Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Δικαίωμά μας να επιλέξουμε τα μέτρα

«Κανένας δεν μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα να επιλέγει η κυβέρνηση τα μέσα για την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Στήριξη από τον Πορτογάλο πρωθυπουργό. Ντροπή η Ειδομένη, πρόκληση η στάση της πΓΔΜ. Αιχμές για τη στάση «κάποιων» ΜΚΟ.

Τσίπρας: Δικαίωμά μας να επιλέξουμε τα μέτρα

Τούτες τις μέρες ολοκληρώνονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση του προγράμματος, είπε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Πορτογάλο πρωθυπουργό. Τα συζητήσαμε και καταλήξαμε ότι «κανένας δεν μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα να επιλέγει η κυβέρνηση τα μέσα για την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων». Αυτό είναι θεμέλιος λίθος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Όπως είπε, βασική αρχή είναι ο σεβασμός στο κυριαρχικό δικαίωμα ενός λαού να επιλέγει κυβερνήσεις και αυτές τον τρόπο που θα καταφέρουν να πετύχουν τους στόχους

Σαφή ήταν τα καρφιά και απέναντι στο ΔΝΤ καθώς, όπως είπε, η ΕΕ έχει γίνει σοφότερη από την κρίση και δεν χρειάζεται τεχνοκράτες και «συμβουλάτορες». 

«Ας σοβαρευτούμε», είπε χαρακτηριστικά. Οι συμβουλές των συμβούλων έπεσαν έξω, πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας. Η Ευρώπη μπορεί από μόνη της.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε. Είπε πως στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν λάθος πολιτικές. Είναι παράδοξο όσοι επέμειναν τότε στο λάθος, να επιμένουν και τώρα στην εφαρμογή του λάθους (σ.σ. έκανε αναφορά στους πολλαπλασιαστές) και μετά να λένε «φταίτε εσείς που δεν το εφαρμόζετε με ευχαρίστηση» (σ.σ. με σαφείς αιχμές αναφορικά με τις δηλώσεις Λαγκάρντ στο Bloomberg).

Δεν έχουμε να κάνουμε με αριθμούς αλλά με τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και με την προοπτική της Ευρώπης. Βρισκόμαστε μπροστά σε τρεις κρίσεις (προσφυγική, ασφάλειας, οικονομική) και έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο δημοψήφισμα (Βρετανία).

Όταν το πρόβλημα είναι οι κανόνες ,πρέπει να τους «διορθώσεις», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση, είπε ότι έχουμε μια δύσκολη συμφωνία και ζητούμε να την τηρήσουν οι δανειστές. Αμέσως μετά την α' αξιολόγηση θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Σημείωσε ότι η χώρα πηγαίνει καλύτερα σε ό,τι αφορά στους στόχους (πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 και οριακή ύφεση). Αφού δεν έχουν δυσχεράνει οι όροι, πρέπει είτε να καλυτερέψουν οι προβλέψεις για τα μέτρα, είτε να μείνουμε σε αυτά. Ζητάμε να εφαρμοστούν όσα συμφωνήσαμε.

Εξοδος από τη λιτότητα

Καλούμαστε να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις το επόμενο διάστημα, τόνισε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα.

Ως τέτοιες περιέγραψε την έξοδο από τις πολιτικές λιτότητας, τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος και την εξασφάλιση συνθηκών ασφάλειας σε μια κρίσιμη περίοδο. 

Οι προκλήσεις έχουν επίκεντρο τη Μεσόγειο, παρότι οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ξεπερνούν την περιοχή μας. Επιτάσσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Η κοινή προκήρυξη που υπογράψαμε έχει στόχο να προωθήσουμε το κοινό μας όραμα: την επιστροφή της Ευρώπης στις αρχές της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.

