Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Πόσο θα ωφεληθούν οι τράπεζες από το «δώρο» του Ντράγκι

Ποια είναι η επίπτωση στα κέρδη και τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών από την κίνηση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ομόλογα του EFSF στο QE. Η κρίσιμη προϋπόθεση για σημαντική περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων. Πιθανές νέες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση.

Morgan Stanley: Πόσο θα ωφεληθούν οι τράπεζες από το «δώρο» του Ντράγκι

Τις θετικές επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες από την κίνηση του Μάριο Ντράγκι να προσθέσει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ομόλογα του EFSF αποτιμά σε έκθεσή της η Morgan Stanley. 

Οπως αναφέρει, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ομόλογα του EFSF ύψους 37 δισ. ευρώ: Η Πειραιώς έχει τίτλους ύψους 14,2 δισ. ευρώ, η Eurobank 10 δισ., η Εθνική 9,1 δισ. και η Alpha 4,3 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες αποτιμούν τα ομόλογα του EFSF στο 100% και περιμένουν κατά μέσο όρο μια θετική επίπτωση mark-to-market ύψους 3% από τις πωλήσεις των ομολόγων στην ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει ως και το 50% κάθε συναλλαγής, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τα κέρδη των τραπεζών, μέσω κερδών από συναλλαγές, κατά 450 εκατ. ευρώ. Σε όρους απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, αντιστοιχεί σε 0,6-2,2% ανά τράπεζα.

Η Eurobank αναμένεται να επωφεληθεί περισσότερο και λιγότερο η Alpha Bank, εκτιμά η Morgan Stanley.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι εάν οι ελληνικές τράπεζες καταφέρουν να μεταφέρουν το υπόλοιπο 50% των τίτλων στο χαρτοφυλάκιο προς πώληση (trading), η άμεση επίπτωση στα κεφάλαιά τους αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 0,7%-2,3% στον βασικό δείκτη εποπτικών κεφαλαίων (Core Tier I), βελτιώνοντας τους δείκτες κατά 12-40 μονάδες βάσης.

Πιο σημαντικές, επισημαίνει η τράπεζα, είναι οι δυνητικές επιπτώσεις για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, δεδομένου ότι βελτιώνεται ο "ρεαλισμός" της Αθήνας και των δανειστών, δείχνοντας ότι η αξιολόγηση ενδέχεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Ο οίκος υπογραμμίζει ότι η πτώση της απόδοσης των ελληνικών κρατικών τίτλων κατά μία ποσοστιαία μονάδα βελτιώνει τις εκτιμήσεις του για τις αποτιμήσεις των τραπεζών κατά 11-12%.

Ο οίκος παραμένει equalweight για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς ο ενδεχόμενος συμβιβασμός με τους δανειστές αντισταθμίζεται από τις περιορισμένες αναπτυξιακές προοπτικές.

Παράλληλα, σημειώνει ότι συνεχίζονται οι αναταράξεις στις διαπραγματεύσεις και ενώ η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή στις αρχές Μαΐου, είναι πιθανές οι καθυστερήσεις. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v