Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρυθμίσεις δανείων σε βάθος 5ετίας από τις τράπεζες

Η αποτυχία των ρυθμίσεων βραχυχρόνιου χαρακτήρα σε συνδυασμό με την πίεση που ασκεί ο SSM στις τράπεζες οδηγούν στην υιοθέτηση μακροχρόνιων ρυθμίσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων. Τι προτείνουν τα ιδρύματα. Οι δυσκολίες.

Ρυθμίσεις δανείων σε βάθος 5ετίας από τις τράπεζες

Στροφή στον ρεαλισμό με ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα επιχειρούν οι ελληνικές τράπεζες, μετά την πίεση που δέχονται από τον SSM αλλά και από τη διαπίστωση ότι οι βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις αποδείχθηκαν άκαρπες καθώς οι δανειολήπτες σε μεγάλο ποσοστό δεν κατάφεραν να είναι συνεπείς. Οι νέου τύπου ρυθμίσεις αφορούν κόκκινα στεγαστικά, καταναλωτικά και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Πληροφορίες του Εuro2day.gr αναφέρουν ότι οι μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις ήδη δίνονται από ορισμένες τράπεζες αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2016, ωστόσο η δυναμική διαφέρει ακόμη από τράπεζα σε τράπεζα. "Παρά τη διαφορετική έως τώρα ταχύτητα, σιγά-σιγά το σύστημα προσαρμόζεται στις νέες ανάγκες και υπό την πίεση του SSM η δράση προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να αναληφθεί από το σύνολο των τραπεζών", τονίζει στο Εuro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

Στο ερώτημα αν υπάρχει ανταπόκριση από την πλευρά των δανειοληπτών, τα τραπεζικά στελέχη απαντούν ότι το πρόβλημα που επί του παρόντος στερεί την αύξηση του αριθμού των δανειοληπτών που ανταποκρίνονται στις μακροχρόνιες ρυθμίσεις είναι "η αδυναμία εξεύρεσής τους, καθώς ο φάκελός τους δεν είναι ενήμερος με πρόσφατα στοιχεία επικοινωνίας ή σε πολλές περιπτώσεις τα στοιχεία (επικοινωνίας) δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα".

Καλούν, μάλιστα, όσους χρωστούν και δεν μπορούν να αποπληρώσουν, να πάνε οικειοθελώς στην τράπεζα προκειμένου να βρεθεί λύση...

Τι προσφέρουν

Οι ρυθμίσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα αφορούν κυρίως όσους δανειολήπτες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους και διαβλέπεται από την τωρινή τους κατάσταση ότι θα δυσκολευτούν να ανακάμψουν.

Στα στεγαστικά δάνεια προβλέπεται το σπάσιμο του δανείου (split balance) σε δύο ισόποσα μέρη, με το 50% να παγώνει για 3 με 5 χρόνια. Σε ειδικές περιπτώσεις όπως ασθενείς ομάδες αλλά και όταν το ύψος του δανείου υπερβαίνει κατά πολύ τη σημερινή αξία του ακινήτου, υπάρχει δηλαδή χάσμα δανείου και σημερινής εμπορικής αξίας, τότε προτείνεται το split του δανείου με δέσμευση για μελλοντική διαγραφή (κούρεμα) του 50% που παγώνει. Η δέσμευση, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο Euro2day.gr, για μελλοντικό κούρεμα έχει ως βασικό όρο και αυστηρή προϋπόθεση ο δανειολήπτης να είναι συνεπής στην αποπληρωμή του 50%.

Στα καταναλωτικά, οι ρυθμίσεις αφορούν όπως παραδέχονται τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη κατά βάση τα δάνεια που έχουν περάσει στο βαθύ κόκκινο και αποτελούν πάνω από το μισό του συνόλου των 25 δισ. ευρώ. Εφόσον, λοιπόν, το δάνειο δεν έχει εγγύηση ακινήτου, οι τράπεζες, δεδομένου ότι βλέπουν δύσκολο να πάρουν πίσω το κεφάλαιο, προτείνουν ήδη (όχι όλες, ωστόσο εφεξής αναμένεται να γενικευθεί) κούρεμα όταν πρόκειται για ποσά 5.000-10.000 ευρώ.

"Στόχος είναι το κουρέματα να μην εξαντλήσουν τις προβλέψεις που έχει πάρει η κάθε τράπεζα στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο δανείων. Να "φάνε" ένα ποσοστό των προβλέψεων", αναφέρει στο Εuro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος.

• Στο μικροσκόπιο των ρυθμίσεων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα έχει μπει και η "εκρηκτική" ως προς το ύψος των επισφαλειών κατηγορία των δανείων προς πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το σημαντικό είναι πως στην περίπτωση που το δάνειο είναι εξασφαλισμένο με ακίνητο, δηλαδή έχει εγγύηση ακίνητο, τότε κι εδώ εφαρμόζεται η λύση του split με δέσμευση εφόσον συντρέχει η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη για μελλοντική διαγραφή, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στην κατηγορία των στεγαστικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v