Και το ΕΚΑΣ στο «παζάρι» του ασφαλιστικού

Οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι πριν την «παύση των συνομιλιών». Γιατί κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν ότι στο ασφαλιστικό θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία. Το «χαρτί» των εισφορών, η μείωση της δημοσιονομικής δαπάνης το 2017 και το «μπαλαντέρ» των συντάξεων χηρείας.

Και το ΕΚΑΣ στο «παζάρι» του ασφαλιστικού

Η σημαντική μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης που αφορά στο ΕΚΑΣ, εντός του 2017, και η μικρή αύξηση των εισφορών προκειμένου να περιοριστούν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, εντός του τρέχοντος έτους, στα 300 με 350 εκατ. ευρώ, ήταν οι δύο προτάσεις που «έπεσαν» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής των θεσμών, λίγο πριν από τη διακοπή των συζητήσεων.

Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις εκτιμούσαν ότι η συμφωνία στο ασφαλιστικό θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και σήμερα, μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων, καθώς αυτό που έμενε ήταν η ποσοτικοποίηση των νέων προτάσεων - υπαναχωρήσεων που έπρεπε να γίνουν και από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, βήματα προσέγγισης φαίνεται πως έκαναν κυρίως η ελληνική πλευρά αλλά και οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να είναι πιο σταθεροί στις απόψεις βάσει των οποίων, όλο το προηγούμενο διάστημα, Έλληνες αξιωματούχοι έλεγαν ότι «το ΔΝΤ θέλει αίμα».

Πλέον, οι διαπραγματεύσεις θα εκκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα, χωρίς κανείς να μπορεί να προεξοφλήσει εάν το νήμα των συζητήσεων θα πιαστεί από εκεί που το άφησαν οι επικεφαλής του κουαρτέτου με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, πριν από λίγες ώρες, όταν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωνε την παύση των διαπραγματεύσεων.

Χθες, και μετά την εμπλοκή του Σαββατοκύριακου στο ασφαλιστικό, η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε διατεθειμένη να διανύσει ένα μέρος της απόστασης, αποδεχόμενη σημαντικές περικοπές στη συνταξιοδοτική δαπάνη του 2017 μέσω περικοπών στο ΕΚΑΣ, ενώ και οι θεσμοί, κυρίως οι Ευρωπαίοι, εμφανίζονταν διατεθειμένοι να δεχθούν αύξηση των εισφορών.

Αναλυτικά, η νέα κόκκινη γραμμή του υπουργείου Εργασίας για την προστασία των συνταξιούχων είναι να μη γίνει καμία μείωση στο άθροισμα συντάξεων -κύριων και επικουρικών- έως και τα 1.300 ευρώ. Η λύση αναζητήθηκε μέσα από μια δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει μείωση επικουρικών συντάξεων κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ, αύξηση των εισφορών (κατά 1,5 μονάδα για 3 χρόνια ή κατά 1 μονάδα για 6 χρόνια) και αξιοποίηση - εκποίηση μέρους της περιουσίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που εκτιμάται κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ.

Προκειμένου οι εκπρόσωποι των δανειστών να δεχθούν την αύξηση των εισφορών που απέρριπταν όλο το προηγούμενο διάστημα, η ηγεσία του υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να μειωθεί περισσότερο η δαπάνη για το ΕΚΑΣ εντός του 2017.

Να σημειωθεί ότι το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί εντός του 2018 (τυπικά έως τον Απρίλιο του 2019, ουσιαστικά έως το τέλος του 2018), όπως προβλέπει το 3ο Μνημόνιο. Αυτό που δεν απέκλειε, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας, είναι η προσαρμογή να είναι μεγαλύτερη εντός του επόμενου έτους. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά έκανε αποδεκτό και το αίτημα των πιστωτών να τεθεί όριο ηλικίας τα 55 έτη για την λήψη συντάξεων χηρείας.

Να σημειωθεί επίσης πως το Σάββατο, η κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση για τους συντελεστές αναπλήρωσης βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις, η οποία έγινε αποδεκτή από τους θεσμούς. Για 40 χρόνια ασφάλισης, το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης ανέρχεται σε 40,7%. Στην ανταποδοτική σύνταξη θα προστίθεται η Εθνική, που για 20 χρόνια ασφάλισης συμφωνήθηκε στα 384 ευρώ. Για κάθε ένα χρόνο κάτω των 20 και έως τα 15 έτη ασφάλισης, η Εθνική Σύνταξη θα μειώνεται κατά 2%, ώστε να μην πέφτει κάτω από 345 ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος πάντως, αν και εξερχόμενος του Χίλτον λίγο πριν από τις 2 μετά τα μεσάνυχτα, αρκέστηκε μόνο στο να δηλώσει πως δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθεί σήμερα η συμφωνία, λίγο πριν την είσοδό του στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων, εκτιμούσε πως συμφωνία θα μπορούσαμε να έχουμε και χθες, υποστηρίζοντας ότι τα μηνύματα είναι καλά.

Εξέφρασε βέβαια την επιθυμία να υπάρχει στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ «κάτι χειροπιαστό». Επιθυμία που διαψεύστηκε περίπου 4 ώρες μετά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v