Ντάισελμπλουμ: Μ. Τετάρτη η απόφαση για το Eurogroup

Η σύγκλιση ενός έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα θα ληφθεί αύριο, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα, πρόσθεσε. Νέος κύκλος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές στο Χίλτον. Aνησυχία στην Αθήνα για τη ρευστότητα

Ντάισελμπλουμ: Μ. Τετάρτη η απόφαση για το Eurogroup

O επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι θα ληφθεί αύριο η απόφαση για το αν θα πραγματοποιηθεί ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, μεταδίδει το Reuters. 

Μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση πρόσθεσε πως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα και επανέλαβε αυτό που είχε πει και στη συνέντευξή τύπου μετά το Ecofin, ότι δηλαδή έχει συμφωνηθεί το 95% του μεταρρυθμιστικού πακέτου.

Όπως μετέδωσε από το πρωί το Euro2day.gr η διαπραγμάτευση κυβέρνησης-Θεσμών διακόπηκε χθες με «με μεγάλη απόσταση» ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή η «μεγάλη απόσταση» παρατηρείται, τώρα, στο θέμα του «αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης» («κόφτη») μέσω του οποίου θα κόβονται κονδύλια από κωδικούς δαπανών κάθε φορά που θα παρατηρείται απόκλιση από τον στόχο για πλεόνασμα.

Από ελληνικής πλευράς καταβάλλεται προσπάθεια αφενός να μην υπάρξει αριθμητική αναφορά στο ύψος των έκτακτων μέτρων που θα ενεργοποιεί ο «κόφτης» και, αφετέρου, να μείνουν εκτός κάποιοι κωδικοί με ιδιαίτερη σημασία για την κυβέρνηση Τσίπρα (π.χ. συντάξεις ή μισθοί).

Ετερο κυβερνητικό στέλεχος διαβεβαιώνει ότι η συζήτηση για τα «τακτικά μέτρα» των 5,4 δισ. ευρώ «έχει ολοκληρωθεί» χωρίς νέα απρόοπτα – αν και δεν έχουν διαλυθεί οι φόβοι ότι το θρίλερ για το αφορολόγητο θα «παίζεται» μέχρι την τελευταία στιγμή.

Εν τω μεταξύ ξεκίνησε νέος κύκλος διαπραγμάτευσης στο Χίλτον μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των Θεσμών για τη νομική μορφή που θα έχει το εξτρά πακέτο μέτρων. 

Aνησυχία στην Αθήνα για τη ρευστότητα

"Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη όχι όμως και δραματική όπως πέρυσι", δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters. "Όσο όμως περνά ο καιρός χωρίς να ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, μπορεί να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο".

"Από τα μέσα Απριλίου είμαστε σε ένα δύσκολο δρόμο αλλά η χώρα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να χρεοκοπήσει έως τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου χρησιμοποιώντας διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, αν χρειαστεί", είπε στο Reuters υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v