«Ελεγχόμενα πανηγυρική» η στάση της κυβέρνησης για το Eurogroup

Υπουργικό συμβούλιο για την απόφαση. Με όπλο υπερ-δόση (άνω των 7 δισ. ευρώ) στη μάχη για τα δύσκολα προαπαιτούμενα του επόμενου 15νθημέρου. Επικοινωνιακή εκστρατεία για το... πρώτο στάδιο της ελάφρυνσης του χρέους και το ερωτηματικό για το ΔΝΤ.

«Ελεγχόμενα πανηγυρική» η στάση της κυβέρνησης για το Eurogroup

Ως «πολύ σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση» αποτιμά η κυβέρνηση την απόφαση του Eurogroup.

H «εντολή» του κεντρικού επιτελείου είναι να αποφεύγονται... οι θριαμβολογίες, διότι οι δύο εβδομάδες μέχρι το επόμενο Eurogroup της 24ης Μαΐου θεωρούνται εξίσου κρίσιμες με τις προηγούμενες -πόσο μάλλον εάν το ΔΝΤ (όπως αναμένεται) απορρίψει την ευρωπαϊκή λύση για το χρέος και θέσει θέμα παραμονής του εκτός ελληνικού προγράμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού ενημέρωσε χθες το βράδυ για την εξέλιξη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, τηλεφωνικά, τους πολιτικούς αρχηγούς, συγκαλεί το μεσημέρι (1 μ.μ.) το υπουργικό συμβούλιο.

Ο χαρακτήρας θα είναι «ελεγχόμενα πανηγυρικός» καθώς θα αναδείξει το «τι πετύχαμε», ενώ θα θέσει τα καθήκοντα για το επόμενο 15νθήμερο (κυρίως την ψήφιση των προαπαιτουμένων) και θα εξηγήσει τα άμεσα οφέλη από τη χθεσινή συμφωνία, όσον αφορά «στα πολλά δισ. ευρώ» που θα εισρεύσουν στη χώρα με το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ειδικά τα δύο τελευταία σημεία θα είναι το όπλο του κυβερνητικού επιτελείου προς τους 153 βουλευτές της πλειοψηφίας, οι οποίοι θα πρέπει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να ψηφίσουν το υπερ-νομοσχέδιο των προαπαιτουμένων που θα περιλαμβάνει (σ.σ. προς το παρόν): τα μέτρα για το επιπλέον 1% του ΑΕΠ (έμμεσοι φόροι, αύξηση του ΦΠΑ κ.λπ.), τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο γα τη Δημόσια Περιουσία (σ.σ. η συμφωνία ορίζει να συγκροτηθεί τον Ιούνιο και να αρχίσει να λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο) και τον περίφημο «κόφτη», δηλαδή τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης.

Εκστρατεία ενημέρωσης

Η μεγάλη πολιτική και επικοινωνιακή μάχη θα δοθεί για τον «κόφτη», καθώς προκαλεί... τρόμο και σε βουλευτές και στην κοινωνία.

Προς τούτο, η εκστρατεία ενημέρωσης θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες διευκρινίσεις:

Αποφεύχθησαν τα έκτακτα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ καθώς ούτε η ελληνική πλευρά ούτε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδέχθηκαν το αίτημα του ΔΝΤ.
Ο "κόφτης" θα ενεργοποιείται στην περίπτωση που η Eurostat διαπιστώνει «κάθε Απρίλιο» ότι υπάρχει απόκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο.
Αναλόγως της απόκλισης θα ορίζονται τα ποσοστά περικοπών από τους κωδικούς του προϋπολογισμού: από αυτούς εξαιρέθηκαν μόνο οι κωδικοί για την Αμυνα και για κοινωνικά επιδόματα, αλλά όχι και οι κωδικοί μισθών-συντάξεων.
Οι περικοπές θα εντάσσονται στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και, επομένως, θα ψηφίζονται από τη Βουλή, παρότι η διαδικασία του «κόφτη» θα ενεργοποιείται με Προεδρικό Διάταγμα.
Η κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να βρίσκει ισοδύναμα προκειμένου να μην κοπούν μισθοί και συντάξεις.

Ο «κόφτης» θα μείνει στο συρτάρι...

Το βασικότερο επιχείρημα (προς βουλευτές και κοινωνία) είναι ότι ο εν λόγω μηχανισμός θεσπίζεται μεν αλλά δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί. Γιατί; «Διότι έχοντας επιτέλους τελειώσει από την ατέρμονη διαπραγμάτευση, θα ρίξουμε όλες τις δυνάμεις μας... στη διακυβέρνηση με στόχο την ανάπτυξη».

Εκτός από τις επενδύσεις («την αξιολόγηση και την απόφαση για το χρέος περιμένουν σημαντικοί επενδυτές για να προχωρήσουν», λένε αρμόδια στελέχη), η κυβέρνηση θεωρεί βέβαιο το "ρολάρισμα" της αγοράς, δεδομένου ότι αμέσως μετά την αξιολόγηση θα κατευθυνθούν στη χώρα 8-9 δισ. ευρώ, δηλαδή η δόση (5,7 δισ.) συν έξτρα ποσόν που θα διατεθεί στα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Οπως σημειώσαμε ήδη, αυτό είναι το βασικό επιχείρημα προς τους 153 κυβερνητικούς βουλευτές, ώστε να μη... λυγίσουν από το βάρος του υπερ-νομοσχεδίου.

Τα «συν» του χρέους

Θετική είναι η αποτίμηση του Μαξίμου και για τη λύση που συμφωνήθηκε αναφορικά με το χρέος.

Το μότο, φυσικά, είναι ότι "για πρώτη φορά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά", ενώ επισημοποιήθηκαν τα τρία στάδια (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο, μακροπρόθεσμο) για την "ελάφρυνσή" του.

Για ευνόητους λόγους, μεγαλύτερη προβολή θα τύχει το πρώτο στάδιο (σ.σ. μέχρι το 2018), δηλαδή οι βελτιώσεις στη διαχείριση του χρέους, όπως η πρόωρη αποπληρωμή του προς τα κράτη-μέλη ή/και το ΔΝΤ.

Στο επικοινωνιακό οπλοστάσιο η κυβέρνηση θα εντάξει τις άμεσες κινήσεις, όπως τη διευκόλυνση για την έξοδο στις αγορές, την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών, την παροχή κινήτρων για τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και μετά τη λήξη του προγράμματος, την παροχή ευελιξίας στην περίπτωση αβεβαιότητας για τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v