ΝΔ: Έντονες ζυμώσεις ενόψει συνεδρίου

Οι εσωκομματικές ισορροπίες και το νέο διαμορφούμενο σκηνικό. Ποιες οι σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το νέο καταστατικό. Επιμένει στο αίτημα για εκλογές. «Αυτή η ανίκανη παρέα που διοικεί τον τόπο πρέπει να φύγει το γρηγορότερο δυνατό», σημειώνει.

ΝΔ: Έντονες ζυμώσεις ενόψει συνεδρίου

Δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή του 10ου τακτικού εθνικού συνεδρίου της ΝΔ, οι ζυμώσεις και οι παρασκηνιακές διεργασίες μεταξύ των γαλάζιων στελεχών κορυφώνονται. Οι διακριτικές συναντήσεις, οι μυστικές επαφές, τα δείπνα, οι συμμαχίες και οι «υπόγειες» αντιπαραθέσεις δίνουν και παίρνουν, ενόψει του καλύτερου δυνατού πλασαρίσματος στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το «πάνω χέρι», όπως προέκυψε και από τις εκλογές των συνέδρων της περασμένης Κυριακής αλλά και από την αύξηση του αριθμού των συνέδρων από την Αττική, δείχνει να έχει, ως αναμενόταν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ από τη μία προσπαθεί να διατηρήσει τις απαραίτητες εσωκομματικές ισορροπίες αξιοποιώντας σε κομματικές θέσεις στελέχη από όλες τις «συνιστώσες», αλλά από την άλλη φροντίζει να διασφαλίζει τα νώτα του ελέγχοντας την πλειοψηφία σε όλα τα κομματικά όργανα.

Την ίδια στιγμή, το δικό τους ρόλο στο νέο εσωκομματικό χάρτη θέλουν να διαδραματίσουν και αρκετά άλλα στελέχη ενόψει της επόμενης μέρας, κινούμενα είτε μεμονωμένα είτε σε συνεργαζόμενοι ψάχνοντας να διαμορφώσουν ισχυρά περιβάλλοντα επιρροής τους. Τέτοιες «εμφύλιες μάχες» παρατηρήθηκαν τόσο στις εκλογές για την ανάδειξη των προέδρων και των συμβουλίων των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων, καθώς και των συνέδρων, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται με φόντο τις εκλογές για την εκλογή των 66 νέων προέδρων στις Νομαρχιακές Διοικούσες Επιτροπές (ΝΟΔΕ) όλης της χώρας την επόμενη Κυριακή, 17 Απριλίου.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί το συνέδριο κομβικής σημασίας για το μέλλον της ΝΔ, προκειμένου να περάσει τη φιλοσοφία του και να οριστικοποιήσει τη νέα μορφή που οραματίζεται για τη γαλάζια παράταξη. «Δεν θα είναι ένα ακόμη συνέδριο που θα αφορά μόνο τα κομματικά στελέχη. Είναι μια αφετηρία για ένα ποιοτικό άλμα στην πολιτική ζωή της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τις πρώτες μέρες της θητείας του. Μέσα από τη συγκεκριμένη εσωκομματική διαδικασία, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, θέλει να δημιουργήσει τις συνθήκες πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ και ακολούθως την ανάδειξη και έλευση νέων μελών και στελεχών.

Λειτουργικό καταστατικό

«Οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη στο πολιτικό σύστημα και στη ΝΔ επειδή η πολιτική παράγεται χωρίς αυτούς», τονίζουν στη Συγγρού και θέτουν ως στόχο την αλλαγή αυτής της νοοτροπίας, με άνοιγμα στην κοινωνία και ανοίγοντας τις πόρτες της Ν.Δ. Το συνέδριο θα διαρκέσει τρεις ημέρες, από Παρασκευή 22 μέχρι την Κυριακή 24 Απριλίου. Την πρώτη μέρα θα κυριαρχήσει η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, τη δεύτερη θα πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, θεματικές εκδηλώσεις από τις γραμματείες και την τελευταία μέρα θα διοργανωθούν από τη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού δύο μεγάλες θεματικές συζητήσεις, ενώ θα γίνει και η ψηφοφορία για τα νέα όργανα του κόμματος. Κατά το τριήμερο είναι πιθανόν να παρουσιαστούν και οι πρώτοι βασικοί προγραμματικοί άξονες βάσει των οποίων λειτουργούν οι αντίστοιχες επιτροπές για το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Ο βασικός πάντως στόχος του συνεδρίου είναι η διαμόρφωση ενός νέου, σύγχρονου και λειτουργικού καταστατικού, με πολλές να είναι οι σχετικές σκέψεις της ηγεσίας της ΝΔ. Μία από αυτές είναι η μείωση του αριθμού των 500 μελών της Πολιτικής Επιτροπής. Μία από τις εισηγήσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι το συγκεκριμένο όργανο να αποτελείται πλέον μόνο από 100 περίπου αιρετά μέλη (σήμερα έχει και ex officio) και επιπλέον τους εν ενεργεία βουλευτές, προκειμένου το κόμμα «από προεδροκεντρικό να μετατραπεί σε θεσμοκεντρικό».

Παράλληλα θα προβλέπεται 5ετή θητεία για τον πρόεδρο του κόμματος, καθώς και η διεξαγωγή τακτικού συνεδρίου κάθε δύο χρόνια, αντί για τέσσερα που ισχύει τώρα. Επίσης, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αύξησης των θέσεων των αντιπροέδρων κατά μία, με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να φλερτάρει έντονα με αυτήν, αλλά και ο τρόπος κατάρτισης των ψηφοδελτίων των εθνικών εκλογών.

«Ακυβέρνητο καράβι»

Παράλληλα με τις εσωκομματικές διεργασίες, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, συνεχίζει το «σκληρό ροκ» κατά της κυβέρνησης. Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως «η χώρα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι στην τέλεια καταιγίδα. Οφείλουμε με όλες μας τις δυνάμεις να βάλουμε ένα φραγμό στον κατήφορο της χώρας. Να δώσουμε οξυγόνο στην Ελλάδα και τους πολίτες. Αυτή η ανίκανη παρέα που διοικεί τον τόπο πρέπει να φύγει το γρηγορότερο δυνατό. Με εκλογές. Με την απόφαση του ελληνικού λαού. Το κόστος της συνέχισης της καταστροφής είναι απείρως μεγαλύτερο, από το κόστος της διαδικασίας απομάκρυνσής τους. Ας το καταλάβουν. Πρέπει να φύγουν», δηλώνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v