Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κυβερνητική... απομόνωση στοχεύει η αντιπολίτευση

Ποια στρατηγική ακολουθούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων με φόντο τη διαπραγμάτευση και τις ψηφοφορίες. Οι θέσεις τους για εκλογές, συνεργασίες. Η κυβέρνηση από την ίδια Βουλή και οι προτάσεις για αξιοποίηση τεχνοκρατών.

Σε κυβερνητική... απομόνωση στοχεύει η αντιπολίτευση

Με μία κοινή διαπίστωση, αλλά διαφορετικά «φάρμακα» για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αντιμετωπίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις πολιτικές εξελίξεις με φόντο τη διαπραγμάτευση και την -για μία ακόμη φορά- κρισιμότητα των στιγμών.

Το σημείο που συγκλίνουν είναι ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι «από τις χειρότερες που έχουν περάσει από τον τόπο μεταπολιτευτικά» και ότι θα πρέπει «για το καλό της χώρας άμεσα να φύγει». Αντίθετα, χωρίς μία ενιαία γραμμή είναι η πρότασή τους για την επόμενη μέρα, καθώς η ΝΔ θεωρεί ως μοναδική λύση τις εκλογές, ενώ ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων (έκαστο υπό τη δική του οπτική) εκτιμούν ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να βγάλει μια νέα κυβέρνηση, με το ανάλογο ανακάτεμα της... τράπουλας.

Κανένα από τα κόμματα του λεγόμενου φιλοευρωπαϊκού τόξου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, παρόλο που συμφωνούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία. Στο πλαίσιο αυτό κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς και ρητορική υψηλών τόνων, έχοντας πάντα στο μυαλό τους και το ενδεχόμενο πιθανών συνεργασιών, προεκλογικών ή -κυρίως- μετεκλογικών.

Απεγνωσμένες κινήσεις

Η ΝΔ επιχειρεί το αίτημά της για προσφυγή στις κάλπες να πάρει κινηματική μορφή και ήδη οι συστάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους βουλευτές και τα γαλάζια στελέχη κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Όπως εκτιμούν, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας «ανεβάζουν ξανά την παράσταση που είδαμε πέρυσι το καλοκαίρι που οδήγησαν στο δημοψήφισμα, το τρίτο μνημόνιο και τα capital controls». Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι οι πιθανότητες ενός ακόμα «επώδυνου» συμβιβασμού του Αλέξη Τσίπρα είναι περισσότερες από το να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, ωστόσο έχει θέσει σε ετοιμότητα τον κομματικό μηχανισμό για οτιδήποτε προκύψει.

Βλέποντας ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να την ταυτίσει με το ΔΝΤ, η Συγγρού κάνει λόγο για «απεγνωσμένες κινήσεις» της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζει ότι οι εν λόγω απαιτήσεις είναι «μη αποδεκτές από τη ΝΔ» και περνούν στην αντεπίθεση, υποστηρίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός θα πρέπει να απολογείται αντί να κατηγορεί την αντιπολίτευση».

Παράλληλα, επιδιώξει να αποτρέψει την διατήρηση της δημόσιας συζήτησης στα 3,6 δισ. των επιπλέον προληπτικών μέτρων – κάβας που ζητά το ΔΝΤ (και που θεωρούν ότι είναι συνέπεια της πολιτικής Τσίπρα), μεταφέροντάς την και πάλι στα 5,4 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, με το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό, ο κ. Μητσοτάκης απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής της ΝΔ σε οικουμενική κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, όμως σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών.

