Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμερα «κληρώνει» για Eurogroup και έξτρα πακέτο

Παραμένει «μεγάλη απόσταση» κυβέρνησης-κουαρτέτου στο θέμα του «κόφτη» μετά τις χθεσινές συζητήσεις. Το επόμενο 24ωρο θα δείξει αν πάμε σε Eurogroup την Μ. Πέμπτη. Δύο εκδοχές για την εκταμίευση της δόσης. Κυβερνητική διάψευση για «Τσακαλώτο υπό παραίτηση».

Σήμερα «κληρώνει» για Eurogroup και έξτρα πακέτο

Η διαπραγμάτευση διεκόπη χθες το βράδυ «με μεγάλη απόσταση» ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο κουαρτέτο.

Πλέον, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν... για άλλη μία φορά. Για να γίνει Eurogroup την Μ. Πέμπτη πρέπει να υπάρξει απόψε συμφωνία (ή έστω αύριο το πρωί) ώστε να δοθεί χρόνος στην προπαρασκευαστική διαδικασία του Euro Working Group.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή η «μεγάλη απόσταση» παρατηρείται, τώρα, στο θέμα του «αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης» («κόφτη») μέσω του οποίου θα κόβονται κονδύλια από κωδικούς δαπανών κάθε φορά που θα παρατηρείται απόκλιση από τον στόχο για πλεόνασμα.

Από ελληνικής πλευράς καταβάλλεται προσπάθεια αφενός να μην υπάρξει αριθμητική αναφορά στο ύψος των έκτακτων μέτρων που θα ενεργοποιεί ο «κόφτης» και, αφετέρου, να μείνουν εκτός κάποιοι κωδικοί με ιδιαίτερη σημασία για την κυβέρνηση Τσίπρα (π.χ. συντάξεις ή μισθοί).

Ετερο κυβερνητικό στέλεχος διαβεβαιώνει ότι η συζήτηση για τα «τακτικά μέτρα» των 5,4 δισ. ευρώ «έχει ολοκληρωθεί» χωρίς νέα απρόοπτα – αν και δεν έχουν διαλυθεί οι φόβοι ότι το θρίλερ για το αφορολόγητο θα «παίζεται» μέχρι την τελευταία στιγμή.

Πότε θα εκταμιευθεί η δόση;

Σε σχέση με την εκταμίευση της δόσης, οι πληροφορίες επιμένουν ότι συζητείται το ενδεχόμενο να γίνει στο τέλος Ιουνίου εάν στο κλείσιμο της αξιολόγησης συμπεριληφθεί και η απόφαση για το χρέος. Σ΄ αυτή την περίπτωση, όπως σημείωσε το Euro2day.gr την Κυριακή, η σχετική συζήτηση (για το χρέος) θα ανοίξει τώρα και θα έχει δίμηνη διάρκεια.

Εάν ωστόσο ο σχεδιασμός «σκοντάψει» (πχ... στους δρόμους του Βερολίνου) τότε η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς το χρέος και η εκταμίευση της δόσης θα γίνει στα μέσα Μαϊου – εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα στις ψηφοφορίες στη Βουλή.

Σημαντική παράμετρος θεωρείται το ενδεχόμενο μεταφοράς των «διαδικαστικών» του χρέους στον ESM, στην περίπτωση που το Eurogroup αποφασίσει, πράγματι, να ανοίξει τη συζήτηση για την ελάφρυνσή του.

Μία τέτοια κίνηση – κατά τους υποστηρικτές της – θα επιτρέψει σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παρακάμψουν την υποχρέωση έγκρισης των αποφάσεων για το χρέος από τα κοινοβούλιά τους.

Ηδη, οι «τεχνικές» συζητήσεις φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει αρκετά (όπως ανέφερε το Σάββατο το Der Spiegel), γεγονός που επιτρέπει στην Αθήνα να αισιοδοξεί για την θετική έκβαση της υπόθεσης.

Ο Ευκλείδης, η "παραίτηση" και το "ως εδώ" του Τσίπρα

Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο το Μαξίμου διαψεύδει δημοσιεύματα του εγχώριου και γερμανικού Τύπου περί επικείμενης παραίτησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου – κυβερνητική πηγή μάλιστα προέβη σε διάψευση στην γερμανική εφημερίδα Bild που κυκλοφόρησε χθες με τέτοιο θέμα.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να είπε σε συνεργάτες του... «δεν πάω πουθενά, η αξιολόγηση θα κλείσει εντός πλαισίων» - παρότι στο θέμα του αφορολόγητου και του «κόφτη» όλα ήταν ανοικτά μέχρι χθές το βράδυ.

Κεντρικά στελέχη πάντως εξακολουθούν να διαμηνύουν πως «παρά το θετικό κλίμα και τα αισιόδοξα μηνύματα, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο μέχρι να... πέσουν οι υπογραφές».

Κι όπως επισημαίνουν, σε περίπτωση εμπλοκής το «ως εδώ του Τσίπρα ισχύει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v