Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουσκ: Ορισμός Eurogroup εντός ημερών

Στους ΥΠΟΙΚ επιστρέφει το «μπαλάκι» ο πρόεδρος του Ευρ. Συμβουλίου αφήνοντας προσώρας εκτός το ενδεχόμενο Συνόδου Κορυφής. Ζητά αποφυγή αβεβαιότητας. Αναμένεται αντίδραση Ντάισελμπλουμ. Νέα επικοινωνία Τουσκ-Τσίπρα τη Μ. Πέμπτη.

Τουσκ: Ορισμός Eurogroup εντός ημερών

«Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά από τους υπουργούς Οικονομικών», δηλώνει ο Ντ. Τουσκ. «Πρέπει να αποφύγουμε την επιστροφή στην αβεβαιότητα για την Ελλάδα. Χρειάζεται συγκεκριμένη ημερομηνία για νέα συνάντηση του Eurogroup και μιλώ για ημέρες, όχι για εβδομάδες». 

Όπως είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου νωρίτερα σήμερα είχε εκτεταμένες συζητήσεις με τον επικεφαλής του Eurogroup και της Κομισιόν ενώ μίλησε και με τον Αλέξη Τσίπρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, αύριο θα υπάρξει και νέα τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι δηλώσεις έγιναν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Αλβανό πρόεδρο Bujar Nishani.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου στο τηλεφώνημα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο Τουσκ, εφόσον η αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος Τουσκ διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι, εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλησης του Eurogroup.

Τέλος, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για αύριο το πρωί, προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε διαμηνύσει από χθες ότι ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να επικοινωνήσει με τον Ντ. Τουσκ, προκειμένου να ζητήσει Σύνοδο Κορυφής για να αρθεί το αδιέξοδο που προέκυψε στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. 

Ωστόσο πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ήδη από χθες υποστήριζαν ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση των ηγετών της Ευρώπης, αν προηγουμένως δεν έχει υπάρξει συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, η οποία θα καθορίσει και την ατζέντα.

Ως γνωστόν, η συνάντηση που είχε σχεδιαστεί να πραγματοποιηθεί χθες το βράδυ ματαιώθηκε καθώς δεν είχε λυθεί το μεγάλο «αγκάθι», δηλαδή ο τρόπος που θα εξασφαλίσει η Ελλάδα την κάλυψη τυχόν αποκλίσεων από τους στόχους (προληπτικό πακέτο 2% του ΑΕΠ).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πρέπει να αναμένεται πλέον αντίδραση από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι αρμόδιος για να καθορίσει την ημερομηνία συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών.

"Nein" Σόιμπλε για Σύνοδο Κορυφής

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι υπεύθυνοι για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και της προόδου της Αθήνας σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.

Ερωτηθείς αν οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της ευρωζώνης θα πρέπει να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας, διότι δεν μπορούν να βρουν λύση οι υπουργοί Οικονομικών, ο Σόιμπλε ήταν αρνητικός, λέγοντας πως «η απάντηση είναι όχι».

«Το Eurogroup είναι το Eurogroup. Και έχει τις αρμοδιότητές του και δεν γνωρίζω οτιδήποτε άλλο», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v