ΝΔ: «Φουλ» αντιπολίτευση σε όλους τους τομείς

Η κινηματική μορφή του αιτήματος για εκλογές. Διαπραγμάτευση και διεθνείς εξελίξεις στο «μικροσκόπιο» της Συγγρού. Η στάση της ΝΔ σε φορολογικό και ασφαλιστικό.

ΝΔ: «Φουλ» αντιπολίτευση σε όλους τους τομείς

«Η κυβέρνηση με τις επιλογές της είναι στριμωγμένη στα σκοινιά. Εμείς, με γνώμονα το καλό του τόπου, πρέπει να τη ρίξουμε νοκ άουτ».

Σε αυτή τη φράση υψηλόβαθμου κομματικού παράγοντα της ΝΔ περικλείεται η αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος, όπως αυτή επιβεβαιώθηκε και στην πρώτη μεταπασχαλινή σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους στενούς συνεργάτες του. Η προτροπή του προέδρου της ΝΔ προς τα υπόλοιπα γαλάζια στελέχη είναι οι τόνοι να ανέβουν ακόμα περισσότερο και η κριτική προς τον Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς του να ενταθεί, όχι μόνο σε θέματα οικονομίας (που θα παραμείνει στην κορυφή της ατζέντας) αλλά και σε άλλα, μείζονα ζητήματα της καθημερινότητας, όπως η υγεία και η παιδεία.

Το μότο στο οποίο θα επιμείνει η αξιωματική αντιπολίτευση, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, είναι η λέξη «Φύγετε», κάτι που, όπως υποστηρίζουν στη Συγγρού, δεν το λέει πλέον μόνο η ΝΔ ή γενικότερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά «ολόκληρη η κοινωνία».

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σύσταση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα γαλάζια στελέχη κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ να προσδώσουν στο αίτημα για εκλογές κινηματική μορφή, υπογραμμίζοντάς το σε κάθε επαφή τους με φορείς, ομάδες ή απλά πολίτες. «Θέλουμε την κοινωνία σύμμαχό μας σε αυτή την προσπάθεια τώρα αλλά και αργότερα, όταν έρθει η στιγμή να κυβερνήσουμε», σημειώνει στενός συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ.

«Νέα δεδομένα»

Στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη χρησιμοποιούν πολύ επιθετικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ (κόμμα ανεύθυνων, ψευτών και επικίνδυνων το χαρακτήρισαν χθες), την ίδια ώρα που τα βλέμματα αναπόφευκτα είναι στραμμένα και στις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση αλλά και στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πολιτικό στερέωμα. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν και οι ίδιοι οι γαλάζιοι αξιωματούχοι, γεγονότα όπως οι επικείμενες εκλογές στην Αυστρία, το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία και οι νέες εκλογές στην Ισπανία είναι βέβαιο ότι θα διαμορφώσουν νέα δεδομένα και πιθανώς να αποτελέσουν το έναυσμα για ριζικές αλλαγές που θα επηρεάσουν και τη χώρα μας.

Όσο για την αξιολόγηση, στη ΝΔ εκτιμούν πως θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας «θα επιχειρήσει να την επικοινωνήσει ως τεράστια επιτυχία», ενώ για το πολυσυζητημένο τελευταία σενάριο των εκλογών, αν και δεν το αποκλείουν, δεν το βλέπουν ως την πιο πιθανή εξέλιξη.

Σχετικά με τη στάση του κόμματος στη Βουλή, η χθεσινή ανακοίνωση του οικονομικού επιτελείου, προεξάρχοντος του συντονιστή Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, αναφορικά με την απώλεια πλούτου ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016, προϊδεάζει για τη συνέχεια. Τα νέα μέτρα ύψους 9 + 3,5 δισ. ευρώ, όπως διαμηνύει η Συγγρού, «είναι αποκλειστικής ιδιοκτησίας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και αποτυπώνουν την ιδεοληπτική εμμονή της στην άμεση και έμμεση υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων... Είναι σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα συναινέσει σε λανθασμένες και αναποτελεσματικές πολιτικές», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Δημόσιες μονομαχίες

Και αυτό ενώ οι αρμόδιοι συντονιστές και τομεάρχες του κόμματος «ξεσκονίζουν» τις κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, που πιθανότατα την άλλη εβδομάδα θα τεθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Είναι ένα ακόμα στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επιζητά τις δημόσιες μονομαχίες με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου, όπως υποστηρίζει, οι πολίτες να συγκρίνουν και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ χθες αποφάσισε να αναβιώσει εμμέσως την κόντρα του με τον Προκόπη Παυλόπουλο (υπενθυμίζεται ότι απείχε στην ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015), με αφορμή την πρόσφατη αναφορά αυτού για το νόμισμα.

Με μια αιχμηρή δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε την επιλογή «για μια ισχυρή Ελλάδα στον πυρήνα μιας ισχυρής Ευρώπης να την υπηρετούμε όλοι, χωρίς να δίνουμε αφορμές για παρερμηνείες». Φράση η οποία ερμηνεύθηκε ως σαφής υπαινιγμός κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και αποτελεί μία ακόμα απόδειξη πως η σχέση των δύο, παρόλο που προέρχονται από την ίδια ιδεολογική αφετηρία, είναι τουλάχιστον ψυχρή και δεν αποκλείεται στο μέλλον να υπάρξουν και νέα επεισόδια στο σίριαλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v