Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψηφισμένο «έξτρα πακέτο» ζητά το Eurogroup

Ζητείται νομοθέτηση μηχανισμού εκτάκτων μέτρων 3,6 δισ. που θα ενεργοποιείται αυτόματα. «Παίζει» Eurogroup την Πέμπτη, δηλώνει ο Ντάισελμπλουμ. Θα συζητήσουμε σοβαρά το χρέος. Λαγκάρντ: Τίποτε δεν κλείνει, αν δεν κλείσουν όλα. Καμπανάκι Ρέγκλινκ για ρευστότητα.

Ψηφισμένο «έξτρα πακέτο» ζητά το Eurogroup

Ένα «αξιόπιστο» μηχανισμό για έκτακτο πακέτο μέτρων το οποίο θα νομοθετηθεί και θα αντιστοιχεί σε 2% του ΑΕΠ ή περίπου 3,6 δισ. ευρώ ζητά το Eurogroup από την Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει η συζήτηση για το χρέος και να κλείσει η συμφωνία.

Μιλώντας στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών, παρουσία της Κρ. Λαγκάρντ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι αν τα πράγματα προχωρήσουν (και έχει κλείσει και η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για το «κανονικό» πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ) τότε θα μπορέσει να γίνει ένα έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη, στο οποίο θα εξεταστεί και το θέμα του χρέους και το πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση.

Η Ελλάδα απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης, παραδέχτηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η συνεργασία μεταξύ των Θεσμών και της Ελλάδας ήταν ισχυρή και παραγωγική. Πιστεύουμε ότι έγινε σημαντική πρόοδος για τα ανοικτά θέμα και είμαστε κοντά σε συμφωνία για μεγάλα θέματα όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό η στρατηγική για την εγκαθίδρυση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Μένουν κάποια θέματα αλλά είμαστε πολύ κοντά, συμπλήρωσε.

Εξετάσαμε και ξεκαθαρίσαμε πως θα προχωρήσουμε. Τέθηκε το ζήτημα της ασφάλειας απέναντι στις προβλέψεις και την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει εφαρμογή όσων συμφωνήσαμε.

Συμπεράναμε ότι μαζί με το πακέτο μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να υπάρξει ένα πακέτο έκτακτων μέτρων (το οποίο προσδιόρισε στο 2% του ΑΕΠ) που θα εφαρμοστεί μόνο αν είναι απαραίτητο για να πιαστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018.

Ο μηχανισμός για αυτό το πακέτο πρέπει να είναι αξιόπιστος, να ψηφιστεί εκ των προτέρων και να υπάρχουν αντικειμενικοί παράγοντες που θα πυροδοτούν την ενεργοποίηση του πακέτου. Αυτό χρειάζεται δουλειά, ο μηχανισμός, ποια μέτρα θα περιλαμβάνει και πως θα ενεργοποιείται.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως έχει τη δέσμευση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι θα εργαστεί για αυτό παραγωγικά. Απαντώντας σε ερώτηση σημείωσε πάντως ότι το «έξτρα πακέτο» θα πρέπει να είναι αξιόπιστο και θα πρέπει να εξεταστεί πως θα γίνει αυτό με βάση την ελληνική νομοθεσία.

Σε αυτό θα δουλέψουν οι θεσμοί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αν έχουμε τα κανονικά μέτρα και το έξτρα πακέτο μπορεί να γίνει νέο Eurogroup την Μ. Πέμπτη στο οποίο θα γίνει «σοβαρή συζήτηση για το χρέος και τη βιωσιμότητά του.

Εχουμε δώσει μια υπόσχεση το καλοκαίρι ότι αν είναι απαραίτητο θα εξετάσουμε μέτρα για τη βιωσιμότητα χρέους. Θα το αναλύσουμε με κάποιες πάντως εξαιρέσεις: δεν υπάρχει στήριξη στο Eurogroup για ονομαστική μείωση χρέους (κούρεμα).

Θα δούμε τις δυνατότητες re-profiling και επιπλέον την επέκταση των λήξεων και τις περιόδους χάριτος.
Θα είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη την Μ. Πέμπτη να φτάσουμε σε μια συμφωνία, τόνισε.

Μοσκοβισί: Μπορούμε να κλείσουμε γρήγορα

Εγινε σημαντική πρόοδος στην Αθήνα σε όλα τα μέτωπα, τόνισε ο επίτροπος. Σχολιάζοντας τα έκτακτα μέτρα σημείωσε ότι είναι μια λογική λύση που μπορούν όλοι να δεχτούν. Θα παρθούν αν χρειάζεται και στόχος είναι να υπάρξουν εξασφαλίσεις σε όλους και τους επενδυτές για τα επόμενα χρόνια.

Μεταρρυθμίσεις, έκτακτα μέτρα και χρέος είναι απαραίτητα για να περάσει η Ελλάδα σε ανάκαμψη. Θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση το γρηγορότερο. Αυτό είναι τώρα εφικτό αλλά απαιτείται ένα πακέτο που θα είναι ισχυρό και κοινωνικά δίκαιο.

