Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιόδοξος για συμφωνία με Ελλάδα στις 24 Μαΐου ο Σόιμπλε

Ο υπ. Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί deal με την Αθήνα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Δεν θα γίνει κούρεμα χρέους. Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Σημαντική πρόοδος, δεν έχουμε φτάσει στο τέρμα, λέει ο Π. Μοσκοβισί.

Αισιόδοξος για συμφωνία με Ελλάδα στις 24 Μαΐου ο Σόιμπλε

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξακολουθεί να μη βλέπει, όπως είπε, λόγο για ένα «πραγματικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, εκφράζει ωστόσο την αισιοδοξία του για συμφωνία με το Eurogroup σε δύο εβδομάδες.

«Τώρα δεν υφίσταται καμία ανάγκη» για ένα «πραγματικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας σε δείπνο που διοργάνωσε προς τιμήν του η εφημερίδα "Handelsblatt" και εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι ήδη για δέκα χρόνια απαλλαγμένη από το βάρος του χρέους, ενώ, εάν η βιωσιμότητά του δεν έχει επιτευχθεί μεσοπρόθεσμα, θα δούμε τότε το θέμα εκ νέου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, δήλωσε αισιόδοξος ότι σε δύο εβδομάδες θα υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και τόνισε: «Δεν θα υπάρξει κούρεμα χρέους τότε», διευκρινίζοντας ότι ο μέσος όρος των ωριμάνσεων των δανείων από το ταμείο διάσωσης του ευρώ είναι στα 31 έτη. Κατά μέσο όρο, δήλωσε, δεν χρειάζεται να αποπληρωθούν τα δάνεια για δέκα χρόνια και η καταβολή των τόκων έχει αναβληθεί. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή πρέπει να πληρώσει μηδέν ευρώ, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και σημείωσε ότι «υπάρχουν όμως και καλές ειδήσεις από την Ελλάδα», αναφέροντας ότι οι αριθμοί στην αγορά εργασίας είναι καλύτεροι, η οικονομία αναπτύσσεται, το έλλειμμα είναι χαμηλότερο».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέφερε ακόμη μια παλιά του δήλωση για την Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν πρέπει να ρίχνουμε περισσότερο κρασί σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο και προέβλεψε ακόμη ότι ο δρόμος της μακροχρόνιας προσαρμογής θα είναι δύσκολος και πολιτικά για τον κ. Τσίπρα. Παραδέχθηκε δε ότι στην αρχή της κρίσης είναι γνωστό ότι διαφωνούσε με την καγκελάριο Μέρκελ σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα. Επαίνεσε ωστόσο επανειλημμένα την καγκελάριο και δήλωσε ότι αισθάνεται «πολύ ευχάριστα μαζί της».

Αναφερόμενος στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την προσφυγική κρίση και στη στάση του Τούρκου προέδρου, ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι και στον ίδιο δεν αρέσουν πολλά στον Ταγίπ Ερντογάν, «αλλά πρέπει να συνεργαστούμε».


Μοσκοβισί: Σημαντική πρόοδος, δεν έχουμε φτάσει στο τέρμα

Από την πλευρά του ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε πως «το χθεσινό Eurogroup για την Ελλάδα ήταν μια συνάντηση που ξεπέρασε ένα σημαντικό ορόσημο».

Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι «αυτό που πετύχαμε χθες ήταν να ξεπεράσουμε το συγκεκριμένο ορόσημο, όπου ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που είναι εν εξελίξει και είναι σθεναρό, μπορεί να γίνει αποδεκτό από όλους μας και να αποτελέσει τη βάση για μια επιστροφή της εμπιστοσύνης και της ανάπτυξης στην Ελλάδα», ενώ εξήγησε ότι στο Eurogroup συμμετέχουν άτομα που προέρχονται από όλες τις πολιτικές ευαισθησίες.

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, η Ελλάδα με τους εταίρους της κατάφερε να σημειώσει σημαντική πρόοδο από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι σήμερα, αλλά δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να φθάσουμε στον τερματισμό», τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών.

Σχετικά με τη ψήφιση του ασφαλιστικού  στην ελληνική Βουλή ο κ. Μοσκοβισί εξήγησε ότι αποτελεί το πρώτο μέρος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να γίνουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής. Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις ασφαλιστικού και φορολογικού θα έχουν μια μόνιμη σημαντική επίπτωση, καθότι αντιστοιχούν στο 2% του ελληνικού ΑΕΠ.

Εξήγησε, επίσης, ότι αποτελούν μέρος ενός γενικότερου πακέτου που έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού για τα έσοδα, ενός μηχανισμού για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και της θέσπισης ενός νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων.

Αναφερόμενος στον έκτακτο μηχανισμό δημοσιονομικών μέτρων, ο επίτροπος Οικονομικών εξήγησε ότι αποτελεί μέρος των προϋποθέσεων για να υπάρξει συμφωνία. Εξήγησε ότι ο μηχανισμός αυτός θα βοηθήσει για να υπάρξει ανταπόκριση στον στόχο που τέθηκε πέρυσι για πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Επεσήμανε παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι τα ήδη υπάρχοντα μέτρα αρκούν για την επίτευξη του στόχου, όμως δεν συμμερίζονται όλοι την άποψη αυτή και έτσι κατέληξαν στη δημιουργία του μηχανισμού, προκειμένου να διασφαλιστούν όλοι οι εταίροι για την αξιοπιστία των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς.

Με βάση στοιχεία της Επιτροπής, ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα «θα παρουσιάσει θετικό πρόσημο από το δεύτερο ήμισυ του έτους, το δε 2017 θα φθάσει το 2,7% και το δημόσιο έλλειμμα το 2017 θα κατέβει στο 3%.

Σχετικά με το χρέος ο κ. Μοσκοβισί συμφωνεί με την πρόταση Ντάισελμπλουμ, ότι θα πρέπει να γίνει σε 3 στάδια, ξεκινώντας από το τι μπορούμε να κάνουμε έως το 2018, χωρίς να αλλάξουμε το πρόγραμμα και χωρίς να υπάρξει κούρεμα του χρέους, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να κινηθούμε μεσοπρόθεσμα, δηλαδή μετά το 2018.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συμβάλει από τεχνικής πλευράς σε όλες τις συζητήσεις που θα γίνουν στο μέλλον. Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταφέρουμε στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου να φτάσουμε σε μια συμφωνία», κατέληξε ο επίτροπος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v