Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφορία και Ταμεία «τρώνε» το 39% του μισθού!

Ποια θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ. Μειωμένη εμφανίζεται η μέση φορολογική επιβάρυνση πέρυσι. Πρωταθλητές Βέλγιο, Αυστρία, Γερμανία. Στις τελευταίες θέσεις Νέα Ζηλανδία, Χιλή.

Εφορία και Ταμεία «τρώνε» το 39% του μισθού!

Τέσσερα στα δέκα ευρώ των μηνιαίων αποδοχών ενός μέσου μισθωτού παρακρατούσε στην Ελλάδα το Δημόσιο μέσω φόρου εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών, το 2015.

Η μέση φορολογική επιβάρυνση όπως μετρήθηκε από τον ΟΟΣΑ ήταν πέρυσι στην Ελλάδα στο 39,3%, έναντι μέσου όρου 35,9% στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, με την έκθεση Taxing Wages 2016 να αποκαλύπτει μια εικόνα μαγική για τη χώρα μας.

Σε 24 από τις 34 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, οι φορολογικές επιβαρύνσεις αυξήθηκαν το 2015.

Η Ελλάδα όμως δεν συγκαταλέγεται στην ομάδα των είκοσι τεσσάρων αλλά αντίθετα στην ομάδα των οκτώ χωρών όπου η μέση φορολογική επιβάρυνση (άθροισμα φόρων εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών) μειώθηκε το περασμένο έτος.

Παρότι στην έκθεση δεν αναλύεται η αιτία μείωσης της μέσης φορολογικής επιβάρυνσης, πιθανολογείται ότι αυτή οφείλεται στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την οποία είχε καθιερώσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Δυστυχώς, η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έχει ήδη ακυρωθεί και δρομολογούνται νέες επιβαρύνσεις, καθώς η κυβέρνηση παζαρεύει με τους δανειστές την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι η χώρα μας είναι η πρώτη μεταξύ των τριών (μαζί με την Ισπανία και την Εσθονία) στις οποίες σημειώθηκε πτώση της μέσης φορολογικής επιβάρυνσης σε ποσοστό υψηλότερο του 1%.

Τα στοιχεία δείχνουν μείωση της μέσης φορολογικής επιβάρυνσης κατά 1,3% στην Ελλάδα, κατά 1,2% στην Ισπανία και κατά 1% στην Εσθονία.

Η φορολογική επιβάρυνση την οποία μετρά ο ΟΟΣΑ αφορά σε μισθωτούς και συντίθεται τόσο στη μέση άμεση φορολογία όσο και στις ασφαλιστικές εισφορές. Σε μέσα επίπεδα, η φορολογική επιβάρυνση ενός μέσου μισθωτού παρέμεινε αμετάβλητη στο 35,9% πέρυσι στις χώρες του ΟΟΣΑ, μετά από διαρκείς αυξήσεις από το 2011.

Στην Ελλάδα, η μέση φορολογική επιβάρυνση διαμορφώνεται στο 39,3%, καταλαμβάνοντας τη δέκατη τέταρτη θέση στην κλίμακα των επιβαρύνσεων στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ. Τα σκήπτρα κρατά το Βέλγιο με 55,3%, ακολουθεί η Αυστρία με 49,5% και η Γερμανία με 49,4%, ενώ Μεξικό (19,7%), Νέα Ζηλανδία (17,6%) και Χιλή (7%) συνθέτουν την τριάδα των χωρών του Οργανισμού με τις μικρότερες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Εξίσου ουσιώδη είναι και τα συμπεράσματα της μελέτης που εξάγονται από την ανάλυση των δεδομένων για μια μέση οικογένεια ενός μισθωτού με δύο παιδιά, η οποία αποτελεί και σε μεγάλο βαθμό το πιο αντιπροσωπευτικό πρότυπο οικογένειας στο δυτικό κόσμο.

Σε αυτή τη μελέτη η χώρα μας ανεβαίνει υψηλότερα στις πρώτες θέσεις της κατάταξης με τη συνολική φορολογική επιβάρυνση. Για το 2015, στην πρώτη θέση είναι η Γαλλία με 40,5% και ακολουθούν Βέλγιο με 40,4%, Ιταλία 39,9%, Φινλανδία 39,3%, Αυστρία 39% και έπειτα η Ελλάδα στην 6η θέση με 38,1%. Ο μη σταθμισμένος μέσος όρος των χωρών μελών του ΟΟΣΑ είναι στο 26,7% και των ευρωπαϊκών χωρών στο 31,1%.

Η χώρα μας πάντως βελτιώνεται στη σχετική λίστα καθώς το 2011 και το 2012 ήταν στην πρώτη θέση ενώ το 2013 και το 2014 ήταν στην 3η. Ωστόσο αν ληφθούν οι μέσοι όροι της τελευταίας 15ετίας η χώρα μας είναι σταθερά στις δυο πρώτες θέσεις.

 

* Δείτε τη μελέτη στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v