Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε: Δεν αναμένω «μεγάλη κρίση» στην Ελλάδα φέτος

Στην Ελλάδα έχει σημειωθεί ορατή πρόοδος, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κλείστε τη συμφωνία «πολύ σύντομα», πριν τα τέλη Μαϊου, το μήνυμα Τουσκ σε θεσμούς και υπουργούς Οικονομικών. Απαραίτητη και εφικτή η συμφωνία, έχουμε κλείσει κατά 99% δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Σόιμπλε: Δεν αναμένω «μεγάλη κρίση» στην Ελλάδα φέτος

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν αναμένει να υπάρξει φέτος «μεγάλη κρίση» στην Ελλάδα, η οποία διεξάγει συνομιλίες με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, προκειμένου να αποδεσμευτούν νέα δανειακά κεφάλαια.

«Δεν θα έχουμε μεγάλη κρίση στην Ελλάδα αυτή τη χρονιά», δήλωσε ο Σόιμπλε προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα έχει σημειωθεί ορατή πρόοδος.

Πηγές είπαν χθες στο πρακτορείο Reuters ότι οι συνομιλίες για την αξιολόγηση προχωρούν αργά και δεν προβλέπεται να υπάρξει συμφωνία στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 9 Μαΐου.

Τουσκ: Διπλασιάστε τις προσπάθειες για συμφωνία

Να καταλήξουν σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα «πολύ σύντομα» κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας ο πρόεδρος Τουσκ δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη. Καλώ τους υπουργούς Οικονομικών να καταλήξουν σε συμφωνία πολύ σύντομα και ελπίζω πως ως το τέλος του Μαΐου, οπότε θα συναντηθούμε για τη Σύνοδο των G7 η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος θα έχει αξιολογηθεί θετικά. Θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους τους υπουργούς και τους θεσμούς να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Μοσκοβισί: Θα κάνουμε ότι μπορούμε

Την αισιοδοξία του για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση υπογράμμισε ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, χωρίς ωστόσο να δώσει χρονοδιάγραμα επίτευξης συμφωνίας.

Υπάρχει ένα Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, συνεχίζονται οι συζητήσεις για ασφαλιστικό, φορολογικό και ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Εχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο, έχουμε κλείσει 99% τη συμφωνία, σημείωσε ο επίτροπος, προσθέτοντας πως «δεν είμαστε στο 2015, δεν είμαστε σε καθεστώς κρίσης».

Όσον αφορά στο μηχανισμό εφαρμογής μέτρων σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, υπογράμμισε ότι έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και υπάρχει πρόοδος.

«Πρέπει να υπάρξει συμφωνία, είναι απαραίτητη. Ολοι θέλουμε για την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Θα κάνουμε ότι μπορούμε, η συμφωνία που είναι εφικτή, να επιτευχθεί», σημείωσε ο επίτροπος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v