Larry Summers: Δεν είναι καιρός για λιτότητα

Οι πιστωτές δεν πρέπει να απαιτήσουν από την Ελλάδα να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3% ως όρο για το πρόγραμμα διάσωσης, τόνισε ο οικονομολόγος. Δεν είναι τώρα η ώρα για να εφαρμοστεί η λιτότητα που έπρεπε να εφαρμοστεί πριν από πέντε χρόνια.

Larry Summers: Δεν είναι καιρός για λιτότητα

Κατά την μέτρων λιτότητας, σε μια περίοδο χλιαρής παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, τάχθηκε ο οικονομολόγος Larry Summers, μιλώντας στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Ο Summers, πρώην οικονομικός σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, προειδοποίησε πως η οικονομία μπορεί να επιδεινωθεί, αν οι χώρες δεν προχωρήσουν σε δαπάνες στον τομέα των υποδομών, σύμφωνα με την USA Today.

«Δεν είναι τώρα η ώρα για να εφαρμοστεί η μεγαλύτερη λιτότητα που θα εύχονταν κάποιοι να είχαν εφαρμόσει ορισμένες χώρες πέντε χρόνια νωρίτερα», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Τώρα είναι η ώρα για να επικεντρωθούμε στη διατήρηση του επιπέδου ζήτησης, επιμένοντας ταυτόχρονα στη μακροπρόθεσμη προσαρμογή».

Ο σχολιασμός του αυτός έρχεται σε μια περίοδο έντονης συζήτησης στην Ουάσινγκτον αναφορικά με την κρίση χρέους του Πουέρτο Ρίκο, αλλά και της διαμάχης της διεθνούς κοινότητας για υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα.

Όπως επισήμανε ο Summers, οι συζητήσεις για την αύξηση οικονομικών πόρων πρέπει να γίνονται στις «καλές» εποχές και όχι όταν έχουν αρχίσει τα προβλήματα.

Ο Summers προειδοποίησε παράλληλα πως δεν θα πρέπει να απαιτηθεί από την Ελλάδα να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3% του ΑΕΠ της χώρας ως όρο για το πρόγραμμα διάσωσής της.

«Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι βαθύτατα επικίνδυνος», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v