Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Δίνουμε μόνοι μας τη μάχη και θα κερδίσουμε

Στόχος να κλείσει η αξιολόγηση και να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις στο λαό. Ελαφρύνσεις για την πλειοψηφία φέρνει το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο. Ο Μητσοτάκης αντλεί πολιτικό λόγο από τους καναλάρχες και ποντάρει στο μαύρο. Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ.

Τσίπρας: Δίνουμε μόνοι μας τη μάχη και θα κερδίσουμε

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν το κλείσιμο άμεσα της πρώτης και πιο δύσκολης αξιολόγησης της συμφωνίας του καλοκαιριού, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει και της κρίσιμης ψηφοφορίας της Κυριακής για το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι το αφορολόγητο όριο θα συνδεθεί με την οικογενειακή κατάσταση λέγοντας ότι με τις ρυθμίσεις επέρχεται ελάφρυνση στην πλειοψηφία των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών και πως για όσους έχουν ως δυο παιδιά η επιβάρυνση θα είναι μικρή, κάτω των 100 ευρώ το χρόνο.

Ολους τους τελευταίους μήνες, δώσαμε και δίνουμε μια δύσκολη μάχη σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Στόχος μας, είπε, δεν είναι απλά να κλείσει η αξιολόγηση. Εχουμε μάθει ότι αυτό μπορεί να γίνει εύκολα. Στόχος μας είναι να τηρηθούν και οι δεσμεύσεις μας απέναντι στον ελληνικό λαό.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας ότι στην προεκλογική εξτρατεία η ΝΔ υποστήριζε ότι η συμφωνία οδηγεί σε μονόδρομο σε σχέση με το ασφαλιστικό, σε πλήρη περικοπή των επικουρικών και περικοπές συντάξεων που θα ισουνται με μια σύνταξη ανά έτος.

«Μας το παρουσίαζαν ως αναπόφευκτη μοίρα. Είναι λογικό να σκέφτονται έτσι. Ετσι έχουνε μάθει να κάνουν πολιτική, υλοποιώντας τις συνταγές που προτείνει το ΔΝΤ σαν να μην υπάρχει ή να μην επιτρέπεται να υπάρξει άλλος δρόμος», σημείωσε. 

Δεν περιμέναμε να στηρίξουν

Τα βγάλαμε πέρα μόνοι μας με τους δανειστές. Δεν είχαμε αυταπάτες ότι θα μας βοηθούσαν να σώσουμε τις συντάξεις αυτοί που τις μείωσαν 11 φορές, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Αυτή ήταν η προσφορά τους στους έλληνες συνταξιούχους.

«Δεν είχαμε αυταπάτες ότι θα στηρίξουν. Παλέψαμε σκληρά αλλά τα βγάλαμε πέρα», σημείωσε και εκτίμησε ότι η κοινωνία αναγνωρίζει την ειλικρινή προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει τομές σε δύσκολες συνθήκες.

Ψηφίζουμε μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση που φέρνει το ασφαλιστικό σε ράγες βιωσιμότητας χωρίς να μειωθούν ούτε ένα ευρώ οι κύριες συντάξεις, χωρίς να περικοπεί η συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών.

Αυτό, τόνισε ο κ. Τσίπρας, δεν το πετύχαμε τετραγωνίζοντας τον κύκλο. Το καταφέραμε γιατί είχαμε πολιτική βούληση να προστατεύσουμε τους αδύναμους και να αναδιανείμουμε τα βάρη.

Ηταν αναγκαίο

Πρέπει να γίνει κατανοητή, σημείωσε ο πρωθυπουργός, η αναγκαιότητα της παρέμβασης στο ασφαλιστικό σύστημα. Χωρίς παρεμβάσεις το σύστημα, σε λίγα χρόνια θα κατέρρεε.

Ισως θα βρισκόμασταν μπροστά στον κίνδυνο να μην μπορούμε να εγγυηθούμε τις συντάξεις. Επρεπε να γίνει η μεταρρύθμιση ακόμα και εάν δεν ήμασταν σε πρόγραμμα, τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το ενιαίο ταμείο για όλους, οι ενιαίες εισφορές και η εθνική σύνταξη αποκαθιστούν χρόνιες στρεβλώσεις και αδικίες μεταξύ των ασφαλισμένων.

