωση επικουρικών συντάξεων) και «μείζον», φυσικά, το κλείσιμο της αξιολόγησης, το οποίο:

* Θα οδηγήσει σε εκταμίευση της δόσης, ένα μέρος της οποίας θα κατευθυνθεί στους ιδιώτες (ληξιπρόθεσμα).

* Θα απελευθερώσει «ώριμα» επενδυτικά πλάνα.

* Θα εντάξει τη χώρα στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ολα μαζί, λένε, θα δώσουν το σινιάλο ότι «κάτι αρχίζει να κινείται» με ό,τι αυτό συνεπάγεται «για το ηθικό της αγοράς, των πολιτών και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

Το τελευταίο μεταφράζεται και σε τερματισμό της συζήτησης περί πρόωρων εκλογών, εξέλιξη που, με τη σειρά της, θα υποχρεώσει δυνάμεις της αντιπολίτευσης να ξαναδούν την δική τους τακτική – είτε σε επίπεδο κομμάτων (πχ ΠΑΣΟΚ) είτε μεμονωμένων βουλευτών.

Θα αντέξουν οι «153»;

Οσον αφορά στην συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ουδείς από το Μαξίμου δείχνει να ανησυχεί για «διαρροές» στις ψηφοφορίες στη Βουλή.

«Νομοσχέδιο που θα το έχει θεωρήσει 'ανεκτό' ο Αλέξης Τσίπρας, θα λάβει την ψήφο και των 153 κυβερνητικών βουλευτών», τονίζει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Αλλωστε, σύμφωνα με το... μασάζ που επιχειρείται ήδη, «κάποια από τα πολύ δύσκολα φορολογικά μέτρα δεν θα χρειαστεί όχι μόνο να ληφθούν αλλά ούτε καν να νομοθετηθούν, διότι «η βελτίωση της οικονομίας θα τα καταστήσει περιττά»...

Επίσης, σε μία προσπάθεια να μην θεωρήσουν (οι βουλευτές και, κυρίως, οι πολίτες) δυσθεόρατα τα ύψη των εισπρακτικών μέτρων, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη κάνει την κοπτοραπτική: από τα 5,4 δισ. ευρώ, λέει, που είναι το σύνολο, τα 2,8 δισ. έχουν ήδη εφαρμοστεί (σ.σ. αλληλλεγγύη, πρόωρες συντάξεις κ.λπ.) και απομένουν τα 2,6 δισ. ευρώ, ενώ όλα μαζί θα «απλωθούν» στην τριετία μέχρι το 2018. Οπερ, 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επιβάρυνση...

Το ότι το δύσκολο (ή επώδυνο) νομοθετικό έργο θα συμπέσει με την τελική πράξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, εκτιμάται ότι θα ισχυροποιήσει τους «153», καθώς «ο πόλεμος της διαπλοκής θα ενταθεί».

«Αγκάθι» θεωρούνται οι αποκρατικοποιήσεις: η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας «πάτησαν γκάζι» εν τέλει για να κλείσει η πολύμηνη εκκρεμότητα με την Cosco στον ΟΛΠ (σ.σ. «χάριν της αξιολόγησης αλλά και του επενδυτικού σινιάλου») ωστόσο κατεβλήθησαν μεγάλες προσπάθειες για να μην υπάρξουν «εκρήξεις» στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο στελεχιακό δυναμικό.

Είναι ενδεικτικό ότι ο (διαφωνών με την εξέλιξη) υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας σιώπησε μεν, αλλά έλαμψε δια της απουσίας του απο την επίσημη τελετή στο Ζάππειο – παρότι μετείχε στη συνάντηση στο Μαξίμου με τους Κινέζους επισήμους...

Ανασχηματισμός ναι, για διεύρυνση «θα δούμε»

Οπως και νάχει, με διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ή όχι, ο ανασχηματισμός πρέπει να θεωρείται βέβαιος ώστε «να σηματοδοτηθεί η νέα σελίδα».

Αυτή τη φορά, πάντως, οι υπέρμαχοι της διεύρυνσης κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονται εξαιρετικά προσεκτικοί προκειμένου να μην αντιδράσει ο Πάνος Καμμένος, όπως έκανε με με το αίτημα για παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ αποτελούν μία συμπαγή κυβερνητική πλειοψηφία, από κει και πέρα η προσδοκία να διευρυνθεί, να υπάρξει μεγαλύτερη ανοχή και μεγαλύτερη στήριξη στο κυβερνητικό έργο, νομίζω είναι νόμιμη και διαρκής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Οι παραπάνω αναλύσεις και σχεδιασμοί αφορούν «στην επόμενη μέρα» της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Τι θα γίνει αν «δεν»; Ουδείς στο κυβερνητικό επιτελείο θέλει να ανοίξει τέτοια συζήτηση. Πλην της διευκρίνισης ότι «θα συνεχίσουμε να το παλεύουμε» και «δεν θα ρίξουμε την ασπίδα με παραίτηση και εκλογές»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v