Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοσκοβισί: Συμφωνία στο 99% των μέτρων με Ελλάδα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για Eurogroup την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα άφησε ο Πιέρ Μοσκοβισί. Έχουμε συμφωνήσει στο 99% του πακέτου. Χρειάζεται ακόμα δουλειά για τα προληπτικά μέτρα, υποστήριξε ο ίδιος.

Μοσκοβισί: Συμφωνία στο 99% των μέτρων με Ελλάδα

Οι δανειστές έχουν συμφωνήσει στο 99% του μεταρρυθμιστικού πακέτου με την Ελλάδα, αλλά τα προληπτικά μέτρα χρειάζονται ακόμα δουλειά, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα, Πιέρ Μοσκοβισί.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o Eυρωπαίος Επίτροπος ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση γίνονται σε τρία επίπεδα: στο μεταρρυθμιστικό πακέτο που έχει συμφωνηθεί με βάση το πρόγραμμα διάσωσης, το πακέτο προληπτικών μέτρων και στην ελάφρυνση του χρέους.

«Έχουμε καλύψει το 99% της απόστασης, έχουμε συγκλίνει σχεδόν σε όλους τους τομείς» ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί για το αρχικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που είχε συμφωνηθεί για το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο περιλαμβάνει την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και του φόρου εισοδήματος, τα κόκκινα δάνεια και την συγκρότηση ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

O κ. Μοσκοβισί ανέφερε πως η ελληνική πρόταση για ένα μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης αξίζει να εξεταστεί από τους θεσμούς. «Είναι κάτι που αξίζει να εξεταστεί, να του δοθεί η δέουσα προσοχή» σημείωσε. «Εχουμε μερικές προτάσεις στο τραπέζι που πάνε προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη δουλειά» επισήμανε, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων πρέπει να ευθυγραμμίζεται με το ελληνικό δίκαιο. 

Ο ίδιος ανέφερε πως η απόφαση να αναβληθεί το Eurogroup για την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα ήταν σωστή, γιατί η πραγματοποίηση μιας συνάντησης μόνο για να ανακοινωθεί η έλλειψη συμφωνίας θα έστελνε αρνητικό μήνυμα

«Η απόφαση να αναβληθεί σήμερα ήταν ορθή, δεν πρέπει να στείλουμε μήνυμα ότι αποτύχαμε» σημείωσε. «Είμαστε 99% εκεί στο πρώτο πακέτο. Όσον αφορά τον προληπτικό μηχανισμό, ο οποίος κατά την γνώμη μας δεν δικαιολογείται από τα δεδομένα αλλά είναι πολιτικά αναγκαία, θα έλεγα να δουλέψουμε πάνω σε αυτό» τόνισε. 

Ντομπρόβσκις: Χρειάζεται και άλλος χρόνος για τα προληπτικά μέτρα

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις, ερωτηθείς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς, τόνισε:

«Η Ελλάδα δεν ήταν στα θέματα της σημερινής συνάντησης. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα γενικότερα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ξέρουμε ότι υπάρχει μία συμφωνία για το πώς θα προχωρήσουμε. Θα χρησιμοποιηθούν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως βασικό σενάριο και θα αποφασίσουμε μέτρα με τις ελληνικές αρχές ούτως ώστε η Ελλάδα να πετύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Πρόκειται για μια δέσμη μέτρων που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Τουτέστιν, οριστικοποιούμε το συγκεκριμένο πακέτο και βρισκόμαστε στο συγκεκριμένο σημείο» ανέφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο κ. Ντομπρόβσκις.

«Υπάρχει και μία συζήτηση σχετικά με μέτρα εκτάκτου ανάγκης, τα οποία πρόκειται να εφαρμοστούν σε περίπτωση που ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο εξελίξεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρει, ενδεχομένως, επιβεβαίωση. Όπως ξέρετε, έγιναν κάποιες συζητήσεις σχετικά με συνεδρίαση του Eurogroup την εβδομάδα αυτή, και πιο συγκεκριμένα σήμερα, ώστε να γίνουν συζητήσεις με στόχο κι άλλη πρόοδο, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συζητηθούν τούτα τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως και η πλήρης συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα αυτό» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v