Γεροβασίλη: Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία του Ιουλίου», επισημαίνει η κυβερνητική εκπρόσωπος. Οι εξελίξεις σε προσφυγικό και τηλεοπτικές άδειες.

Γεροβασίλη: Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει

Η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει προ πολλού, γιατί η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει πλήρη δέσμη προτάσεων, υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος μιλώντας στο briefing των πολιτικών συντακτών.

«Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό, καθώς η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει πλήρεις προτάσεις που καλύπτουν απόλυτα τους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου», υποστήριξε. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος άφησε εκ νέου αιχμές για το ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι «την περασμένη εβδομάδα είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια που αφορούσαν εσκεμμένη μεθόδευση κωλυσιεργίας στις διαπραγματεύσεις από την πλευρά στελεχών του ΔΝΤ. Υπενθυμίζουμε ότι η Διευθύντρια του Ταμείου χαρακτήρισε τα σενάρια αυτά «ανοησίες» και τάχθηκε υπέρ της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Μέχρι στιγμής, αυτή η πρόθεση δεν επαληθεύεται από τη στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις. Σε κάθε περίπτωση, η παραδοχή λαθών από τη διευθύντρια του ΔΝΤ είναι ένα θετικό γεγονός που συμβάλλει στην κατανόηση των όσων συμβαίνουν από την διεθνή κοινή γνώμη».

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία του Ιουλίου και υπογραμμίζει ότι το ίδιο οφείλουν να κάνουν όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη συμφωνία», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν δυσχεραίνεται η συζήτηση για το χρέος από τις χθεσινές εξελίξεις, υποστήριξε ότι τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί φτάνουν στις 22 Απριλίου και το Eurogroup. Στην Ουάσιγκτον δεν έχουν προγραμματιστεί συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος εμφανίστηκε βέβαιη ότι θα υπάρξει συμφωνία, ότι θα τηρηθεί το plan A, χωρίς να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει η κυβέρνηση αν δεν πετύχει τη συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί. Παραδέχτηκε βέβαια ότι σε μια διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν εγγυήσεις.

Το προσφυγικό

Για το προσφυγικό εστίασε στο ότι ξεκίνησε η αποσυμφόρηση του Πειραιά και στη μεγάλη μείωση των εισροών προσφύγων στο Αιγαίο.

Τόνισε τη σημασία της επίσκεψης του Πάπα στη Λέσβο και παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση αν χρειαστεί θα παρέμβει για τη δράση κάποιων που παραπληροφορούν τους πρόσφυγες και τους οδηγούν σε ακραίες ενέργειες, χωρίς όμως να δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία ΜΚΟ που βοηθούν τους πρόσφυγες.

Όπως είπε, εντείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό όσων παρακινούν σε επεισόδια και αναμένεται να υπάρξουν αποτελέσματα.

Οι τηλεοπτικές άδειες

Εως την Παρασκευή θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες και αυτή θα διαρκέσει από 7 έως 10 μέρες.

Όπως είπε η Ολγα Γεροβασίλη «στη συνέχεια και αφού ενσωματωθούν όσες παρατηρήσεις κρίνεται σκόπιμο, θα αναρτηθεί η οριστική προκήρυξη, με προθεσμία 30 έως 45 ημερών για την κατάθεση των φακέλων. Από τη διαδικασία αυτή θα προκύψει η λίστα όσων πληρούν τα κριτήρια, και η συζήτηση των σχετικών ενστάσεων, εφόσον υπάρξουν. Το τελικό στάδιο της διαδικασίας προβλέπει τη δημοπράτηση των συχνοτήτων».

Ήδη έχουν δημοσιευτεί οι δύο από τις τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, που προβλέπονται από την προκήρυξη και που αφορούν στη μεταφορά αρμοδιότητας της διενέργειας του διαγωνισμού στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, και τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων ανά ειδικότητα, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

Εντός των ημερών θα εκδοθεί και η τρίτη Κοινή Υπουργική Απόφαση, που καθορίζει την τιμή εκκίνησης για κάθε τηλεοπτική άδεια. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v