Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα σκαριά τρία επενδυτικά σχέδια ύψους 814 εκατ. ευρώ

Τουρισμός και ενέργεια οι τομείς ενδιαφέροντος. Αύξηση επενδύσεων αναμένει το υπουργείο Οικονομίας, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πότε ενεργοποιείται ο νέος αναπτυξιακός και πώς κλείνουν οι εκκρεμότητες των προηγούμενων.

  • του Σταμάτη Ζησίμου
Στα σκαριά τρία επενδυτικά σχέδια ύψους 814 εκατ. ευρώ

Το «πράσινο φως» της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) αναμένουν τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 814 εκατ. ευρώ. Οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις αφορούν στους τομείς του τουρισμού και της ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η ΔΕΣΕ θα συνεδριάσει την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, προκειμένου να εγκρίνει την εισήγηση του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για την υλοποίηση των τριών αυτών επενδύσεων.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, τα δύο επενδυτικά σχέδια περιλαμβάνουν την κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων τουριστικών καταλυμάτων και κατοικιών στην Κρήτη και την Εύβοια, ενώ το τρίτο, την κατασκευή μεγάλου αριθμού μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας. Οι επενδυτές στον τομέα του τουρισμού είναι Ρώσοι και Άραβες, με το επενδυτικό σχέδιο των πρώτων να είναι της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ, και των δεύτερων, της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 214 εκατ. ευρώ που θα επενδυθούν στην ενέργεια είναι ελληνικής προέλευσης.

Η αξιολόγηση των εν λόγω επενδυτικών σχεδίων και η θετική εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας έχουν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, ωστόσο ο χρόνος σύγκλησης της ΔΕΣΕ μετατίθετο, καθώς η κυβέρνηση ανέμενε τη θετική έκβαση της αξιολόγησης. Πλέον, έχοντας (η κυβέρνηση) ως δεδομένο ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στις 24 Μαΐου, προγραμματίζεται και η συνεδρίαση της ΔΕΣΕ, προκειμένου να ανακοινωθεί η έγκριση των τριών στρατηγικών επενδύσεων.

Υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας αναφέρουν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ανακοίνωση υλοποίησης τριών μεγάλων επενδύσεων θα αλλάξουν το κλίμα, δημιουργώντας συνθήκες αισιοδοξίας και ανάτασης της ψυχολογίας. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την προσέλκυση κι άλλων επενδυτών, που σύμφωνα με το υπουργείου κρατούν στάσης αναμονής, λόγω της ρευστότητας της οικονομικής κατάστασης.

Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι διαφαίνεται ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, που αποτελεί και έναν από τους εννέα τομείς προτεραιότητας που έχει θέσει η χώρα, ωστόσο επισημαίνουν ότι θα πρέπει να διαμορφωθούν και οι συνθήκες υλοποίησης επενδύσεων και σε άλλους τομείς, όπως αυτός της αγροδιατροφής. Αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους, μπορεί να επιτευχθεί μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και του νέου αναπτυξιακού νόμου που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, με το νέο επενδυτικό πλαίσιο επιχειρείται μια ριζική τομή με το παρελθόν, όπου οι αναπτυξιακοί νόμοι δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Μάλιστα επισημαίνουν ότι τα τελευταία 18 χρόνια το δημόσιο δαπάνησε περί τα 12 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις μέσω των αναπτυξιακών νόμων σε λίγα επενδυτικά σχέδια και σε πολύ συγκεκριμένους κλάδους (το 72% αφορούσε ενέργεια και τουρισμό) και σχέδια χαμηλής και σχετικά χαμηλής τεχνολογίας.

Παράλληλα με την ενεργοποίηση του νέου νόμου, το υπουργείο Οικονομίας θα πρέπει να κλείνει τις πολλές και δύσκολες εκκρεμότητες των προηγούμενων (και συγκεκριμένα των 3299/2004 και 3908/2011). Ήδη χθες, ανακοινώθηκε ότι οι σχετικές τροπολογίες για την παράταση υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στους παραπάνω νόμους αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή προς ψήφιση στο επόμενο διάστημα και η καθυστέρηση οφείλεται σε καθαρά τεχνικούς λόγους.

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται ενεργά (σε επίπεδο εγκρίσεων και υλοποίησης) 6.300 επενδυτικά σχέδια (5.200 από τον πρώτο και 1.100 από το δεύτερο), ενώ το ποσό που έχει προϋπολογισθεί για την καταβολή της δημόσιας συμμετοχής ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι πολλά επενδυτικά σχέδια θα τεθούν εκτός ενισχύσεων. Πάντως, το υπουργείο αναφέρει ότι αν τελικά ο προϋπολογισμός των υλοποιηθέντων έργων ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ, τότε θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την αύξηση των προς διάθεση κονδυλίων.

Υπενθυμίζουμε ότι για την αξιοποίηση των κινήτρων των νόμων 3299/2004 και 3908/2011 υποβλήθηκαν συνολικά 11.735 αιτήσεις (10.459 στον πρώτο και 1.276 στο δεύτερο).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v