Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυτή είναι η κυβερνητική απάντηση στα έξτρα μέτρα

Οριστικοποιήθηκε η θέση της κυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις. Ζητά συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, κλείσιμο αξιολόγησης στο Eurogroup και έναρξη συζήτησης για χρέος. Σε εκείνο το στάδιο η συζήτηση για τυχόν νέα μέτρα εάν δεν καλύπτονται οι στόχοι.

Αυτή είναι η κυβερνητική απάντηση στα έξτρα μέτρα

Η «γραμμή» της κυβέρνησης απέναντι στην πρόταση για νέο πακέτο μέτρων, οριστικοποιήθηκε, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέφερε νωρίτερα το Euro2day.gr.

Σύμφωνα με πηγές:

* Η ελληνική πλευρά επιδιώκει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, στη βάση των θετικών στοιχείων για την οικονομία τα οποία αναμένεται να επιβεβαιώσει η Eurostat την Πέμπτη. Σ΄ αυτό το πλαίσιο, προωθούνται κανονικά στη Βουλή τα δύο νομοσχέδια για φορολογικό και ασφαλιστικό.

* Το επόμενο βήμα είναι να κλείσει το Eurogroup την αξιολόγηση, βάσει της συμφωνίας που θα έχει επιτευχθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

* Αμέσως μετά, ανοίγει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους: σ΄ αυτή τη διαδικασία, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει προτάσεις για τα τυχόν πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται εάν οι στόχοι του προγράμματος πέσουν έξω.

«Τίποτα λιγότερο – τίποτα περισσότερο»

Νωρίτερα το Euro2day.gr είχε μεταδώσει ότι η κυβέρνηση:


* Δεν αποδέχεται την νομοθέτηση νέου πακέτου. Προς επιβεβαίωση του κορυφαίου παράγοντα που μίλησε χθες τη νύχτα στο Euro2day.gr, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε επισήμως σήμερα: “Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της. Είναι έτοιμη να υλοποιήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο”.

* Θα δεχόταν να συζητήσει “σκέψεις” για ένα “καλάθι” έξτρα μέτρων προς αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύπτουν στην προσπάθεια της τριετίας (σ.σ. μέχρι το 2018) να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5%.

Η επισήμανση όμως είναι ότι αυτές οι “σκέψεις” μπορούν να πέσουν στο τραπέζι μόνο εάν ανοίξει αντίστοιχη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, δηλαδή με σαφές χρονοδιάγραμμα και δέσμευση.

“Διαφορετικά, όλη η οικονομία θα περιμένει…το 2018 για να διαπιστωθεί εάν θα καταγραφεί πλεόνασμα με τη διευθέτηση του χρέους να παραμένει θολό τοπίο”, αναφέρει κυβερνητική πηγή.

--- Μία τέτοια εξέλιξη όμως …θα ανέτρεπε τη συμφωνία (ευρωπαϊκής πλευράς και Αθήνας) ότι η συζήτηση για το χρέος θα ανοίξει μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Εν προκειμένω, η κυβέρνηση επέμεινε και σήμερα, δια της κ. Γεροβασίλη, σ΄ αυτή τη θέση: “Σε ό,τι αφορά τις γνωστές διαφωνίες μεταξύ των θεσμών αναφορικά με τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, αλλά και για το βάθος της αναγκαίας αναδιάρθρωσης του χρέους, επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 είναι σαφής: πρώτα η πρώτη αξιολόγηση και αμέσως μετά η συζήτηση και συμφωνία για το χρέος”.

Οπερ; Κλείνουμε την αξιολόγηση με το (γνωστό) πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ και αμέσως μετά συζητούμε για το “καλάθι” των τυχόν εξτρα μέτρων μαζί με την ελάφρυνση του χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v