Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος: Δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε προληπτικά

Χρειάζεται αξιόπιστη λύση στο θέμα των έκτακτων μέτρων δήλωσε ο Ευ. Τσακαλώτος μετά το Eurogroup, σχολιάζοντας το θέμα του μηχανισμού που ζητούν οι εταίροι. Η λύση για το χρέος πρέπει να στέλνει μήνυμα στους επενδυτές ώστε να εμπιστευτούν την Ελλάδα.

Τσακαλώτος: Δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε προληπτικά

Την εκτίμηση ότι δεν είναι εφικτή η προληπτική νομοθέτηση μέτρων διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. 

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι όποια λύση βρεθεί τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να είναι αξιόπιστη.

Σημειώνεται ότι στη συνέντευξη τύπου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η λύση που αναζητείται στο θέμα των προληπτικών μέτρων θα πρέπει να είναι αξιόπιστη και να συμβαδίζει με το ελληνικό δίκαιο.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι ήταν ένα καλό Eurogroup για την Ελλάδα, στο οποίο συμφωνήσαμε για το πακέτο που είχε συζητηθεί πέρυσι το καλοκαίρι.

Υπάρχουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που μένει να διευθετηθούν τις επόμενες μέρες, αλλά κανείς δεν έθεσε ζήτημα μη τήρησης της συμφωνίας. Η Ελλάδα έχει τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της τόσο σε επίπεδο δομικών μεταρρυθμίσεων όσο και σε επίπεδο δημοσιονομικών μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ. Δηλαδή στη φορολογία εισοδήματος (1%) , στα δημοσιονομικά (1%) και στο ασφαλιστικό (1%). Υλοποιήσαμε, δηλαδή, αυτά για τα οποία είχαμε δεσμευτεί, σημείωσε ο υπουργός.

Τόνισε ωστόσο ότι υπάρχει ακόμη διάσταση απόψεων μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ για την επίπτωση και τις επιδόσεις των μέτρων. «Η Ευρώπη θεωρεί ότι επαρκούν για επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% το 2018. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα οδηγήσει σε πλεόνασμα 1,5% ως το 2018. Οπότε το ΔΝΤ πιέζει για πρόσθετα μέτρα και πιέζει τους δανειστές για την ελάφρυνση χρέους. Θα δούμε τις επόμενες μέρες αν αυτή η πίεση θα είναι συμμετρική», σημείωσε.

Πώς θα γεφυρωθούν οι διαφορές; Υπάρχουν πολλές ιδέες, όχι μόνο από εμάς, υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι η όποια λύση θα πρέπει να πληροί δυο κριτήρια:

Πρώτον, ότι με βάση το ελληνικό δίκαιο, δεν μπορείς να νομοθετήσεις προληπτικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να εξαρτήσεις την ισχύ ενός νόμου από ένα μελλοντικό και αβέβαιο γεγονός. Δεν μπορείς, δηλαδή, να νομοθετήσεις το «χ» αν συμβεί το «ψ» το 2018 ή το 2019.

Δεύτερον, η όποια λύση βρεθεί θα πρέπει να είναι αξιόπιστη για τους δανειστές, τους επενδυτές αλλά και τους Ελληνες πολίτες.

Τέλος, σημείωσε ότι η όποια λύση θα συζητηθεί μαζί με το χρέος. «Είναι κρίσιμο για εμάς, το όλο πακέτο για το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε επενδυτές και τους πολίτες ότι η Ελλάδα έχει βγει από τη στενωπό. Ολοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα μπορούν να επενδύσουν, να καταναλώσουν και να επιστρέψουν τα χρήματά τους στις τράπεζες.», τόνισε ο υπουργός.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για το χρέος, χωρίς να επηρεάσεις τους φορολογούμενους άλλων χωρών. Το κριτήριο πρέπει να είναι, οι επενδυτές να γνωρίζουν ότι το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι, ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, ότι η Ευρώπη εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση ότι θα οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά. Το αποτέλεσμα από το χρέος και το πρόγραμμα πρέπει να είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία.», σημείωσε ο υπουργός. 

Οσον αφορά στα προληπτικά μέτρα, σημείωσε ότι υπάρχουν συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να βρεθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός δέσμευσης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση "έχει πολλές ιδέες για το πώς θα γίνει αυτό". 

*H ακριβής δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά το Eurogroup δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v