Πυρά Τόμσεν για το αφορολόγητο όριο

Επιμένει σε μέτρα 4,5% του ΑΕΠ (άνω των 8 δισ.) για να πιαστεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ. Ζητά διεύρυνση της φορολογικής βάσης με σταδιακή μείωση αφορολόγητου. Ανοικτός σε σταδιακή ρύθμιση χρέους. Ουδέν σχόλιο για WikiLeaks.

Πυρά Τόμσεν για το αφορολόγητο όριο

Οι συζητήσεις έχουν εστιάσει ως τώρα σε πολιτικές που θα αναλάβουν οι ελληνικές αρχές. Εχει γίνει πολύ μικρή συζήτηση για το θέμα του χρέους καθώς ΕΕ και Ελλάδα συμφώνησαν να κινηθούν έτσι. Εμείς θα πάμε πρόγραμμα στο ΔΣ μόνο όταν έχουν προχωρήσει και τα δύο θέματα. Τη θέση αυτή πήρε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν σε συνέντευξη Τύπου.  

Πού είμαστε στις διαπραγματεύσεις; Εγινε πολλή κουβέντα στο δημοσιονομικό. Η προσαρμογή της Ελλάδας από την αρχή είναι εντυπωσιακή. Η προσπάθεια του ελληνικού λαού είναι εντυπωσιακή σε κάθε σύγκριση, σημείωσε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Η Ελλάδα, από την άλλη, δυσκολεύεται να διατηρήσει, την τελευταία διετία, αυτή την προσαρμογή, σημείωσε. Δεν ξέρουμε αν το 2015 υπήρξε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα ή μικρό έλλειμμα, αλλά το 2016 θα καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ, αν δεν ληφθούν νέα μέτρα.

Αυτό που λέμε είναι ότι χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις για να διατηρηθούν τα πλεονάσματα. Διαφορετικά θα πρέπει σε λίγους μήνες να ζητήσουμε νέα μέτρα.

Στο στόχαστρο το αφορολόγητο

Ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε πως ζητά διεύρυνση της φορολογικής βάσης, για να σταματήσει η συνεχής αύξηση των φορολογικών συντελεστών στο «πάνω σκέλος». Οπως είπε, υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις.

Η φοροδιαφυγή αυξάνει και τα έσοδα μειώνονται λόγω του φορολογικού συστήματος. Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά: η Ελλάδα εξαιρεί το 55% των φορολογουμένων. Το αφορολόγητο είναι μεγαλύτερο από πολλές άλλες χώρες, είπε αναφέροντας το 9.500 ευρώ (σ.σ. η τελευταία ελληνική πρόταση το περιορίζει στα 9.100 ευρώ).

Προσέθεσε δε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η μείωση των δαπανών εκείνων που έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα «νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες και τα λεωφορεία καύσιμα, για να κινηθούν».

Να σημειωθεί ότι μόλις στα μέσα της εβδομάδας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να καταθέσει φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μικρότερο αφορολόγητο όριο από τα 9.100 ευρώ (αντί 9.550 προηγουμένως)

Επιμένει σε μέτρα 4,5% του ΑΕΠ

Επανέλαβε ότι για να πιαστεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%, χρειάζονται μέτρα 4,5% του ΑΕΠ. Αν Ευρωπαίοι και Ελλάδα θέλουν να τηρήσουν αυτό το πρόγραμμα, εμείς θα το αποδεχτούμε. Όμως θέλουμε να δούμε τα μέτρα.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα διατηρηθεί το 3,5% για δεκαετίες, τόνισε, επαναλαμβάνοντας όσα είπε χθες η Κρ. Λαγκάρντ.

Η ανακούφιση χρέους πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως, αν δεχτούμε ότι θα κινηθούμε με τον στόχο του 3,5% για το πλεόνασμα του 2018.

Μπορούμε να πετύχουμε ελάφρυνση χωρίς κούρεμα χρέους, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η ρύθμιση μπορεί να σχετίζεται με προαπαιτούμενα και να μην είναι εμπροσθοβαρής.

Το ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει μια χώρα με πολλούς τρόπους

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να στηρίξει μια χώρα το ΔΝΤ εκτός από την χρηματοδότηση, υποστήριξε ο κ. Τόμσεν.

Όπως τόνισε, το πρόγραμμα πρέπει να «βγαίνει» για να μπορεί να κατατεθεί στο Δ.Σ. του Ταμείο και να λάβει έγκριση.
Διευκρίνισε ωστόσο, πως αυτή την στιγμή το Ταμείο συζητάει ακόμα συμμετοχή και στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Σχετικά με το πότε θα επιστρέψουν οι απεσταλμένοι του ΔΝΤ στην Αθήνα, ο ίδιος απάντησε πως είναι πιθανό να γίνει αυτό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σε ερώτηση για το ποιος έκανε την «διαρροή» της συνομιλίας του με την Ντέλια Βελκουλέσκου, ο κ. Τόμσεν αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Η ευρωζώνη

Oι προοπτικές για την ανάπτυξη της ευρωζώνης μεσοπρόθεσμα δεν είναι ικανοποιητικές, δήλωσε ο Πολ Τόμσεν.

Όπως τόνισε, η ευρωζώνη πάσχει από χρόνια αδύναμη ζήτηση, η οποία αντανακλά εν μέρει προβλήματα που αποτελούν κληρονομιά της κρίσης και δεν έχουν λυθεί ακόμα, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο ίδιος σημείωσε πως με βάση τις υφιστάμενες συνθήκες, οι χώρες της ευρωζώνης θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να επαναφέρουν την ανεργία σε αποδεκτά επίπεδα. 

Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Τόμσεν υποστήριξε πως κάνει το σωστό και ότι μπορεί να κάνει περισσότερα αν της ζητηθεί, αλλά δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v