Κλείσιμο αξιολόγησης χωρίς πρόσθετα μέτρα το μήνυμα Τσίπρα-Σουλτς

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου συμφώνησε ότι θα πρέπει να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, ενώ αποδέχτηκε σύμφωνα με ελληνικές πηγές ότι δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα. Δική μας υπόθεση ο τρόπος κατανομής των βαρών, αν η συμφωνία εφαρμόζεται πλήρως, το μήνυμα Τσίπρα.

Κλείσιμο αξιολόγησης χωρίς πρόσθετα μέτρα το μήνυμα Τσίπρα-Σουλτς

Ικανοποίηση εξέφρασε η ελληνική πλευρά για το αποτέλεσμα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, καθώς κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας διαπιστώθηκε κοινός τόπος και επί της ουσίας και επί της διαδικασίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διήρκησε μιάμιση ώρα, ο πρόεδρος του ΕΚ αποδέχθηκε ότι δεν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα, ότι θα πρέπει να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, ώστε να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξήγησε στον κ. Σουλτς την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και την ουσία των δύο νομοσχεδίων για φορολογικό και ασφαλιστικό. 

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το μήνυμα που έστειλε και στη χθεσινή συνάντησή του με τον Φρανσουά Ολάντ, ότι ο τρόπος κατανομής των βαρών είναι υπόθεση της κυβέρνησης, στον βαθμό που η συμφωνία εφαρμόζεται πλήρως. 

Με τον Μάρτιν Σουλτς έχουμε κοινές πεποιθήσεις σε θέματα αρχών που αφορούν στην Ευρώπη, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνάντησης. 

Το δικαίωμα των εκλεγμένων κυβερνήσεων να επιλέγουν τα μέσα εκπλήρωσης συμφωνημένων στόχων είναι ζήτημα δημοκρατίας και κυριαρχίας, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. 

Γκουαλτιέρι: Δικαίωμα μιας κυβέρνησης πώς θα πετύχει τους στόχους της

«Είναι σημαντικό, να εφαρμόζεται η συμφωνία, αλλά φυσικά υπάρχει το δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να ορίζει τους τρόπους με τους οποίους θα επιτύχει τους από κοινού συμφωνημένους στόχους», δήλωσε ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι σημαντική και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολουθεί στενά την αξιολόγηση του προγράμματος, πραγματοποιήσαμε μια σημαντική αποστολή συλλογής δεδομένων στην Αθήνα, τώρα είχα την ευκαιρία να έχω μια ακόμη ανταλλαγή απόψεων με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», ανέφερε ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

«Θεωρούμε ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, την Ευρώπη. Είναι σημαντικό, βεβαίως, να εφαρμόζεται η συμφωνία, αλλά φυσικά υπάρχει το δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να ορίζει τους τρόπους με τους οποίους θα επιτύχει τους από κοινού συμφωνημένους στόχους», είπε ο κ. Γκουαλτιέρι και προσέθεσε: «Είναι σημαντικό να έχουμε μια δημοκρατική Ευρώπη, στην οποία έχουμε πολλαπλά επίπεδα άσκησης της δημοκρατίας, το εθνικό επίπεδο αλλά και το ευρωπαϊκό επίπεδο με σημαντικό το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Βρισκόμαστε εδώ, λοιπόν, για να αναβαθμίσουμε τη δημοκρατία και τη διαφάνεια σε αυτή τη διαδικασία [της αξιολόγησης] προς το συμφέρον των Ελλήνων και όλων των Ευρωπαίων πολιτών».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός σημείωνε στο Twitter ότι «αναχωρήσαμε από τη φίλη της Ελλάδας, Γαλλία, με ικανοποίηση. Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι υπόθεση των τεχνοκρατών», μετά τη συνάντηση στο Παρίσι με τον Φρανσουά Ολάντ. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v