Τα στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο της ΝΔ

Οι στόχοι και οι προκλήσεις για τη Συγγρού. Παρεμβάσεις των... διαφωνούντων και γκρίνια από την ΟΝΝΕΔ. Η επιχείρηση σύγκλισης με τα κεντρώα κόμματα και ο... Νίκος Φίλης.

Τα στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο της ΝΔ

Να κάνει πράξη τη δέσμευσή του για τη δημιουργία μιας ΝΔ «από την αρχή» και να δώσει την ώθηση για τη φυγή του κόμματός του προς τα εμπρός θα επιχειρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του 10ου τακτικού συνεδρίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αρχίζει σήμερα στο χώρο του Metropolitan Expo. Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο, αλλά και για το κόμμα του, ο πρόεδρος της ΝΔ, 3,5 μόλις μήνες μετά την εκλογή του στην αρχηγία, θέλει να δώσει το στίγμα του για τη ΝΔ της επόμενης μέρας, με ένα σαφές δείγμα να το έχει δώσει από τις προηγούμενες μέρες, με την δημοσιοποίηση του προσχεδίου του νέου καταστατικού του κόμματος.

Σύνθημα του συνεδρίου θα είναι «Οξυγόνο για την Ελλάδα μας», με τον κ. Μητσοτάκη, κατά την σημερινή ομιλία του να θέλει να στείλει πολλαπλά μηνύματα, τόσο εσωκομματικά όσο και προς τα έξω. Θα επαναλάβει μετ' επιτάσεως το αίτημά του για εκλογές, τονίζοντας ότι αυτό είναι πλέον το γενικό αίτημα όλης της κοινωνίας. Κάθε μέρα που περνά, θα πει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «με την εφαρμοζόμενη πολιτική από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, η κατάσταση επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο», ενώ θα μιλήσει για την ανάγκη «συμφωνίας αλήθειας με την κοινωνία ώστε να πάει η χώρα μπροστά».

Η ΝΔ, θα διαμηνύσει ο κ. Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να ψηφίσει τα νομοσχέδια για το φορολογικό και το ασφαλιστικό που θα καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση, θα επαναλάβει την εκτίμησή του ότι ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί τη χώρα σε ένα τέταρτο μνημόνιο και θα ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση που επιδιώκουν ορισμένοι.

Ενστάσεις και παρεμβάσεις

Με το συνέδριο, η Συγγρού θέλει να αφήσει πίσω της μια σειρά εσωκομματικών αναταράξεων που προέκυψαν τις προηγούμενες μέρες, όπως το φιάσκο με το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, ο αποκλεισμός από το σημερινό συνέδριο των εκπροσώπων της γαλάζιας νεολαίας, οι απομακρύνσεις του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπή Ανδρέα Παπαμιμίκου και του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Βασίλη Γεωργιάδη, καθώς και οι αντιδράσεις μελών της Π.Ε. όσον αφορά τη σύνθεση του συνεδρίου και την κατάρτιση του καταστατικού. Μάλιστα, μετά την έκδοση της ανοικτής επιστολής τους χθες με τις ενστάσεις τους, γαλάζια στελέχη ετοιμάζονται και για παρεμβάσεις εντός του συνεδρίου, ενώ φήμες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται το παρόν να δώσουν και ΟΝΝΕΔίτες για να διαμαρτυρηθούν για τον αποκλεισμό τους από την τριήμερη κορυφαία κομματική διαδικασία.

Βάσει του προγράμματος, από τις 13.00 έως τις 15.00 θα διεξαχθεί στρογγυλό τραπέζι από την Γραμματεία Οικουμενικού Ελληνισμού, ενώ επισήμως η έναρξη των εργασιών θα γίνει στις 18.30. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο ευρωβουλευτής και Γ.Γ. του ΕΛΚ Αντόνιο Λόπεζ Ιστουρίζ Γουάιτ, θα ακολουθήσει ομιλία του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και στις 19.30 του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μέχρι τις 21.00 εξάλλου, θα υπάρχει η δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να καταθέσουν τις προτάσεις τους για αλλαγές στο καταστατικό, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση των συνέδρων αύριο το απόγευμα.

Το δικό της ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αυριανή παρουσία των εκπροσώπων των άλλων προσκεκλημένων κομμάτων, δεδομένου και του ανοίγματος που επανειλημμένα κάνει τελευταία ο κ. Μητσοτάκης στις δυνάμεις που κινούνται στο χώρο του κέντρου. Εν προκειμένω, από το Ποτάμι χαιρετισμό θα απευθύνει ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης, από το ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης, από τη ΔΗΜΑΡ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης. Αξιοσημείωτη και η παρουσία του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, που θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο της ΝΔ ουκ ολίγες φορές. Από το ΚΚΕ θα βρεθεί στο χώρο ο Νίκος Καραθανασόπουλος και από τη Λαϊκή Ενότητα ο Κώστας Ήσυχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v