Χαιρετισμοί εκπροσώπων κομμάτων στο συνέδριο της ΝΔ

Η πολιτική δεν είναι πάντα υπόθεση διαμάχης και τυφλής σύγκρουσης, δήλωσε ο γραμματέας των ΑΝΕΛ, ενώ για κρίση του συστήματος έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να συσπειρώνονται γύρω από το 'εμείς', είπε ο Μ. Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων, ενώ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισε την ανάγκη για σύγχρονη κεντροαριστερά και κεντροδεξιά.

Χαιρετισμοί εκπροσώπων κομμάτων στο συνέδριο της ΝΔ

«Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι θεσμός και πυλώνας του πολιτικού συστήματος. Οτιδήποτε καλό συντελείται στο εσωτερικό της είναι και καλό στο πολιτικό μας σύστημα», δήλωσε ο Γιάννης Μοίρας, Γραμματέας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Διερωτήθηκε αν «υπάρχει γενική διάθεση όλων να λήξει αίσια η διαπραγμάτευση» και αν «συμφωνούμε ότι οι πολιτικές λιτότητας δεν είναι δυνατόν να εκτείνονται στο διηνεκές». Ζήτησε απ' όλα τα κόμματα «να αγωνιστούμε για μια Ευρώπη όπως την οραματίστηκαν οι πατριάρχες» και διεμήνυσε ότι «η Ελλάδα αποτελεί πόλο ασφάλειας και σταθερότητας». Στο προσφυγικό χαρακτήρισε τη συνεννόηση «αυτονόητη», ενώ μίλησε για το άμεσο άνοιγμα των λιστών με τους καταθέτες στο εξωτερικό. Ο κ. Μοίρας επεσήμανε πως δεν πρέπει να δοθούν «δικαιώματα για παρεμβάσεις στα άκρα και τους ακραίους που έχουν παρεισφρήσει σε αστικά κόμματα». Η πολιτική, κατά τον ίδιο, «δεν είναι πάντα υπόθεση διαμάχης και τυφλής σύγκρουσης, πρέπει να αντιμετωπίσουμε με θάρρος και ειλικρίνεια τις προκλήσεις, με το χέρι στη καρδιά και όχι στην τσέπη».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ χαιρέτισε τις εργασίες του συνεδρίου, «το οποίο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που ο λαός συνεχίζει να βιώνει οδυνηρές συνέπειες καπιταλιστικής κρίσης». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως είπε, «συνεχίζει τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η βαρβαρότητα του συστήματος αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο και από τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στους πρόσφυγες. Το ΝΑΤΟ αποτελεί μια δύναμη εισβολής και πολέμου, αποσταθεροποίησης και η παρουσία του στην περιοχή μας προμηνύει κινδύνους για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας». Το ΚΚΕ, σημείωσε, «ανέδειξε από την πρώτη στιγμή την κρίση του συστήματος».

Ο βουλευτής Μάριος Γεωργιάδης εκπροσώπησε την Ένωση Κεντρώων που τόνισε ότι «τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να συσπειρώνονται γύρω από το 'εμείς', ώστε να βρεθούν και να αξιοποιηθούν όλα τα σημεία σύγκλισης. Κοινός στόχος, η παραμονή της χώρας ως πλήρες μέλους της Ε.Ε. και της ευρωζώνης. Κανείς δεν περισσεύει. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταλήξουμε αποτυχημένη χώρα αν δεν κινηθούμε». Τόνισε δε την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης ευρέως συνασπισμού. «Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε τον φαύλο κύκλο ύφεσης και θα μεταβούμε στον ενάρετο κύκλο της παραγωγικότητας και της προόδου. Να ξορκίσουμε το λαϊκισμό και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας αντί να κατηγορούμε τους ξένους για όλα τα δεινά».

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, υπογράμμισε ότι «η χώρα έχει ανάγκη για σύγχρονη κεντροαριστερά και σύγχρονη κεντροδεξιά. Η ισχυροποίηση τους ενός πόλου αποτελεί κίνητρο για την ισχυροποίηση και του άλλου». Ζήτησε να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να σχηματιστεί μια άλλη ευρείας πλειοψηφίας. Ο Τσίπρας, είπε, είναι «μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης», ενώ ξόρκισε το ενδεχόμενο για «νέες περιπέτειες εκλογών».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Κώστας Ήσυχος, στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v