Ο «αιφνιδιασμός»

«Ακούω και διαβάζω ότι επιλέξαμε να αιφνιδιάσουμε. Είναι θράσος. Καμία μεταρρύθμιση δεν συζητήθηκε τόσο αναλυτικά. Εχουν περάσει πέντε μήνες από τότε που καταθέσαμε την πρόταση. Εγινε διάλογος, ακούσαμε προτάσεις, κάναμε αλλαγές και διορθώσεις στο μέτρο του δυνατού. Σεβαστήκαμε τις διαμαρτυρίες και τις απεργίες», είπε και ανέφερε χαρακτηριστικά τις συναντήσεις που είχε με τους αγρότες.

Τους είχα υποσχεθεί ότι για την μεγάλη πλειοψηφία το ασφαλιστικό-φορολογικό θα είναι ευνοϊκό και αυτό έγινε πράξη, συμπλήρωσε. Πάνω από το 90% του αγροτικού κόσμου δεν θα υποστεί επιβαρύνσεις από το ασφαλιστικό-φορολογικό αλλά θα εξασφαλίσει και μια σύνταξη αξιοπρέπειας.

Οι νέοι και οι άνεργοι

Δίνουμε μεταβατική περίοδο για τα πέντε πρώτα χρόνια, ενώ στα μπλοκάκια οι εισφορές θα καταβάλλονται κατά κύριο λόγο από τους εργοδότες, είπε ο πρωθυπουργός.

Οι νέοι επαγγελματίες με εισοδήματα έως 12.000 ευρώ θα έχουν λιγότερες εισφορές.

Δεν είναι για όλους ευνοϊκή

«Αναγνωρίζω ότι κάποιοι θα έχουν επιβάρυνση. Αλλά θα έχουν επιβάρυνση αυτοί που έχουν υψηλότερα εισοδήματα και μπορούν να τα βγάλουν πέρα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Αυτό, συμπλήρωσε, δείχνει και τη διαφορετική επιλογή που κάνουμε εμείς σε σχέση με αυτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί είχαν στόχο την προστασία των μεγάλων εισοδημάτων, εμείς των μικρομεσαίων και των αδύνατων.

Ακρατος φιλελευθερισμός στις προτάσεις της ΝΔ

Η ΝΔ είχε την ειλικρίνεια να εκθέσει στην προ ημερησίας συζήτηση της Βουλής τις θέσεις της, ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «είναι άκρατος φιλελευθερισμός».

«Τις προτάσεις τους τις έχει ακούσει πολλές φορές ο Ευκλείδης από το ΔΝΤ. Οριζόντιες περικοπές, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ιδιωτικό πυλώνα ασφάλισης, στήριξη του ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις», υπογράμμισε.

Το φορολογικό νομοσχέδιο

Το φορολογικό έγινε με γνώμονα την προοδευτικότητα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Παίρνουμε ως βάση την οικογενειακή κατάσταση. Στους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους το 61% των φορολογούμενων θα πληρώνει μικρότερο φόρο.

Στις άλλες περιπτώσεις (χωρίς τέκνα ή δυο παιδιά) η επιβάρυνση ως τα 22.000 ευρώ θα είναι μικρή και δεν θα ξεπερνά τα 100 ευρώ το χρόνο.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν αφορολόγητο το 92% θα πληρώσει μικρότερο φόρο.

Να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας

Οπως είπε ο κ. Τσίπρας, τα ΜΜΕ βομβαρδίζουν καθημερινά και χτίζουν μύθους:

1) Η διαπραγμάτευση κατέστρεψε τη χώρα ενώ η αποδοχή των προτάσεων του ΔΝΤ θα βοηθούσε τη χώρα. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Υπάρχει υπεραπόδοση στους στόχους βάσει της Eurostat. Εγιναν σκληρές προσπάθειες για τα έσοδα, οι 100 δόσεις που μας έλεγαν ότι είναι μονομερής ενέργεια, η απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ σε ποσοστό 98%. Το πλεονάσμα 1% πάνω από το στόχο σημαίνει εξοικονόμηση 1,7 δισ. Είναι χρήματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για στήριξη δημοσίων επενδύσεων και πολιτικές στην Υγεία και την Παιδεία.

2) Οι εκλογές του Γενάρη του 2015 διέκοψαν το success story. Για ποιο success story μιλάμε; Προέβλεπαν πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ που δεν θα έπιαναν ποτέ και θα αφαίμαζαν τα συνήθη υποζύγια. Χωρίς τη μείωση των στόχων, η Ελλάδα δεν θα έβγαινε από την κρίση ποτέ.