Εθνικούς λόγους

«Πιστεύουμε σταθερά στην ανάγκη για εθνική συνεννόηση και η ΝΔ προφανώς συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν», λένε στο ΠΑΣΟΚ, που διαμηνύουν ότι πάνω στο τραπέζι δεν θέτουν καμία άλλη πρόταση πλην του σχηματισμού κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχει και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Το καλύτερο που μπορεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση, υποστηρίζει στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, είναι να παραιτηθεί και να αντικατασταθεί από άλλη, στην οποία θα συμμετέχουν «όλες οι δημοκρατικές, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Τις αναποτελεσματικές εναλλαγές ενοίκων του Μαξίμου τις έχουμε δει το 2012 και το 2015 με τραγικές συνέπειες για τον τόπο». Μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, κατά την ίδια πηγή, «μπορεί να διαπραγματευτεί πολύ καλύτερα για την αξιολόγηση, την ρύθμιση του χρέους, το νέο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα μας για την δημιουργία πλούτου, το κοινωνικό κράτος και το πολιτικό σύστημα».

Πεποίθηση της Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά έχει κλείσει την αξιολόγηση για τα 5,4 δισ. ευρώ και τώρα αυτό που συζητά είναι τα επιπλέον 3,6 δισ. Αυτά, εκτιμούν, αν πιεστεί να τα φέρει στη Βουλή, δεν αποκλείεται, για να βγει από το αδιέξοδο, να βάλει τον πήχη στις 180 ψήφους βουλευτών, επικαλούμενος «εθνικούς λόγους» και θέλοντας να συμπαρασύρει και τα άλλα κόμματα να ψηφίσουν.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με τακτικό συνομιλητή της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, «δεν είναι ευνοϊκή συγκυρία για τον Τσίπρα να τις κάνει, αφού δεν έχει πειστικό αφήγημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετράει ήδη 15 μήνες διακυβέρνησης, έχει πεπραγμένα και οφείλει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό για τα μεγαλύτερα ψέματα που έχουν ποτέ ειπωθεί από κυβέρνηση τις τελευταίες δεκαετίες».

Ρωσική ρουλέτα

Πεπεισμένοι ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, θα κάνουν «ό,τι περνάει από το χέρι τους για να κλείσει η αξιολόγηση και να μείνουν», δηλώνουν στο Ποτάμι. «Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Ο περισσότερος κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν είναι μία διαπραγμάτευση προς όφελος της χώρας αλλά μία ακόμα παράσταση από την κυβέρνηση», υποστηρίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης, που υποστηρίζει ότι η χώρα μας είναι για άλλη μια φορά αποδυναμωμένη και οι εταίροι μας είναι υποψιασμένοι ότι η κυβέρνηση τους κοροϊδεύει.

Η Σεβαστουπόλεως χαρακτηρίζει «ρωσική ρουλέτα» τις λύσεις των εκλογών και του δημοψηφίσματος, προσθέτοντας πως σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια για «νέους επικίνδυνους ελιγμούς». Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνεργασιών, «το Ποτάμι δεν θα πάει ούτε στην ΝΔ, ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ», όπως τονίζει ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην real news, την ίδια ώρα που συνεργάτες του αποκλείουν το ενδεχόμενο στήριξης της σημερινής κυβέρνησης ή συνεργασίας του κόμματος μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, χωρίς την παρουσία της ΝΔ. Η καλύτερη επιλογή για τη χώρα, υποστηρίζουν, θα ήταν «τώρα μια κυβέρνηση με τη ΝΔ μέσα».

Με τεχνοκράτες

Τέλος, η Ένωση Κεντρώων επιμένει στην πάγια θέση της για την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης με τεχνοκράτες από αυτή τη Βουλή ώστε «να γίνουν αμέσως μεταρρυθμίσεις και να εφαρμοστούν αναπτυξιακές προτάσεις». Ο Βασίλης Λεβέντης έχει επίσης ανεβάσει τους τόνους εναντίον της κυβέρνησης, την οποία καλεί να παραιτηθεί τώρα, αφού «όσο παραμένει βλάπτει επικίνδυνα τη χώρα».

Παράλληλα, ξορκίζει το ενδεχόμενο εκλογών καθώς αυτές, όπως σημειώνει, «θα είναι ό,τι χειρότερο για την Ελλάδα γιατί δεν θα αλλάξει τίποτα. Τα ψέματα τελείωσαν και σωτήρες πλέον δεν υπάρχουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v