Η αντι-πρόταση του Μαξίμου στην διαπραγμάτευση

Κλείνει το deal στα 5,4 δισ. και μετά στο Eurogroup συμφωνία-πακέτο για νέα μέτρα το 2018 «αν χρειαστούν» και χρέος. Αισιοδοξία μετά τα θετικά στοιχεία της Eurostat που «ξεπέρασε τις προσδοκίες». Αύριο στη Βουλή τα δύο νομοσχέδια – μετά το Πάσχα η ψήφισή τους.

Η αντι-πρόταση του Μαξίμου στην διαπραγμάτευση

 Τα θετικά στοιχεία της Eurostat για την ελληνική οικονομία (που ξεπέρασαν τις προσδοκίες και των πιο αισιόδοξιων αφού «ανεβάζει» το πλεόνασμα για το 2015 στο 0,7% του ΑΕΠ) σε συνδυασμό με την εν εξελίξει πολιτική διαπραγμάτευση, οδηγούν το Μαξίμου στην αποσαφήνιση της δικής του γραμμής απέναντι στο ΔΝΤ και στην γερμανική πλευρά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Αθήνα μετά και την πρόοδο που έγινε στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, προσέρχεται στο νέο γύρο συζητήσεων με την ακόλουθη πρόταση:

- Κλείνει τώρα η συμφωνία και η αξιολόγηση στη βάση της περσινής συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δηλαδή μέτρα 5,4 δισ. ευρώ για επίτευξη πλεονάσματος 3,5% το 2018.

- Στη συνέχεια, επιδιώκει συμφωνία-πακέτο σε νέο Eurogroup που θα περιλαμβάνει:

1. Σαφή δέσμευση (από ελληνικής πλευράς) ότι στον προϋπολογισμό του 2018 θα ενταχθούν νέα μέτρα εάν έχει παρατηρηθεί απόκλιση από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5%.

2. Εναρξη της συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους.

Οπως προκύπτει, το κυβερνητικό επιτελείο απορρίπτει εκ νέου την ψήφιση έκτακτων μέτρων σ΄αυτή τη φάση, τα οποία αποσυνδέει από το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει "κατεύθυνση" στους βασικούς διαπραγματευτές-υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Κατρούγκαλο για "λελογισμένες" υποχωρήσεις στις συζητήσεις με το κουαρτέτο που, όμως, δεν θα παραβιάζουν τις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί κεντρικά – δηλαδή μείωση του αφορολόγητου κάτω από 9.100 ευρώ (σ.σ. εν προκειμένω έχει θέσει veto ο κ.Τσακαλώτος) και περαιτέρω μείωση των συντάξεων.

Παρασκευή κατατίθενται τα δύο νομοσχέδια

Οσο για τα δύο νομοσχέδια (φορολογικό-ασφαλιστικό) που έχουν αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση από την Τρίτη, η απόφαση, μέχρι στιγμής, είναι να κατατεθούν την Παρασκευή στη Βουλή.

Η διαδικασία συζήτησης-ψήφισης θα είναι η κανονική, δηλαδή μία εβδομάδα στις επιτροπές και μία εβδομάδα στην Ολομέλεια.

Ωστε, μέχρι την ψήφισή τους (μετά τις 6 Μαϊου, λόγω Πάσχα), να έχει ολοκληρωθεί και η διαπραγμάτευση – διότι εάν δεν έχει ολοκληρωθεί «περνάμε σε άλλα μονοπάτια».

Δεν εξαιρούνται οι βουλευτές

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που μετέφερε το πρωί το Euro2day.gr, με παρέμβαση πρωθυπουργού αίρεται η εξαίρεση από το νέο ασφαλιστικό των βουλευτών που είχαν εκλεγεί μέχρι το 2012.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ήδη αντιδράσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης... που ήταν βουλευτές πριν από το 2012, ωστόσο σε επίπεδο ηγεσιών κομμάτων δεν υπάρχει τοποθέτηση.

"Το ΔΝΤ έπεσε έξω"

Αναφορικά με τα στοιχεία της Eurostat κυβερνητικές πηγές αναδεικνύουν τη μεγάλη διαφορά με τις (δυσμενείς) προβλέψεις του ΔΝΤ, θέμα που ανέδειξε σε συνέντευξή του και ο πρωθυπουργός.

"Τα αποτελέσματα της Eurostat παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015, όταν ο στόχος του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο ήταν πρωτογενές έλλειμα 0,25% και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν έλλειμα 0,6%", αναφέρουν.

Και προσθέτουν: "Με δυο λόγια έχουμε διαφορά από το στόχο 0,95% του ΑΕΠ, δηλ. 1,6 δισ. ευρώ ενώ το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 1,3% του ΑΕΠ, δηλ. 2,3 δισ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα αυτό παρά τις δυσκολίες των capital controls αλλά και της προσφυγικής κρίσης δεν ήρθε τυχαία. Ήρθε με σκληρή προσπάθεια, οργανωμένο σχέδιο, και εξορθολογισμό των δαπανών του κράτους.

Τα στοιχεία αυτά βάζουν οριστικό τέλος στο παραμύθι της ΝΔ περί διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την οικονομία. Επίσης, το αποτέλεσμα αυτό εκθέτει πλήρως τόσο την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ όσο και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v