3) Η κυβέρνηση εκτίναξε την ανεργία. Είναι εξοργιστικό γιατί οι δείκτες είναι μειωμένοι επί των ημερών μας.

4) Η διαπραγμάτευση θα έφερνε πέρυσι ύφεση 7%. Ηταν μόλις 0,2% του ΑΕΠ και σύμφωνα με την Κομισιόν στο β' εξάμηνο του 2016 θα επιστρέψουμε σε ανάπτυξη. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στον τουρισμό αλλά και στο ότι δεν υπήρξαν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ηταν και η ενεργός ζήτηση που έπαιξε ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα.

Είναι σε σύγχυση

Η ΝΔ ταυτίζεται με τους πιο σκληρούς δανειστές της χώρας. Δεν μπορώ να καταλάβω τον πυρήνα της κριτικής τους. Είναι ένα πράγμα να λες ότι η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί και άλλο ότι η διαπραγμάτευση οδηγεί τη χώρα στα βράχια. Δεν μπορείς να λες και τα δυο ταυτόχρονα, είναι παραλήρημα.

Ο Παυλόπουλος

Χαρακτηριστικό της σύγχυσης είναι η επίθεση στον ΠτΔ για μια θέση που έχει εκφράσει στο παρελθόν. Ευτυχώς κάποιοι στη ΝΔ έσωσαν τα προσχήματα και διαφοροποιήθηκαν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετατρέπεται σε φερέφωνο της διαπλοκής και ζητά εκλογές σε μια κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης. Κάποιοι φοβούνται ότι θα χάσουν τα κεκτημένα τους και αυτός συντάσσεται με αυτούς. 

Το πιο σημαντικό δεν είναι ότι ζητά εκλογές, είναι ότι τις ζητά χωρίς μια προγραμματική θέση. Αντλεί τον πολιτικό του λόγο από τους καναλάρχες. Τα παίζει όλα στη ρουλέτα ποντάροντας στον μαύρο, να μην κλείσει η αξιολόγηση. Η μοίρα όσων ποντάρουν στον τζόγο είναι να τα χάσουν όλα

«Ουραγός του Λεβέντη και δεκανίκι του Μητσοτάκη»

Κινδυνεύουν από το σύνδρομο της Στοκχόλμης. Συνεχίζουν ως φερέφωνα των δανειστών να στηρίζουν τη ΝΔ και να επιτίθενται στην κυβέρνηση όταν οι σοσιαλιστές στην Ευρώπη κινούνται σε άλλη κατεύθυνση, είπε ο πρωθυπουργός και θύμισε όσα είπε προ ημερών ο Τζ. Πιτέλα και την στήριξη στην προσπάθεια της κυβέρνησης. 

Ισως θα έπρεπε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μελετήσει αυτές τις μετατοπίσεις και να προβληματιστεί. Πάει πολύ για κάποιον να καταντά ουραγός του κου Λεβέντη και ταυτόχρονα δεκανίκι του κου Μητσοτάκη στην προσπάθεια να επαναφέρει το παλαιό σύστημα στη διακυβέρνηση του τόπου.

Ξέραμε ότι θα είναι δύσκολα

Δεν πρέπει να κλείσουμε το παράθυρο στο μέλλον. Ένα μέλλον που δεν πρέπει να μοιάζει με τίποτα στο παρελθόν. Στη μάχη για να βγει η χώρα από την Επιτροπεια δεν θα αναζητήσουμε στηρίγματα στο παλαιό πολιτικό σύστημα. Θα τη δώσουμε και θα την κερδίσουμε με αυτό το σύστημα απέναντι.

Θα είμαστε απέναντι στις κατασκευασμένες ειδήσεις χρεοκοπημένων μέσων ενημέρωσης. Είναι τιμή και παράσημο τόσα πολλά συμφέροντα να συνασπίζονται απέναντί μας. Οι δικοί μας σύμμαχοι είναι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Με αυτούς καλούμαστε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα. Μετά την αξιολόγηση ξεκινάμε τις τομές στο κράτος για να γίνει δίκαιο και λειτουργικό.

Είμαστε σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Είμαστε όμως αποφασισμένοι και πολύ πιο έμπειροι απ’ ότι στο παρελθόν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v