Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος: Προληπτικός μηχανισμός με Προεδρικό Διάταγμα

Το ΔΝΤ ήταν ικανοποιημένο από το γεγονός ότι συζητήθηκε το θέμα του χρέους αλλά και με την τριπλή προσέγγιση για το ζήτημα δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ. Ο προληπτικός μηχανισμός θα τίθεται σε εφαρμογή με προεδρικό διάταγμα. Θα περιλαμβάνει και κωδικούς μισθών-συντάξεων.

Τσακαλώτος: Προληπτικός μηχανισμός με Προεδρικό Διάταγμα

Ηταν ένα θετικό Eurogroup τόσο για τη χώρα όσο και την Ευρώπη, ανέφερε ο Ε. Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Αν σκεφτούμε σε ποιο σημείο βρισκόμασταν πριν τρεις μήνες τότε πρέπει να παραδεχθούμε ότι έγινε σημαντική πρόοδος, τόνισε, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία έως την 24η Μαίου. H Ελλάδα γυρίζει σελίδα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα θέλει να σπάσει ο φαύλος κύκλος, αλλά και οι διεθνείς επενδυτές θέλουν να ξέρουν ότι η χώρα βαδίζει σε ένα ξεκάθαρο μονοπάτι χωρίς νέα μέτρα που οδηγούν σε ύφεση. Οι αποταμιευτές θέλουν να ξέρουν ότι μπορεί να επιστρέψουν τα χρήματα τους, οι επενδυτές σε εσωτερικό και εξωτερικό ότι μπορούν να επενδύσουν και οι καταναλωτές ότι μπορούν να καταναλώσουν, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών το ΔΝΤ ήταν ικανοποιημένο από το γεγονός ότι συζητήθηκε το θέμα του χρέους αλλά και με την τριπλή προσέγγιση για το ζήτημα. Ζήτησε να διευκρινιστούν ποια μέτρα θα περιλαμβάονται στον προληπτικό μηχανισμό, ενώ ξεκαθάρισε ότι θέλει να συμμετάσχει στη συζήτηση, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Το Ταμείο τόνισε πως δεν είναι ο βέλτιστος μηχανισμός όμως αναγνώρισε ότι είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να πράξει η Ελλάδα, δεδομένων των νομικών κωλυμμάτων που υπάρχουν.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πώς ο προληπτικός μηχανισμός θα λειτουργεί σε ετήσια βάση. Το Μάιο θα έχουμε τα αποτελέσματα της Eurostat από τον Απρίλιο για την πορεία της ανάπτυξης και θα κινούμαστε αναλόγως. Με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού (Οκτώβριος) η ελληνική κυβέρνηση εφόσον έχουν ληφθεί ορισμένα μέτρα νωρίτερα το ίδιο έτος θα μπορεί να τα επαναξιολογήσει. Διευκρίνισε πως η όποια περικοπή δαπανών (εφόσον χρειαστεί) δεν θα περιλαμβάνει τομείς όπως η άμυνα ή κονδύλια που αφορούν την ανεργία. Σε αυτόν θα περιλαμβάνονται όμως μισθοί και συντάξεις.

Ανέφερε ακόμη ότι ο «κόφτης» δαπανών θα τίθεται σε εφαρμογή με προεδρικό διάταγμα.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι αυτός ο μηχανισμός ενδεχομένως να μην χρειαστεί και καθόλου. Η Ελλάδα θα πετύχει το 3,5% για το 2018 αλλά και τους στόχους που έχουν τεθεί για νωρίτερα.

Η σημερινή απόφαση είναι τελείως διαφορετική από εκείνη του Νοεμβρίου του 2012. Είναι περισσότερο δεσμευτική, περιλαμβάνει τρία στάδια και τα μέτρα για την διαχείριση του χρέους δεν θα συμφωνηθούν από ένα υπουργό οικονομικών. Είναι μια τελείως διαφορετική απόφαση από εκείνη του Νοεμβρίου 2012, τόνισε. Πολλά ζητήματα επιλύθηκαν σήμερα, μένουν κάποια κενά που θα πρέπει να συμπληρωθούν για να κλείσει το παζλ, συμπλήρωσε.

Στόχος είναι να πάμε στις 24 Μάιου με εφαρμογή των προαπαιτουμένων μέτρων και με συμφωνία για τον προληπτικό μηχανισμό. Έχουμε ελπίδες ότι ακόμη το θέμα του χρέος ίσως έχει επίσης ολοκληρωθεί, είπε.

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πώς είχαμε βάλει τρεις στόχους τους οποίους κερδίσαμε. Η συμφωνία για το πακέτο των μέτρων, που έχει κλείσει και ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση. Πρέπει να ψηφίσουμε τα προαπαιτούμενα αλλά το θέμα έχει κλειδώσει. Κερδίσαμε να συζητήσουμε με βάση τον μηχανισμό και όχι συγκεκριμένα μέτρα και έγινε σοβαρή συζήτηση για το χρέος, τονισε ο Ε. Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Όλα αυτά νομίζω θα συγκλίνουν και στις 24 Μαϊου θα ξέρουμε πως προχωράμε. Στο επόμενο διάστημα θα συζητήσουμε στον EWG τον μηχανισμό, η συζήτηση θα είναι σύντομη για το πώς θα γεμίσουμε τα κουτάκια.

Υπάρχουν διαφωνίες, κάποια κράτη είναι επιφυλακτικά, το ΔΝΤ είναι πιο επιθετικό για το χρέος. Σε κάθε περίπτωση η εκταμίευση θα προχωρήσει γιατί κάναμε αυτά που ξέρουμε.

Για το ποσό θα γίνει συζήτηση στο EWG. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει εκταμίευση τόσο για τα δάνεια όσο και για τα ληξιπρόθεσμα, γεγονός που θα αντισταθμίσει τα υφεσιακά σκέλη του προγράμματος.

Θα βοηθήσουμε έτσι την οικονομία να πάρει μπρος, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v