Στα… όπλα η αντιπολίτευση για το ασφαλιστικό

Πώς διαβάζει την επιστολή Λαγκάρντ. Η στάση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού στη διήμερη μάχη της Βουλής. Τα σημεία κριτικής και οι αντιπροτάσεις. Το μείγμα των μέτρων, ο Νοέμβριος του 2012 και ο… Στέλιος Ράμφος.

Στα… όπλα η αντιπολίτευση για το ασφαλιστικό

Το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο ενώνει την αντιπολίτευση. Στον απόηχο της σημαντικής παρέμβασης της Κριστίν Λαγκάρντ δια της επιστολής της στους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. και λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, τα κοινοβουλευτικά κόμματα ετοιμάζονται για μία ακόμα σφοδρή σύγκρουση και το σύνολο των κομμάτων της μειοψηφίας να συγκλίνουν σε μια κοινή στάση: την ολομέτωπη επίθεση στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στην ολομέλεια της Βουλής και θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο το βράδυ, με το σύνολο των κομμάτων να έχουν ήδη δείξει τις προθέσεις τους και να προετοιμάζουν τα… πυρομαχικά τους.

Μήνυμα στην κοινωνία

Στη ΝΔ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και τις παρασκηνιακές διεργασίες μεταξύ των θεσμών, με τελευταία τα σαφή μηνύματα από τις ΗΠΑ. Επίσημο σχόλιο για την επιστολή Λαγκάρντ δεν υπάρχει από τη Συγγρού, ωστόσο υψηλόβαθμο στέλεχος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «προσπαθεί να “αγοράσει” πολύ ακριβά για τους πολίτες, δεσμεύσεις των εταίρων μας, που είχαμε ήδη εξασφαλίσει στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Το μόνο νέο που φέρνει είναι τα επιπλέον μέτρα που ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, πέρα της αναμενόμενης επίθεσης στον πρωθυπουργό, θα εστιάσει στο μείγμα των μέτρων που θωρεί ότι πρέπει να εφαρμοστούν για να βγει ο τόπος από την παρατεταμένη ύφεση, ενώ θα επιχειρήσει να απευθυνθεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά προς την κοινωνία. Συγκεκριμένα, θα θελήσει να πείσει για ποιο λόγο ζητά εκλογές, γιατί πρέπει να φύγει η παρούσα κυβέρνηση αλλά και να έλθει στην εξουσία η ΝΔ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αναμένεται να ψηφίσει κανένα άρθρο του νομοσχεδίου, το οποίο -κατά τη Συγγρού- «δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση, αλλά για μηχανισμό μειώσεως συντάξεων που μετατρέπει τις ασφαλιστικές εισφορές σε φορολογικά ποσοστά». Οι γαλάζιοι βουλευτές, μεταξύ άλλων, θα δώσουν έμφαση στην «τεράστια ζημιά» που προκαλείται στο ΑΕΠ της χώρας, στους νέους φόρους ύψους 1,8 δισ., στη μείωση των συντάξεων, του εφάπαξ και του μερίσματος στους συνταξιούχους, στην κατάργηση του ΕΚΑΣ και στις εξοντωτικές εισφορές διαφόρων επαγγελματικών κλάδων.

Η ΝΔ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «με ψέματα και ύβρεις προσπαθεί να φανατίσει, να πολώσει και να διχάσει» και ότι «κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση γιατί, πια, δεν μπορεί να κυβερνήσει».

«Όχι συνένοχοι στα αδιέξοδα»

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση θα ασκήσει από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά, με το ΠΑΣΟΚ να ζητά ονομαστική ψηφοφορία και να μην προτίθεται να υπερψηφίσει ούτε ένα άρθρο του νομοσχεδίου. «Εμείς σε καμία περίπτωση δεν ψηφίζουμε τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, δεν γινόμαστε συνένοχοι στα αδιέξοδα που δημιούργησε η κυβέρνηση στη χώρα και στους πολίτες», θα πει η πρόεδρος του κόμματος. Ταυτόχρονα, θα θελήσει να αναδείξει τον ορατό κίνδυνο η κυβέρνηση να αποδεχθεί τον μηχανισμό διαρκούς επιτροπείας της χώρας, ακόμη και μετά την περίοδο των Μνημονίων.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη, «υπονομεύει το μέλλον για τις νέες γενιές των ασφαλισμένων, δημιουργεί κίνητρα εισφοροδιαφυγής και θίγει επιστήμονες, αγρότες, επαγγελματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους». Η όλη λογική του, θα επισημάνει η κ. Γεννηματά, αποδομεί το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και προαναγγέλλει νέα δυσμενή παρέμβαση για τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά την επιστολή της επικεφαλής του ΔΝΤ στους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε., υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας σχολίαζε: «Η Λαγκάρντ επιλέγει να βάλει δύσκολα στον Σόιμπλε. Εξ αντικειμένου όμως η δυσκολία είναι και δική μας αφού μπορεί να μιλά για την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά ταυτόχρονα ζητά διαρθρωτικές αλλαγές και νέους έμμεσους φόρους που η κυβέρνηση δεν προτίθεται να συμφωνήσει. Κατ’ ουσίαν, το ΔΝΤ παύει να είναι ο κακός της υπόθεσης που ήθελε να παρουσιάσει ο Τσίπρας που πλέον θα πρέπει να βρει άλλο αφήγημα».

Άνιση μεταχείριση γενεών

Αναπαράγοντας την φράση του Στέλιου Ράμφου σύμφωνα με την οποία «ο κ. Τσίπρας είναι από μόνος του ένας χορός μεταμφιεσμένων», ο Σταύρος Θεοδωράκης εξαπέλυσε χθες μέσω facebook σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, κάτι που αναμένεται να συνεχίσει και το Σαββατοκύριακο.

Το βασικό πρόβλημα του νομοσχεδίου, υποστηρίζει το Ποτάμι, είναι η άνιση μεταχείριση μεταξύ των γενεών, η έλλειψη της ανταποδοτικότητας και της διαγενεακής ισορροπίας και δικαιοσύνης. Το γεγονός δηλαδή ότι ουσιαστικά «καταληστεύει τους νέους εργαζόμενους, για να μπορέσει να πληρώσει τις υφιστάμενες συντάξεις, δίνοντας ταυτόχρονα εγγυήσεις στην πραγματικότητα ότι οι νέοι θα πάρουν πολύ λιγότερα χρήματα όταν θα έρθει η ώρα να συνταξιοδοτηθούν».

Η φιλοσοφία της πρότασης του κόμματος είναι να συνδεθεί η σύνταξη με τις εισφορές και μέσω αυτού να υπάρξει κίνητρο για τον εργαζόμενο κάθε φορά και η αίσθηση ότι υπάρχει ανταποδοτικότητα.

Στη Σεβαστουπόλεως μιλούν για ανεπάρκεια του προτεινόμενου ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο ολόκληρη η Ευρώπη έχει απορρίψει, καθώς «υπόκειται στις ανάγκες της συγκυρίας και σε πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι βασισμένο σε συστήματα άμεσα διανεμητικά, τα οποία μέχρι τη δεκαετία του 1990 ήταν λειτουργικά για την Ευρώπη. Όχι όμως σήμερα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v