Κερέ: Εγινε πρόοδος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Ο Μπ. Κερέ της ΕΚΤ σημείωσε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος και χαιρέτησε την προσπάθεια της Ελλάδας να προχωρήσει και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία.

Χαιρέτησε την πρόοδο που έχει γίνει στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την ΕΚΤ, ενώ μίλησε για το άνοιγμα της αγοράς πώλησης δανείων το οποίο χαρακτήρισε κρίσιμο βήμα για δημιουργηθεί δυνατότητα δανεισμού της οικονομίας.

Όπως είπε η ΕΚΤ στηρίζει τη συζήτηση για τα έκτακτα μέτρα ενώ παράλληλα η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει τεχνικά τη συζήτηση για το θέμα της ελάφρυνσης τους χρέους το οποίο είπε ότι είναι απαραίτητο για να στηρίξει τη βιωσιμότητά του.

Λαγκάρντ: Τίποτα δεν κλείνει αν δεν κλείσουν όλα

Είμαι πολύ χαρούμενη που είδα ισχυρή στήριξη στο θέμα των έκτακτων μέτρων. Αυτά τα μέτρα θα καλύψουν τις απαιτήσεις που έχει το Ταμείο. Πρέπει να νομοθετηθούν, να είναι αξιόπιστα και να υπάρξει ο μηχανισμός με βάση τον οποίο θα ενεργοποιηθούν αφήνοντας λίγο περιθώριο για «γενικές τοποθετήσεις».
Η ομάδα μου είναι έτοιμη να γυρίσει άμεσα στην Ελλάδα και να συνεχίσει τη δουλειά που έγινε. Υπήρξε μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες δυο μέρες, τόνισε.

Επανέλαβε ότι σύμφωνα με το Ταμείο η λύση πρέπει να έχει δυο σκέλη (μεταρρυθμίσεις-χρέος). «Όπως είπε τίποτα δεν κλείνει αν δεν λήξουν όλα».

Αυτό δεν σημαίνει πως η επιχείρηση του χρέους θα γίνει την πρώτη μέρα (day one). Μπορεί να συμβεί στην πορεία των επόμενων μηνών με επί τη βάση της τήρησης των δεσμεύσεων.

Απαντώντας για το εάν τα στοιχεία της Eurostat θα αλλάξουν τις παραδοχές του Ταμείου για τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας τόνισε ότι είναι ξεκάθαρο ότι τα μεγέθη αυτά είναι καλύτερα απ’ ότι περίμενε τόσο η ίδια όσο και οι θεσμοί και η Ελλάδα και ότι αν επιβεβαιωθούν θα αλλάξουν τις παραδοχές του Ταμείου για την Ελλάδα. Σημείωσε ότι η Eurostat έχει αναθεωρήσει στο παρελθόν στοιχεία. Θα τα εξετάσουμε με προσοχή.

Ρέγκλινκ: Ετοιμοι να βοηθήσουμε

Εγινε καλή πρόοδος και υπήρξε καλή συνεργασία Θεσμών-κυβέρνησης επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής του ESM.
Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαίωσαν ότι η χώρα πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις στα δημοσιονομικά και αυτό είναι πολύ θετικό. Τα έκτακτα μέτρα είναι μια «έξτρα ασφάλεια» για την περίπτωση που κάτι συμβεί, συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ESM.

Καθώς είμαστε ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας έχουμε μεγάλο συμφέρον να βρούμε τις λύσεις για να γίνει το χρέος βιώσιμο και σε τεχνικό επίπεδο κοιτάμε λύσεις όπως η επέκταση των λήξεων αν και το «κούρεμα» αποκλείεται.
Σημείωσε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει συμφωνία γρήγορα γιατί οι συνθήκες ρευστότητας γίνονται «σφιχτές». Σημείωσε ότι έχουν περάσει τέσσερις μήνες που δεν έχουν υπάρξει πληρωμές προς την Ελλάδα ενώ στο ενδιάμεσο η χώρα πλήρωσε για το χρέος.

Σημείωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος η χώρα να αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει εγχώριους πόρους κάτι που είναι κακό για την οικονομία.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Oι θεσμοί και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσαν το Eurogroup για την πορεία της πρώτης αξιολόγησης του μακροοικονομικού προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας.

Για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία σε ένα περιεκτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από την Ελλάδα.

Αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες, πρέπει να γίνει περαιτέρω δουλειά σε μια σειρά από τομείς, μεταξύ των οποίων η δημοσιονομική στρατηγική και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να συμφωνήσουν γρήγορα με τους θεσμούς σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο θα καλύπτει και ζητήματα όπως τα προληπτικά μέτρα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το Eurogroup ελπίζει ότι θα καταστεί δυνατή μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες και αν αυτό συμβεί, είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει νέα έκτακτη συνεδρίαση για να συμφωνήσει στα επόμενα βήματα προς το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v