Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Γερμανική επέλαση στην Ισπανία και «καμπανάκι» για Ελλάδα

Ξεκάθαρο προβάδισμα σε προορισμούς της Δυτ. Ευρώπης δίνουν εκπρόσωποι γερμανικών ταξιδιωτικών γραφείων. Στην έβδομη θέση η Ελλάδα, με χαμηλή βαθμολογία σε αρκετές κατηγορίες που εξετάστηκαν. Τι έδειξε έρευνα της FVW.

Τουρισμός: Γερμανική επέλαση στην Ισπανία και «καμπανάκι» για Ελλάδα

Η Ισπανία και οι προορισμοί της Δυτ. Ευρώπης θέτουν υποψηφιότητα να αναδειχθούν μεγάλοι νικητές της φετινής χρονιάς στην αγορά της Γερμανίας, σύμφωνα με έρευνα της έγκυρης γερμανικής έκδοσης FVW. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα εμφανίζεται να πιέζεται σοβαρά από τις χαμηλές τιμές στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών στις χώρες της Δυτ. Ευρώπης.

Η Έρευνα Προορισμών 2016 του FVW πραγματοποιήθηκε το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου με τη συμμετοχή στελεχών από 260 ταξιδιωτικά γραφεία της Γερμανίας. Σ' αυτήν οι εκπρόσωποι των γερμανικών γραφείων κλήθηκαν να αξιολογήσουν τους μεσογειακούς προορισμούς σε δέκα κατηγορίες προϊόντων και τέσσερις κατηγορίες που αφορούσαν στη γενική εικόνα των προορισμών.

Σύμφωνα με το FVW, η Ελλάδα βρέθηκε στην έβδομη θέση του Τοπ 10 της γενικής κατάταξης. Στις τρεις πρώτες θέσεις κυριάρχησαν η Ισπανία, με τη Μαγιόρκα να καταλαμβάνει την κορυφή, τους προορισμούς της ηπειρωτικής Ισπανίας να κατατάσσονται στη δεύτερη θέση και τα Κανάρια νησιά στην τρίτη.

Μπροστά από την Ελλάδα, στην τέταρτη θέση, βρέθηκε η Πορτογαλία, την ακολούθησε η περιοχή που έχει καθιερωθεί στη γερμανική αγορά ως τουρκική Ριβιέρα (ο ευρύτερος παραθεριστικός πόλος της Αττάλειας) και την εξάδα έκλεισε η Ιταλία. Πίσω από την Ελλάδα βρέθηκαν οι τουρκικοί προορισμοί στα παράλια της Μ. Ασίας (Turkish Αegean όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά), η Αίγυπτος και η Τυνησία.

Οι κατηγορίες για τις οποίες αξιολογήθηκαν οι προορισμοί ήταν: εμπιστοσύνη και ασφάλεια, η σχέση ποιότητας/τιμής (value for money), ποιότητα ξενοδοχείων, ποιότητα παραλιών, φιλοξενία, αεροπορικές συνδέσεις, ποιότητα υπηρεσιών, τοπία και το περιβάλλον στην εξοχή και η μοναδικότητα. Από τις απαντήσεις προέκυψε ότι τα στελέχη των γερμανικών ταξιδιωτικών γραφείων αξιολογούν ως σημαντικότερα κριτήρια για την κατάταξη των προορισμών την «εμπιστοσύνη και ασφάλεια» και την τιμή.

Με κριτήριο την ασφάλεια, οι τρεις ισπανικοί προορισμοί κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις, ακολουθούμενοι από την Πορτογαλία και την Ιταλία, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την έκτη θέση.

Σύμφωνα με το FVW, η πιο πάνω κατάταξη αποτυπώνει την ξεκάθαρη προτίμηση των γερμανικών γραφείων στους προορισμούς της Δυτ. Ευρώπης σε ό,τι αφορά ατο κριτήριο της ασφάλειας, το οποίο έχει αναδειχθεί σε «κλειδί» για τον προορισμό διακοπών που επιλέγουν φέτος πολλοί Γερμανοί ταξιδιώτες.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία, στον αντίποδα, δεν κατάφεραν φαίνεται να αποθαρρύνουν τους εκπροσώπους των γερμανικών γραφείων από το να τις κατατάξουν στην κορυφή με κριτήριο την τιμή.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το FVW, η Ελλάδα δεν κατάφερε να βρεθεί στις κορυφαίες θέσεις σε καμία από τις εξεταζόμενες κατηγορίες. Είναι χαρακτηριστικό πως στην κορυφή της κατάταξης από άποψη ποιότητας ξενοδοχείων βρέθηκαν, σύμφωνα με το FVW, η «Τουρκική Ριβιέρα», η Μαγιόρκα και τα Κανάρια.

Στην κατηγορία που αφορούσε στην ποιότητα των παραλιών η Ελλάδα βρέθηκε εκτός τριάδας, με τη Μαγιόρκα, την Αίγυπτο και την «Τουρκική Ριβιέρα» να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις.

Ένα ακόμα «καμπανάκι» για τους ελληνικούς προορισμούς στη γερμανική αγορά συνιστά η κατάταξη με βάση τις αεροπορικές συνδέσεις. Κι αν το ισπανικό «δίδυμο» Μαγιόρκας, Καναρίων στην κορυφή δεν προκαλεί έκπληξη, επιτυχία συνιστά η τρίτη θέση για την «Τουρκική Ριβιέρα».

Τα προειδοποιητικά «σήματα» για τον ελληνικό τουρισμό συνεχίστηκαν και σε κατηγορίες που δεν συνιστούν βασικά κριτήρια επιλογής, αλλά έχουν τη σημασία τους για τους Γερμανούς ταξιδιώτες.

Έτσι, η Τουρκία και η Πορτογαλία κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις με κριτήριο τη φιλοξενία, ενώ οι προορισμοί της Ισπανίας κυριάρχησαν στην αξιολόγηση με βάση την ποιότητα υπηρεσιών.

Με βάση τη μοναδικότητα του προορισμού στην κορυφή βρέθηκε η Αίγυπτος. Έκπληξη, ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρει το FVW, αποτέλεσε η δεύτερη θέση που κατέλαβε η Πορτογαλία, αφήνοντας στην τρίτη και τέταρτη θέση την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η Αίγυπτος των χιλίων προβλημάτων κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή της αξιολόγησης με κριτήριο το φυσικό περιβάλλον, μπροστά από την Ιταλία, τη Μαγιόρκα και τους χερσαίους προορισμούς της Ισπανίας.

Σύμφωνα με την έρευνα του FVW, οι προορισμοί της Ισπανίας και η Πορτογαλία κατατάσσονται ψηλά σε όλες τις κατηγορίες αξιολόγησης από τα στελέχη των γερμανικών γραφείων.

Η Τουρκία κατάφερε να βρίσκεται ψηλά στην κατάταξη με κριτήριο τη σχέση ποιότητας/τιμής, την ποιότητα των ξενοδοχείων και τη φιλοξενία, αλλά συγκέντρωσε χαμηλή βαθμολογία σε σχέση με την ασφάλεια και τη μοναδικότητά της ως προορισμού.

Ιταλία και Ελλάδα, όπως σημειώνεται, αξιολογήθηκαν καλά για τη μοναδικότητα και το φυσικό περιβάλλον, αλλά χαμηλά σε άλλες κατηγορίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v