Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Βουλή το ασφαλιστικό - φορολογικό νομοσχέδιο

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο. Πώς έκλεισε η ψαλίδα στο ασφαλιστικό. Ο «λογαριασμός» των αυξήσεων στους φόρους. Εκτος νομοσχεδίου μέχρι... νεωτέρας τα άρθρα που αφορούν την περιουσία των ταμείων. Δείτε τα κείμενα.

Στη Βουλή το ασφαλιστικό - φορολογικό νομοσχέδιο

Κατατέθηκε στη Βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Το κείμενο αναμένεται να συζητηθεί εντός της Μεγάλης Εβδομάδας στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ενώ όπως είχε δηλώσει προ ημερών ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, η συζήτηση και η ψήφισή του στην Ολομέλεια αναμένεται να γίνει μετά το Πάσχα.

Οπως έγραφε από το πρωί το euro2day.gr, η κυβέρνηση στέκεται στη διάσωση των συντάξεων κάτω των 1.300 ευρώ μεικτά (1.170 καθαρά) μετά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Κλειδί για τη συμφωνία αποτέλεσε η αποδοχή από την πλευρά των δανειστών της ελληνικής πρότασης για αύξηση των εισφορών κατά μία μονάδα για τα τρία πρώτα χρόνια (0,5% οι εργοδότες και 0,5% οι εργαζόμενοι) και μισή μονάδα (0,25%-0,25%) για τα επόμενα τρία.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση τελευταίο «εμπόδιο» για οριστική συμφωνία αποτελεί η διαφορά των 70 εκατ. ευρώ, η οποία εκτιμάται ότι θα καλυφθεί σε τεχνικό επίπεδο.

«Εκλεισε το ασφαλιστικό», δήλωσε χθες εξερχόμενος από το Χίλτον ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Ωστόσο ο ίδιος διευκρίνισε ότι εκτός του νομοσχεδίου θα βρεθούν τα άρθρα που αφορούν στην αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων.

Η χθεσινή ημέρα ωστόσο δεν ήταν χωρίς σύννεφα για την κυβέρνηση. Και αυτό γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο έσπευσε να κρίνει ως αντισυνταγματικό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναφορικά με συγκεκριμένες ρυθμίσεις του.

Βασική αιτιολογία είναι ότι δεν συνοδεύεται από αναλογιστικές μελέτες (κάτι που αμφισβήτησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος λέγοντας ότι υπάρχουν) ενώ ένσταση καταγράφεται και για την ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρνητική εισήγηση προέρχεται από τον γενικό επίτροπο και έγινε δεκτή σχεδόν από το σύνολο των μελών του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Επισημαίνεται ότι πρόκειται για γνωμοδότηση εκ μέρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση.

Ο «λογαριασμός» των φόρων

Αυξημένο λογαριασμό φόρου από 8 έως και 176 ευρώ φέρνουν στη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και συνταξιούχων με ετήσια εισοδήματα έως και 27.000 ευρώ, οι διατάξεις για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, που περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο που είχε δώσει προ ημερών στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.

Παράλληλα όμως έρχονται ελαφρύνσεις από 76 έως και 399 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα από 28.000 έως και 43.000 ευρώ, αλλά και για ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα χαμηλότερα των 32.000 ευρώ.

Δείτε το σχέδιο νόμου εδώ και την εισηγητική έκθεση εδώ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v