Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για «καμένη γη» καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ

«Θυσίες που πριν ένα χρόνο δεν απαιτούνταν, τώρα επιβάλλονται ως αναγκαίες», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συναγερμός στη Συγγρού ενόψει πιθανών πολιτικών εξελίξεων. Το κυβερνητικό πρόγραμμα και η διεύρυνση της παράταξης.

Για «καμένη γη» καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ

Σε ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα δηλώνουν στη ΝΔ, με αφορμή τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Πλέον, ακόμα και οι πιο... εγκρατείς από τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αποκλείουν το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ενώ στο τραπέζι των συσκέψεων της Συγγρού υπάρχει ακόμα και η πιθανότητα δημοψηφίσματος (το χαρακτηρίζουν «απόλυτη καταστροφή»), σε μια επανάληψη της ιστορίας, έναν μόλις χρόνο μετά. «Με αυτά που λένε και κάνουν, μπορεί κάποιος να τους εμπιστευτεί;», διερωτάται τακτικός συνομιλητής του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έχει θέσει το κόμμα σε εκλογικό συναγερμό.

Όσον αφορά στη λύση της οικουμενικής κυβέρνησης που προτείνουν πολλοί, σύμφωνα με γαλάζιες κομματικές πηγές, «την έχει πυροβολήσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που συνεχώς παράγει εντάσεις. Τώρα που η χώρα χρειάζεται γρήγορες λύσεις, δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου μιας οικουμενικής», υπογραμμίζουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κηρύξει ανένδοτο κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ανεβάζει ολοένα και περισσότερο την αντιπολιτευτική του ρητορική. Ήδη χθες από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής κάλεσε τα στελέχη της να πρωτοστατήσουν «στο μεγάλο κίνημα για να φύγει η σημερινή επικίνδυνη κυβέρνηση από την εξουσία», ενώ στον δημόσιο λόγο του αρχίζει να βάζει και το στοιχείο της «καμένης γης» που ετοιμάζεται να παραδώσει ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του με την αποχώρησή τους από την εξουσία. «Όπως τα κατάφερε η κυβέρνηση, θυσίες που πριν ένα χρόνο δεν απαιτούνταν, τώρα επιβάλλονται ως αναγκαίες. Είναι όμως απαραίτητο οι προσπάθειες που πραγματικά πρέπει να γίνουν, να κατανέμονται πιο δίκαια», είναι οι χαρακτηριστικές φράσεις του.

«Όργιο προπαγάνδας»

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, σχολιάζοντας τις τελευταίες κυβερνητικές διαρροές για την πορεία των διαπραγματεύσεων, μιλούν για «όργιο προπαγάνδας και υπερδραματοποίηση» από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους και για να συσπειρώσουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενόψει της πιθανής ψηφοφορίας στη Βουλή.

Όμως αυτή η τακτική, υποστηρίζουν, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να επιδεινώνει ολοένα και περισσότερο την κατάσταση. «Μη διανοηθείτε να φτάσετε μέχρι το τέλος τους περσινούς τυχοδιωκτισμούς που θα πληρώνουν οι Έλληνες για πολύ καιρό. H χώρα δεν αντέχει να ξαναζήσει το ίδιο δράμα. Δεν αντέχει άλλο τον ανίκανο και ανεύθυνο πρωθυπουργό, που δεν λογαριάζει ή δεν αντιλαμβάνεται τις συνέπειες των πράξεών του», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Αλλά ακόμα και αν κλείσει η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, τονίζουν στη ΝΔ, υπάρχει ο φόβος αυτή να μη λειτουργήσει, εξαιτίας των νέων φόρων. «Όσο η χώρα και η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι δεν κινούνται σε σταθερή τροχιά, κανένας επενδυτής δεν θα έρθει να επενδύσει», εκτιμούν και αντιπροτείνουν ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Στόχος, όπως λένε, είναι νέα συμφωνία με λιγότερους φόρους και δαπάνες και πιο τολμηρή σε μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις.

Επεξεργασία προγράμματος

Πέρα πάντως από τις καταγγελίες κατά της κυβέρνησης, στη ΝΔ ανεβάζουν τους ρυθμούς τους και όσον αφορά στη δική τους προετοιμασία, προκειμένου -όταν απαιτηθεί- να εμφανιστούν ως η αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη που θα βγάλει τον τόπο από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουν εντατικά την επεξεργασία του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος, πτυχές του οποίου δημοσιοποιήθηκαν από τον αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη στο συνέδριο. Πρόκειται, λένε, για άμεσα εφαρμόσιμες και κοστολογημένες προτάσεις, με τις οποίες θα επιχειρήσουν να ξανακερδίσουν την κοινωνία.

Για τον σκοπό αυτό ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει και τα ανοίγματα, προς το παρόν σε θεωρητικό επίπεδο, προς κόμματα αλλά και πολίτες. «Συνεχίζουμε με ανοικτό πνεύμα τη διεύρυνση της παράταξης. Ανοιγόμαστε σε νέες δυνάμεις. Συνεργαζόμαστε με όλους τους πολίτες που ανεξάρτητα από την προέλευσή τους, θέλουν να συμπορευτούμε σήμερα και αύριο για μια Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη», είναι η πιο χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του προέδρου της ΝΔ, σε συνέχεια των αντίστοιχων αναφορών του το προηγούμενο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v