Οι χώρες μας δέχτηκαν προγράμματα ακραίας λιτότητας, που κοινή μας πεποίθηση είναι ότι οδήγησαν σε αύξηση της ανεργίας, φτωχοποίηση του λαού και αύξηση του χρέους. Παράλληλα συνέβαλαν στο να αυξηθούν τα ξενοφοβικά σύνδρομα και η ακροδεξιά. Αυτός είναι και ο μεγάλος κίνδυνος.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός οι σοσιαλιστές και οι αριστεροί έχουν χρέος να συνεργαστούν.

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις προσπάθειες της αριστερής κυβέρνησης της Πορτογαλίας να ανασυγκροτήσει τη χώρα μετά τα μνημόνια. «Η δική σας επιτυχία να ξεπεράσετε τις συνέπειες της λιτότητας ανοίγει τον δρόμο και στην Ελλάδα», είπε απευθυνόμενος στον Πορτογάλο πρωθυπουργό.

Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με δύο κρίσεις: την οικονομική και την προσφυγική, σημείωσε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε την Πορτογαλία γιατί παρότι είναι πολύ μακριά από την κρίση και με μικρό πληθυσμό, ήταν η πρώτη κυβέρνηση που προθυμοποιήθηκε να πάρει έναν σημαντικό αριθμό προσφύγων για μετεγκατάσταση. Αυτό έγινε ενώ χώρες με πολλαπλάσιο πληθυσμό αρνήθηκαν να πάρουν έστω και έναν.

Εδώ μπορεί να δει κανείς στην πράξη τη διαφορά ανάμεσα σε κυβερνήσεις που εννοούν τις αξίες της Ευρώπης και άλλες που θεωρούν ότι οι αξίες της Ευρώπης είναι α λα καρτ.

Ισως κάποιοι δεν θέλουν να τελειώσει η αξιολόγηση 

Σε ερώτηση για το ελληνικό χρέος, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το ζήτημα του χρέους και της ελάφρυνσης, της δημιουργίας ενός δημοσιονομικού περιθωρίου, που θα δίνει περιθώρια να πέσουν λεφτά και στην ανάπτυξη και όχι μόνο στο χρέος, είναι ένα κοινό θέμα.

«Η συμφωνία λέει ξεκάθαρα ότι μετά την πρώτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Και όταν κάτι ξεκινάει, τελειώνει κιόλας. Ενδεχομένως κάποιοι που δεν θέλουν να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση, δεν θέλουν και να τελειώσει ποτέ η αξιολόγηση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη πίστωση χρόνου

Σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να βγει από το μνημόνιο, όπως οι άλλες χώρες, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι από το 2010 έως το 2015 συντελέστηκε περισσότερη καταστροφή, σε σχέση με τις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα. Χάσαμε το 25% του εθνικού πλούτου, εκτινάχθηκε η ανεργία. Είδαμε να εφαρμόζονται μέτρα συνολικού ύψους 63 δισ. ευρώ. Αυτό δεν έγινε πουθενά στην Ευρώπη. Χρειάζεται μεγαλύτερη πίστωση χρόνου για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σημείωσε.

Για εμάς έχει σημασία να γνωρίζουμε ότι αυτό τον αγώνα δεν τον διεξάγουμε μόνοι, ότι έχουμε κυβερνήσεις-συμμάχους στον αγώνα να υπερβούμε τη λογική της λιτότητας.

Η Ευρώπη έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Καλούμαστε να σχεδιάσουμε εναλλακτικές πολιτικές και να αποδείξουμε εφαρμόζοντάς τες ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από αυτές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Ντροπή η Ειδομένη, πρόκληση η στάση της πΓΔΜ

Η Ειδομένη αποτελεί μια ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Εχουμε αναδείξει ότι αιτία της κατάστασης στην Ειδομένη είναι οι μονομερείς αποφάσεις που έκλεισαν τα σύνορα, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, οπότε κάνουμε αγώνα δρόμου να πείσουμε ότι είναι εντελώς ανώφελο για τους ανθρώπους εκεί να περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα.

Δυστυχώς, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, στον αγώνα μας αυτό, εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες, βρίσκουμε και ορισμένες ΜΚΟ που κάνουν την εντελώς αντίθετη δουλειά. Προσπαθούν να πείσουν τους πρόσφυγες να μείνουν εκεί, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία τους.

