Μητσοτάκης: Λαϊκισμός και εθνικισμός έναντι των δυνάμεων της ευθύνης

Θα δώσουμε μήνυμα στην Ευρώπη ότι ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός δεν μπορεί να είναι η απάντηση στα προβλήματα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Δεν έχουν θέση οι δυνάμεις που ανέχονται ανεύθυνες υποσχέσεις. Οραματίζομαι την Ελλάδα συνδιαμορφωτή των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Μητσοτάκης: Λαϊκισμός και εθνικισμός έναντι των δυνάμεων της ευθύνης

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι οι δυνάμεις του λαϊκισμού», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συζήτηση της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ.

«Δική μας χώρα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αυτής της μεγάλης μάχης μεταξύ των δυνάμεων του λαϊκισμού και της λογικής. Θα δώσουμε και πάλι το μήνυμα στην Ευρώπη ότι ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός δεν μπορεί να είναι η απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες. Το εκκρεμές του λαϊκισμού θα κινηθεί πίσω στην Ελλάδα με μεγάλη ταχύτητα», σημείωσε. Με την πολιτική επικράτηση της ΝΔ, τόνισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «θα δείξουμε το δρόμο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι δυνάμεις που ανέχονται ανεύθυνες υποσχέσεις, δεν έχουν θέση εδώ. Η Ευρώπη παρά τα προβλήματά της, το γεγονός ότι είναι μια ήπειρος που γερνά εξακολουθεί να παραμένει το καλύτερο μέρος στον κόσμο που μπορεί να ζει κανείς. Αυτό που οραματίζομαι για την Ελλάδα είναι να καταστεί ένα μέλος ισότιμο, συνδιαμορφωτής των ευρωπαϊκών εξελίξεων».

Η Ευρώπη, κατά τον κ. Μητσοτάκη, είναι «αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις. Εκτιμώ ότι η Βρετανία θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής της. Χωρίς την απειλή διασπαστικών τάσεων, να δούμε το μέλλον της Ευρώπης. Η Ελλάδα, με μια νέα κυβέρνηση της ΝΔ, θα έχει ισχυρό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια».

Αναφερόμενος στην έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, είπε ότι «όταν υπάρχει βούληση, σχέδιο και πρόγραμμα, μπορεί μια χώρα να βγει από το μνημόνιο».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε εξάλλου για δύο ακόμα προκλήσεις: «Η πρώτη ευρωπαϊκή πρόκληση είναι αυτή της ατελούς ευρωπαϊκής νομισματικής Ένωσης, όπως είχε τεθεί από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η δεύτερη πρόκληση -ιδιαίτερα επίκαιρη για την Ελλάδα- είναι η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Η Ευρώπη απέδειξε ότι δεν είχε γρήγορα αντανακλαστικά, παρά τις προσπάθειες του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Πολλές φορές οι στρατηγικές της Ευρώπης καθορίστηκαν από εθνικές και όχι ευρωπαϊκές προτεραιότητες. Πώς θα μπορέσει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων; Η πρόταση της Ε.Ε. κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v