Προστασία «πρώτης κατοικίας» βγάζει το παζάρι στα κόκκινα δάνεια

Εξαίρεση από την πώληση σε funds δανείων που συνδέονται με την κύρια κατοικία φέρεται να εξασφάλισε η κυβέρνηση. Για έως 24 μήνες η περίοδος προστασίας. Παραμένουν ανοικτά θέματα στα φορολογικά και τα ενήμερα δάνεια.

Προστασία «πρώτης κατοικίας» βγάζει το παζάρι στα κόκκινα δάνεια

"Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, μπορεί να πει κανείς πως δώσαμε τα χέρια", έλεγε χθες στο Euro2day.gr ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας απαντώντας σε ερώτηση μας σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για το θέμα των εξυπηρετούμενων και μη δάνειων.

Αισιοδοξία την οποία απέπνεε και ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος εξερχόμενος της συνάντησης με τους δανειστές χθες το μεσημέρι, δήλωσε: «Το βασικό που θέλαμε το πετύχαμε».

Ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη τι περιλαμβάνει η συμφωνία, ποια δάνεια πάνε προς πώλησης άμεσα, ποιων η πώληση πάει πιο πίσω και ποια είναι η χρονική διάρκεια προστασίας. Θέματα τα οποία αναμένεται να ξεδιαλύνουν μέσα στις επόμενες ώρες –σ.σ. η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων- με την επιστροφή το κ. Τσακαλώτου από το Eurogroup αλλά και των επικεφαλής των δανειστών οπότε αναμένεται να ξεκινήσει ένας νέος διαπραγματεύσεων το αργότερο από τη Μεγάλη Δευτέρα.

Μέχρι τότε και με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, η ελληνική πλευρά φέρεται να πέτυχε την εξαίρεση από την πώληση σε funds των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας. Ωστόσο μένει να διευκρινιστεί αν σε αυτή την κατηγορία θα περιλαμβάνονται εκτός από την πρώτη κατοικία των νοικοκυριών και όσα δάνεια π.χ. Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτικά έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.

Θολό παραμένει το τοπίο σε ό,τι αφορά αφενός τα κριτήρια π.χ. ύψος εισοδήματος δανειολήπτη, και αφετέρου την αντικειμενική αξία του ακινήτου αλλά και ποια θα είναι η χρονική διάρκεια της μεταβατικής περιόδου εξαίρεσης από την πώληση.

Πληροφορίες από την Αθήνα, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, αναφέρουν πως τα κριτήρια των κόκκινων δανείων που εξαιρούνται από την πώληση θα είναι κοντά στα όρια του νόμου Κατσέλη, δηλαδή ευπαθείς ομάδες με υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία, ενώ το μεταβατικό στάδιο που συζητείται είναι από 12 μήνες έως 24 μήνες, δηλαδή το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2018.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από την πώληση σε ξένα funds αναμένεται να εξαιρεθεί η πρώτη κατοικία όσων βρίσκονται στα όρια του νόμου Κατσέλη. Δηλαδή κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 120.000 ευρώ για τον άγαμο, όριο που φθάνει στις 200.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.

Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια του δανειολήπτη, αυτά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κινούνται στο ύψος των εύλογων δαπανών διαβίωσης ενώ δεν αποκλείεται κρίσιμο στοιχείο για να εξαιρεθεί η πώληση του ακινήτου σε funds θα είναι αν ο συγκεκριμένος δανειολήπτης υπήρξε συνεργάσιμος.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως παραμένει η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι για σταδιακή ανά έτος απελευθέρωση της πώλησης σε funds μη εξυπηρετούμενων δανείων προκειμένου έως το 2018 να απελευθερωθεί πλήρως η συγκεκριμένη αγορά.

Εν τω μεταξύ ένα ακόμη θέμα το οποίο συζητείται είναι οι αλλαγές, στον νόμο 4307/2014, γνωστό και ως νόμο Δένδια, μεταξύ των οποίων η παράταση της προθεσμίας προσφυγής στον νόμο, η επέκταση της δυνατότητας συμμετοχής σε πιστωτικά ιδρύματα που δεν είναι τράπεζες, η άρση της προϋπόθεσης τακτοποίησης των οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, η διαγραφή των προσαυξήσεων (η ελληνική πλευρά έχει προτείνει 60%), η δυνατότητα αποπληρωμής σε 36 δόσεις και η μείωση 70% του φόρου εισοδήματος που αντιστοιχεί στο διαγραφέν ποσό, όπως προβλέπεται στην αρχική ελληνική πρόταση.

Εκτός προστασίας πάντως φαίνεται να μένουν τα κόκκινα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καταναλωτικά και τα κόκκινα δάνεια των ελευθέρων επαγγελματιών που δεν έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.

Σημειώνεται πως σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αντιρρήσεις των δανειστών η ελληνική πλευρά είχε κατεβάσει τα αρχικά όρια της πρότασής της για αυτές τις ομάδες δανειοληπτών στο 1/5. Δηλαδή για τα κόκκινα δάνεια μικρομεσαίων στα 100.000 ευρώ από 500.000 ευρώ που ήταν αρχικά, στα 75.000 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες που η αρχική πρόταση έκανε λόγο για 250.000 ευρώ και στα 5.000 ευρώ για καταναλωτικά δάνεια από 20.000 ευρώ.

Η αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς προέβλεπε επίσης την εξαίρεση από την πώληση σε funds και δανείων που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη και τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Τελειωμένο θεωρείται πως τα funds θα μπορούν δια νόμου να αγοράζουν και ενήμερα δάνεια. Θέμα το οποίο αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης κάτι που επιβεβαίωσε προ ημερών ο υπουργός σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr.

Πάντως «αγκάθι» παραμένει σε επίπεδο διαπραγματεύσεων το θέμα του φόρου μεταβίβασης. Ο φόρος μεταβίβασης από εκπροσώπους ξένων funds που σκανάρουν εδώ και αρκετούς μήνες την ελληνική αγορά θεωρείται υψηλός και αποτρεπτικός για να προχωρήσουν σε κάποιου είδους deal.

Την ίδια ώρα το ενδιαφέρον τους περιορίζεται σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα π.χ. τουριστικές επιχειρήσεις και σε συγκεκριμένες περιοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v