Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Ισως έχουμε νέο ρόλο στους θεσμούς

«Το τελευταίο που χρειάζεται είναι καθυστέρηση», δηλώνει η επικεφαλής του Ταμείου. Απαιτείται ηρωική προσπάθεια για πλεόνασμα 3,5% και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να συντηρηθεί, υποστηρίζει. Ξεκαθάρισε ότι ελάφρυνση χρέους δεν σημαίνει «κούρεμα».

Λαγκάρντ: Ισως έχουμε νέο ρόλο στους θεσμούς

«Το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι καθυστέρηση», τόνισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. «Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα με την ελληνική κυβέρνηση», τόνισε. 

Όπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, είμασταν πάντα της άποψης ότι χρειάζονται πραγματικοί και ρεαλιστικοί αριθμοί καθώς και υλοποιήσιμα μέτρα.

Το πρόγραμμα πρέπει να δουλέψει σε δύο σκέλη, να είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο, σημείωσε επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Ταμείου.

«Είδηση» πάντως έβγαλε η επικεφαλής του Ταμείου απαντώντας σε ερώτηση για το εάν είναι ρεαλιστικό να ζητείται από την Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Η Κρ. Λαγκάρντ τόνισε ότι το σχόλιο για ρεαλισμό αναφορικά με την Ελλάδα σχετίζεται με τους στόχους. Όπως είπε, το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ίσως μπορεί να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα με «ηρωικές προσπάθειες» από την Ελλάδα και τον λαό. Είμαστε σκεπτικοί γι’ αυτό αλλά περιμένουμε να δούμε τι προτείνεται, συμπλήρωσε.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να διατηρηθεί για δεκαετίες. «Αυτό δεν θα συμβεί», είπε χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό κρατάω μια διαφορετική γραμμή μεταξύ βραχυπρόθεσμων στόχων και μεσο-μακροπρόθεσμων.

Η ελάφρυνση χρέους δεν σημαίνει και κούρεμα

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου απαντώντας αργότερα σε ερώτηση επανέλαβε ότι μια ελάφρυνση χρέους δεν σημαίνει αναγκαστικά και «κούρεμα». Η ελάφρυνση μπορεί να γίνει με επιμήκυνση των ωριμάνσεων, μορατόριουμ στις πληρωμές ή μείωση των επιτοκίων. 

Η ίδια τόνισε πως το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τους θεσμούς, αλλά διευκρίνισε πως μπορεί να έχει διαφορετικό ρόλο. «Δεν θα φύγουμε. Ο τρόπος με τον οποίο θα συμμετέχουμε μπορεί να είναι διαφορετικός, ανάλογα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και τη συμμετοχή των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά δεν θα αποχωρήσουμε», ανέφερε η κ. Λαγκάρντ. 

Nα μη διαλυθεί ο γάμος ΕΕ-Μεγάλης Βρετανίας

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την Πέμπτη την προσωπική της ελπίδα ότι ο γάμος της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διαλυθεί. 

Η σημασία της διατήρησης της ενότητας της Ευρώπης είναι κάτι που έχει υποτιμηθεί, σημείωσε η ίδια σε συνέντευξη Τπου. 

Όσον αφορά στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως υπάρχει ανάκαμψη και ο κόσμος δεν είναι πλέον σε κρίση. Το κλίμα φαίνεται να βελτιώνεται και ορισμένες χώρες αναπτύσσονται, αλλά σε κάποιες περιοχές η ανάκαμψη είναι αργή και εύθραυστη, σημείωσε.

Όπως επισήμανε, δεν είναι αρκετή η ανάκαμψη για να μειώσει τα χρέη και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο. Υπάρχει ο φόβος ότι οι φτωχοί και οι μεσαίοι μένουν πίσω, εκτίμησε.

Τα καθοδικά ρίσκα αυξάνονται, προειδοποίησε η κ. Λαγκάρντ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ακόμα ότι το Ταμείο θα κάνει περισσότερα το 2016 για να βοηθήσει τα μέλη του να επιτύχουν τους στόχους για την οικονομική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης περισσότερων πόρων για τις ευάλωτες χώρες.

Σε έγγραφο που δημοσιεύτηκε κατά την εαρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως το Ταμείο πρέπει να διασφαλίσει ότι έχει αρκετούς πόρους, ενώ τόνισε πως θα εξετάσει μεταρρυθμίσεις όπως ο επανασχεδιασμός της εργαλειοθήκης δανεισμού. 

Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που θα εξεταστούν, θα είναι και η μεγαλύτερη χρήση των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων.

«Οι οικονομικοί πόροι του Ταμείου θα είναι αρκετοί για να στηρίξουν με πιο δυναμικό τρόπο την εφαρμογή των απαιτούμενων πολιτικών, διατηρώντας παράλληλα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και προστατεύοντας αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι στο υφιστάμενο περιβάλλον», ανέφερε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v