Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εν αναμονή «ενδιάμεσης» πρότασης στο εξτρά πακέτο

Το Μαξίμου προετοιμάζεται για «ενδιάμεσο» σενάριο. «Οχι σε τέταρτο μνημόνιο», επιμένει ο Α. Τσίπρας. Η ένταξη του χρέους στο Eurogroup χαιρετίζεται μεν, ωστόσο απομακρύνει το ενδεχόμενο απόφασης τη Δευτέρα.

Εν αναμονή «ενδιάμεσης» πρότασης στο εξτρά πακέτο

Η ατζέντα του Eurogroup τη Δευτέρα τυγχάνει διπλής ανάγνωσης από το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο παράλληλα προετοιμάζεται ώστε να μη βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων όσον αφορά στο αίτημα του ΔΝΤ για έκτακτα μέτρα.

Ως προς το τελευταίο, η εικόνα που μεταφέρεται είναι ότι ετοιμάζεται «συμβιβαστική» ή «ενδιάμεση» πρόταση από την ευρωπαϊκή πλευρά για τον «αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης» («κόφτη»), που να ικανοποιεί το ΔΝΤ και να μπορεί να «διαχειριστεί» πολιτικά η κυβέρνηση.

Σε αυτή την ετοιμασία αποδίδουν οι... δύσπιστοι τις επιθέσεις φιλίας των τελευταίων ημερών προς την Αθήνα, ενώ για τα πιθανά σενάρια έχει ενημερωθεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες πάντως, ο ίδιος επιμένει στην απόρριψη όλων των εκδοχών που θα παραπέμπουν ουσιαστικά σε τέταρτο μνημόνιο.

Οσον αφορά στην ατζέντα, το Μαξίμου εμφανίζεται ικανοποιημένο επειδή, για πρώτη φορά στην εξαετή μνημονιακή κρίση, ανακοινώνεται επισήμως ότι το ζήτημα του χρέους θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε Eurogroup.

Την ίδια στιγμή, όμως, δείχνει ότι απομακρύνεται (αν όχι... εξαφανίζεται) το ενδεχόμενο κατάληξης σε συμφωνία τη Δευτέρα, με το ραντεβού να ανανεώνεται για το επόμενο Eurogroup της 24ης Μαΐου -προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που «έτρεχαν» το προηγούμενο εφταήμερο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ο Φρανσουά Ολάντ τάχθηκε χθες (δια του εκπροσώπου του) υπέρ «μίας συμφωνίας για την Ελλάδα τη Δευτέρα».

Το χρέος θέλει χρόνο...

«Και τα δύο στοιχεία (σ.σ. μεταρρυθμίσεις - χρέος) πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ημερήσια διάταξης της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η εξέλιξη αυτή:

* Ενισχύει την άποψη ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ζητούν «χρόνο» προκειμένου να συμφωνήσουν μεταξύ τους και με το ΔΝΤ για το θέμα του χρέους. Ο ίδιος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει ευθέως τη Μ. Τετάρτη ότι χρειάζεται αυτός ο «χρόνος» προκειμένου να αιτιολογήσει την ακύρωση του Eurogroup που σχεδιαζόταν για τη Μ. Πέμπτη.

* Δεν αιφνιδίασε το κυβερνητικό επιτελείο: αν και η αρχική του θέση ήταν «πρώτα αξιολόγηση, μετά χρέος», είχε διαμηνύσει πριν από τρεις εβδομάδες (όπως είχε μεταφέρει το Euro2day.gr στις 23 Απριλίου) ότι αποδέχεται το «πακέτο» προκειμένου «να τελειώσουμε μια κι έξω με όλες τις εκκρεμότητες και να γυρίσουμε σελίδα».

Εστω κι έτσι, όμως, το Μαξίμου εξακολουθεί να προωθεί σε πρώτο στάδιο κλείσιμο της συμφωνίας για τα 5,4 δισ. ευρώ, ώστε να ενταχθούν στο «πακέτο» το μείζον, όπως εξελίσσεται, θέμα του αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης (του «κόφτη», αντί των έκτακτων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ) και το χρέος.

Το «ενδιάμεσο» σενάριο

Οπως αναφέραμε, στο κυβερνητικό επιτελείο δεν αποκλείουν να βρεθούν τις επόμενες ημέρες (ή... ώρες) μπροστά σε «συμβιβαστική» ή «ενδιάμεση» πρόταση των ευρωπαϊκών θεσμών για τον «κόφτη», που να ικανοποιεί το ΔΝΤ.

Τα πιθανά εναλλακτικά σενάρια έχουν μεταφερθεί από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη και, κατά τις πληροφορίες, περιλαμβάνουν διάφορες εκδοχές: από το να νομοθετηθούν τα μισά «προληπτικά» μέτρα και να υπάρξει απλή δέσμευση για τα υπόλοιπα, μέχρι να οριοθετηθούν στο σύνολό τους χωρίς να ζητηθεί η ψήφισή τους από τη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν φαίνεται να περνά η έτερη πρόταση της κυβέρνησης να ενεργοποιείται ο «κόφτης» από τον υπουργό Οικονομικών, εάν διαπιστώσει ότι υπάρχει απόκλιση από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Οπότε όλα παραμένουν ανοικτά...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v