Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Συμφωνία σε μέτρα-χρέος για τη δόση

Συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων και βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους είναι οι προϋποθέσεις για να εκταμιευτούν χρήματα για την Ελλάδα, διαμηνύει το Eurogroup. Κινητικότητα στις συζητήσεις βλέπει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Eurogroup: Συμφωνία σε μέτρα-χρέος για τη δόση

Το ελληνικό πρόγραμμα θα μπει στην ατζέντα των συζητήσεων στο έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να διαμηνύει, μέσω της ατζέντας των συζητήσεων, ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση τόσο στο θέμα των μέτρων όσο και σε αυτό του χρέους, ώστε να υπάρξει αποδέσμευση χρημάτων.

Στην ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρεται:

«Το Eurogroup θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, στο Eurogroup δεν θα συμμετάσχει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αλλά ο Πολ Τόμσεν.

Συμφωνία τη Δευτέρα θέλει ο Ολάντ

Και ενώ οι παραπάνω προϋποθέσεις δείχνουν ότι είναι δύσκολο στοίχημα η συνολική συμφωνία τη Δευτέρα, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του να συμβεί αυτό στο Eurogroup της 9ης Μαΐου.

"Η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει τη Δευτέρα μια συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα. Είναι ένα μήνυμα στο οποίο επιμένω, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το είπε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο", εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Λε Φολ, μεταφέροντας τη δήλωση αυτή που έγινε στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Διευκρίνισε ότι "η κατάσταση της Ελλάδας μπορεί να είναι ένα στοιχείο που καθιστά εύθραυστη την ευρωζώνη", εκτιμώντας ότι πρέπει "συνεπώς να παραμείνουμε στη γραμμή που ακολουθεί σήμερα η ευρωζώνη: σταθερότητα και επιστροφή της ανάπτυξης".

Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να επαναληφθεί ένα "σενάριο κρίσης" αναφορικά με την Ελλάδα όπως το 2015, εκφράζοντας παράλληλα μετρημένη αισιοδοξία αναφορικά με τις πιθανότητες να επιτευχθεί μια συμφωνία τη Δευτέρα.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Υπάρχει κινητικότητα, χρειάζεται Staff Level Agreement 

Στα θέματα ουσίας (της διαπραγμάτευσης) έχουμε διαπιστώσει επανειλημμένα ότι έχει υπάρξει το τελευταίο διάστημα κάποια κινητικότητα, σημείωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, διευκρινίζοντας ωστόσο -σύμφωνα με το ΑΠΕ- ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά σημεία και η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Έχουμε τη Δευτέρα μία επόμενη συνάντηση του Eurogroup. Έχουμε διαπιστώσει εδώ συχνά ότι στα θέματα ουσίας έχει υπάρξει τον τελευταίο καιρό κάποια κινητικότητα. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα (στο τέλος), υπάρχουν ακόμα ανοιχτά σημεία. Η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί και θα έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν θα έχουμε -γνωρίζετε αυτόν τον τεχνικό όρο- ένα "Staff Level Agreement". Υπό αυτή την έννοια αναμένουμε από τους θεσμούς να συνεχίσουν τις εργασίες προετοιμασίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεν αυτή η ημερομηνία τη Δευτέρα, αλλά λόγω των εορτών δεν μπορούσαν να συμβούν και πολλά τις αμέσως προηγούμενες μέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v