Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον αστερισμό της... δόσης κινείται η κυβέρνηση

Εφικτή η συμφωνία που οδηγεί σε εκταμίευση μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με πηγές, αλλά και θολό τοπίο για ΔΝΤ-χρέος. Ψήνεται φόρος στον καφέ 1-2 ευρώ το κιλό και αύξηση τελών ταξινόμησης στα ΙΧ. Το 2018 το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία. Εκτός ατζέντας ο φόρος στο ίντερνετ.

Στον αστερισμό της... δόσης κινείται η κυβέρνηση

Στις 17 Μαΐου κατατίθεται το νέο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα στη Βουλή, στις 22 ψηφίζεται, στις 24 το Eurogroup σφραγίζει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και προχωρά η κουβέντα για το χρέος, στις επόμενες δύο εβδομάδες πέντε εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης δίνουν το πράσινο φως, συνεδριάζει ο ESM και γύρω στα μέσα Ιουνίου εκταμιεύεται η δόση.

Πάνω σε αυτό το χρονοδιάγραμμα φαίνεται να δουλεύουν κυβέρνηση και θεσμοί και όπως εκτιμούσε χθες κοινοτικός αξιωματούχος, στους κόλπους του EuroWorking Group (συνεδρίασε στις Βρυξέλλες με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη) επικρατεί η πεποίθηση πως μια καταρχήν συμφωνία είναι εφικτή στις 24 του μήνα.

Ξεκάθαρα, άλλωστε, από τις δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ προκύπτει ότι ο επικεφαλής του Eurogroup θέλει να κλείσει την εκκρεμότητα «Ελλάδα» το συντομότερο δυνατό, χωρίς όμως να είναι σαφές τι ακριβώς πέραν των μέτρων και της δόσης θα κλείσει άμεσα ή τις επόμενες ημέρες.

Για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ το τοπίο είναι θολό. Τουλάχιστον πέντε χώρες της ευρωζώνης, ανέφερε χθες η ίδια πηγή, θέτουν ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, ενώ στο μέτωπο των παρεμβάσεων για το δημόσιο χρέος, η πρόταση για αγορά χρέους που οφείλεται στο ΔΝΤ από τον ESM φαίνεται να συναντά δυσκολίες σε πολιτικό επίπεδο.

Την ίδια ώρα, σε αντιδιαστολή με τα όσα υποστηρίζει το ΔΝΤ, αρκετοί παίκτες στην ευρωπαϊκή σκακιέρα θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% για αρκετά χρόνια μετά το 2018, ενώ για την καταβολή των κερδών από SMP's και ANFA's -κοντά στα 10 δισ. ευρώ- καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι απαιτείται πολιτική συναίνεση για να αποδοθούν πριν τη λήξη του προγράμματος, το 2018. Εφικτό είναι. Ομόφωνη πολιτική βούληση όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει.

Το νομοσχέδιο

Σε αυτό τον καμβά και ενώ οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο με τους δανειστές συνεχίζονται τόσο για το πακέτο των έμμεσων φόρων όσο και -κυρίως- για τον αυτόματο μηχανισμό δαπανών σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων, η κυβέρνηση προγραμματίζει την κατάθεση ενός ακόμα δύσκολου πολυνομοσχεδίου.

Σε αυτό θα περιλαμβάνονται επίσης οι ρυθμίσεις για κόκκινα δάνεια και ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ενώ είναι αμφίβολο αν θα έχουν ολοκληρωθεί έως την άλλη εβδομάδα οι διατάξεις για την ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ, οι οποίες συναντούν -κατά τις πληροφορίες- νομικές και ενδεχομένως συνταγματικές δυσκολίες.

Το παζλ των μέτρων για το 1,8 δισ. ευρώ έως και το 2018 μια κλείνει και μια ανοίγει πάλι, καθώς οι αντιδράσεις που υπάρχουν είναι πολύ μεγάλες.

Τα τελευταία καλά νέα για την αγορά είναι ότι δεν θα επιβληθεί τελικά φόρος στο internet, ενώ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι το τέλος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια θα επιβληθεί από το 2018, αντί για το 2017 όπως ήταν το προηγούμενο σχέδιο.

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών ψάχνουν τη φόρμουλα εφαρμογής δύο νέων φόρων. Ο ένας είναι ο φόρος στον καφέ. Το επικρατέστερο αφορά επιβολή φόρου (ή τέλους, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πώς θα λέγεται) κατά την εισαγωγή καφέ. Ένα έως δύο ευρώ ανά κιλό, ανάλογα με το εάν οι κόκκοι καφέ θα είναι επεξεργασμένοι ή όχι.

Ο καφές είναι από τα μέτρα του νέου πακέτου. Το μενού συμπληρώνεται με αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, αύξηση των τελών ταξινόμησης για τα Ι.Χ., νέα τέλη στη συνδρομητική τηλεόραση και στα ξενοδοχεία, επιβολή ειδικού φόρου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα τσιγάρα τα οποία έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά, ενώ κλειδωμένη είναι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ 23% στο 24% από την 1η Ιουλίου.

Μόνο από τη νέα αύξηση του ΦΠΑ αναμένονται πρόσθετα έσοδα 450 εκατ. ευρώ, ενώ ο φόρος στον καφέ αναμένεται να εισφέρει περίπου 100 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Σε ρόλο «μπαλαντέρ» στο πακέτο φιγουράρει και ο ΕΝΦΙΑ. Ανάλογα με τη δημοσιονομική απόδοση των μέτρων που θα κλειδώσουν -αν βγαίνει δηλαδή ή όχι ο λογαριασμός-, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο πέραν της αύξησης των συντελεστών για να καλυφθεί η μείωση των εσόδων από το χαμήλωμα των αντικειμενικών αξιών, να υπάρξει και... κάτι παραπάνω. Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να χτυπήσει την πόρτα των φορολογουμένων το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v