ΙΕΝΕ: Στις 20 Απριλίου το 3ο Διεθνές Σεμινάριο Energy & Shipping

Ομιλητές από το χώρο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, της ναυτιλίας, διεθνών και επιχειρηματικών σπουδών και ναυτικού δικαίου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συμμετάσχουν σε αυτή τη ειδική συνάντηση.

ΙΕΝΕ: Στις 20 Απριλίου το 3ο Διεθνές Σεμινάριο Energy & Shipping

Το 3ο Διεθνές Σεμινάριο ENERGY & SHIPPING συνδιοργανώνουν το ΙΕΝΕ με το Πανεπιστήμιο Πειραιά στις 20 Απριλίου.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση ένα μεγάλο τμήμα των δραστηριοτήτων των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών αποτελεί η μεταφορά ενεργειακών προϊόντων, όπως το αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα αυτού, το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ειδικά εμπορεύματα (LPG), λιθάνθρακας, σιδηρομετάλλευμα, αλλά και πιο εκλεπτυσμένα υλικά όπως το εμπλουτισμένο ουράνιο.

Είναι αλήθεια, ότι χωρίς την ύπαρξη της θαλάσσιας μεταφοράς του πετρελαίου και των άλλων ενεργειακών προϊόντων στο βαθμό που πραγματοποιείται σήμερα, θα ήταν αδύνατον για τις οικονομίες των βιομηχανικών χωρών να λειτουργήσουν. Για το λόγο αυτό, ο ρόλος των θαλάσσιων μεταφορών είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή επάρκεια των περισσότερων χωρών και κατ' επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα σημαντικό μερίδιο των παγκόσμιων θαλάσσιων μεταφορών πραγματοποιείται από ελληνικές εταιρείες ή εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, το ενδιαφέρον του ΙΕΝΕ για θέματα που σχετίζονται με την μεταφορά ενεργειακών πρώτων υλών και εμπορευμάτων μέσω θαλάσσης είναι απόλυτα δικαιολογημένο. Ένα μεγάλο ποσοστό του αργού πετρελαίου και των παραγώγων του, του λιθάνθρακα και άλλων ενεργειακών προϊόντων μεταφέρεται από πλοία ελληνικής ιδιοκτησίας, ενώ οι ιδιοκτήτες των ελληνικών πλοίων συμμετέχουν, όλο και πιο ενεργά, στη μεταφορά ειδικών ενεργειακών εμπορευμάτων (LNG, LPG).

Αυτός ο ιδιαίτερος ρόλος που έχει ο Ελληνικός εμπορικός στόλος στην παγκόσμια μεταφορά ενεργειακών πρώτων υλών και προϊόντων, ώθησε το ΙΕΝΕ να οργανώσει για τρίτη φορά αυτό το διεθνές σεμινάριο σε συνεργασία, αυτή τη φορά, με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς το οποίο εξειδικεύεται σε θέματα ενέργειας και ναυτιλιακών μεταφορών και διαθέτει ειδικό μεταπτυχιακό τμήμα. Τα θέματα που θα καλυφθούν στο Σεμινάριο περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

• Μεταφορά αργού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων
• Ειδικά φορτία (LNG, LPG) και λιθάνθρακα
• Ενεργειακή ασφάλεια και θαλάσσιο περιβάλλον
• Εναλλακτικές διαδρομές για τη μεταφορά πετρελαίου και αερίου
• Οικονομικά στοιχεία των ενεργειακών μεταφορών
• Ασφάλεια εφοδιασμού και θαλάσσιες μεταφορές
• Νομικά θέματα σχετικά με τη μεταφορά ενεργειακών εμπορευμάτων
• Ναυλώσεις και πιστοποίηση φορτίων πετρελαίου
• Ασφάλιση ενεργειακών εμπορευμάτων και ασφαλιστικές απαιτήσεις
• Ειδικά ενεργειακά πλοία (π.χ. Drilling vessels, Πλωτοί τερματικοί σταθμοί FSRU)

Ομιλητές από το χώρο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, της ναυτιλίας, διεθνών και επιχειρηματικών σπουδών και ναυτικού δικαίου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συμμετάσχουν σε αυτή τη ειδική συνάντηση, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v