Κάποιες ΜΚΟ μάλλον έχουν στο μυαλό τους να πάρουν κάποια κονδύλια παρά να προσφέρουν, σχολίασε. 

Αναφορικά με τα χθεσινά επεισόδια, τα χαρακτήρισε διπλή πρόκληση. Όπως είπε, τα επεισόδια προκλήθηκαν από κάποιες ΜΚΟ που παρότρυναν τους πρόσφυγες. Δεύτερη πρόκληση αποτελεί η στάση των Σκοπίων, που επιτέθηκαν με χημικά, δακρυγόνα και σφαίρες απέναντι σε προφανώς άοπλους. Είναι ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για τις χώρες που θέλουν να γίνουν κομμάτι του, υπογράμμισε.

Αντόνιο Κόστα: Πρέπει να αλλάξουμε σελίδα

Τη διάθεση της Πορτογαλίας να υποδεχτεί περισσότερους πρόσφυγες από ό,τι προβλέπει η συμφωνία μετεγκατάστασης, αλλά και τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια αλλαγής του μείγματος πολιτικής στην Ευρώπη υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου.

Ο κ. Κόστα υπογράμμισε ότι η κρίση της ευρωζώνης δεν ξεκίνησε το 2010. Υπάρχει δομικό πρόβλημα, που έχει να κάνει με τις ασυμμετρίες μεταξύ των διαφορετικών οικονομιών. Είναι απαραίτητο να καταβάλλουμε προσπάθειες μεγαλύτερης σύγκλισης των οικονομιών.

Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Οι πολιτικές λιτότητας δεν δίνουν λύση, γιατί δεν έδωσαν αποτελέσματα σε καμία χώρα που εφαρμόστηκαν. Πρέπει να θέσουμε στόχους ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, υπογράμμισε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος και στην κοινή διακήρυξη που υπέγραψε με τον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι Πορτογαλία και Ελλάδα θα πρέπει να συνεργαστούν, όχι για σύγκρουση με την Ε.Ε. αλλά με εποικοδομητική λογική, ώστε να δημιουργηθούν συμμαχίες, να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο.

«Εχουμε θέληση να συνεργαστούμε για να έχουμε μια ΕΕ με μεγαλύτερη αλληλεγγύη, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, ώστε οι Ευρωπαίοι να ξαναπιστέψουν στο ευρωπαϊκό εγχείρημα», σημείωσε.

Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, τόνισε ότι δεν είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά ολόκληρης της Ε.Ε. Κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην Ελλάδα, φτάνει στην Ευρώπη και συνεπώς και στην Πορτογαλία, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την προθυμία της Πορτογαλίας εξ αρχής να συνεργαστεί και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Πέρα από τον αριθμό των προσφύγων που έχουν αποδεχτεί να λάβουν τα κράτη-μέλη, εμείς, σε διμερή βάση, θα αποδεχτούμε μετεγκατάσταση περισσότερων προσφύγων που θέλουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Πορτογαλία, υπογράμμισε.

Το πρόγραμμα προσαρμογής και οι πληγές

Η Πορτογαλία ολοκλήρωσε το πρόγραμμα προσαρμογής και αναφέρεται από την Ευρώπη ως χώρα που συμμορφώθηκε με το πρόγραμμα. Χαιρόμαστε γι' αυτό αλλά δεν παραγνωρίζουμε ότι το χρέος από 97% του ΑΕΠ έφτασε στο 130% και παράλληλα ανέβηκε η ανεργία και αυξήθηκε η φτώχεια, σχολίασε ο Αντόνιο Κόστα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίστηκαν τα δομικά προβλήματα. Γι' αυτό παρουσιάζουμε τον επόμενο μήνα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Οπως είπε, η Πορτογαλία δεν έθεσε θέμα αναδιάρθρωσης χρέους αλλά ζητά καλύτερη κατανομή των πόρων, ώστε να προχωρήσουν επενδύσεις και να υπάρξει σύγκλιση με την Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v