Σόιμπλε: Θέλουμε να καταλήξουμε σε συμπέρασμα για Ελλάδα τη Μ. Εβδομάδα

Καταγράφηκε ικανοποιητική πρόοδος, αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να φτάσουμε σε συμφωνία είπε ο Π. Μοσκοβισί. Η πολιτική θέληση υπάρχει και από τις δυο πλευρές, πρόσθεσε. Τι δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Μην περιμένετε άμεσα αποτελέσματα δηλώνει η Κ. Λαγκάρντ.

Σόιμπλε: Θέλουμε να καταλήξουμε σε συμπέρασμα για Ελλάδα τη Μ. Εβδομάδα

Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές επιθυμούν να καταλήξουν σε ένα «συμπέρασμα» για την Ελλάδα την εβδομάδα μετά το Ecofin (Μεγάλη Εβδομάδα), δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, μεταδίδει το Reuters.

Από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι καταγράφηκε ικανοποιητική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να φτάσουμε σε μια συμφωνία για την αξιολόγηση.

O ίδιος πρόσθεσε πώς η αποστολή των πιστωτών θα επιστρέψει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Απριλίου.

Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε πως ο στόχος του Eurogroup ήταν να υπάρξει μια σημαντική πρόοδος αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

«Η πολιτική θέληση να βρεθεί μια συμφωνία υπάρχει και από τις δυο πλευρές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι «πρέπει νομοθετηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις με ένα αξιόπιστο τρόπο».

Σημείωσε πως «το MoU που έχει υπογραφεί με την Ελλάδα δεν αναφέρεται σε δεκαετίες. Αναφέρεται στο 2018 και θέλουμε να πετύχουμε το στόχο του 3,5% το 2018».

Το MoU αναφέρει ακόμα ότι οι ελληνικές αρχές θα ακολουθήσουν ένα διαφορικό δημοσιονομικό μονοπάτι με πρωτογενή πλεονάσματα 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα, δήλωσε ο Γάλλος Επίτροπος.

Λαγκάρντ: Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει

Η αποστολή του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε η Κ. Λαγκάρντ, αλλά σημείωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος.

«Eίχαμε παραγωγικές επαφές με όλους τους συμμετέχοντες και όπως έκανα σαφές και με την χθεσινή (15/04) μου δήλωση αναφέρθηκα πού καταλήξαμε σ' αυτές τις επαφές. Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει, μην περιμένετε άμεσα αποτελέσματα. Αυτή είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, σίγουρα πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε αποτελεσματικά, η θέση μας σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα δεν έχει αλλάξει: βιωσιμότητα και σταθερότητα».

Εν τω μεταξύ, υπήρξε νέα έκτακτη συνάντηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Είχε διάρκεια είκοσι λεπτά και όπως είπε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών «πήγε καλά»...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v