Τράπεζες: Κέρδη 500 εκατ. από τις ενέργειες της ΕΚΤ

Τα οφέλη που βλέπει για τις τράπεζες ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου μέρους των κόκκινων δανείων. Οι στόχοι και οι δεσμεύσεις ΤτΕ και κυβέρνησης.

Τράπεζες: Κέρδη 500 εκατ. από τις ενέργειες της ΕΚΤ

Ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών κατά περίπου 400 με 500 εκατ. ευρώ, σε πλήρη χρήση, θα αποφέρει η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρα.

Μιλώντας στον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος θα επιδράσει θετικά στο κλίμα εμπιστοσύνης και στις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας κατά τη φετινή χρονιά.

Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης αποτελεί, όπως τόνισε, «κλειδί» για την επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επανένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις (waiver), και για τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Προκειμένου να δείξει, δε, το σημαντικό μέγεθος της θετικής επίπτωσης για τις τράπεζες από τις παραπάνω εξελίξεις διατύπωσε την εκτίμηση ότι η επαναφορά του waiver και η ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στους πυλώνες ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, «θα έχουν σημαντική θετική επίπτωση στα αποτελέσματα των τραπεζών, δυνητικού ύψους για το επόμενο έτος περί τα 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ».

Αν συνυπολογιστούν και οι έμμεσες επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού Δημοσίου και των ελληνικών τραπεζών, τα οφέλη αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερα, όπως ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ.

Απαιτείται πιο ενεργητική πολιτική διαχείρισης για κόκκινα δάνεια

Ταυτόχρονα, ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε ότι απαιτείται μια πιο ενεργητική πολιτική διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την πλευρά των τραπεζών μέσω μεγαλύτερης έμφασης σε μακροχρόνιες ρυθμίσεις, συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών πιστούχων, καθώς και έμφαση στην αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων.

Οι παραπάνω δράσεις σε συνδυασμό με την ανάσχεση της ύφεσης και τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας θα έχουν ως αποτέλεσμα αρχικά τη σταθεροποίηση του λόγου προβληματικών δανείων προς το σύνολο των δανείων και στη συνέχεια την αποκλιμάκωσή του, ανέφερε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα απαιτηθεί διάστημα δύο έως τριών ετών για την αντιμετώπιση μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνοντας ότι η αποτελεσματική τους διαχείριση αποτελεί μία από τις κύριες προϋποθέσεις, αφενός μεν για την ανάκαμψη των μεγεθών πιστωτικής επέκτασης, αφετέρου δε για την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και τομέων της πραγματικής οικονομίας.

«Εκτιμάται ότι οι πρωτοβουλίες που έχουν δρομολογηθεί για τους επόμενους μήνες αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές τομές στη δομή του ελληνικού τραπεζικού τομέα και στην αναδιάταξη των εγχώριων τραπεζών», επισήμανε ο κ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αναγκαίο να ολοκληρωθούν σύντομα οι εξής προσπάθειες:

1. Διαμόρφωση δευτερογενούς αγοράς δανείων (εξυπηρετούμενων ή μη), ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων και να εμπλουτισθεί η τεχνογνωσία ως προς τη διαχείριση επισφαλών δανείων.

2. Αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικού διακανονισμού χρέους, ώστε να υπάρξουν δυνατότητες ταχείας, αποτελεσματικής και διαφανούς ρύθμισης χρεών προς ιδιώτες και φορείς του Ελληνικού Δημοσίου.

3. Βελτίωση των υποδομών και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας του δικαστικού πλαισίου και, τέλος,

4. Επίλυση χρόνιων ζητημάτων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταχείριση διαγραφών και σχηματισμού προβλέψεων τόσο για τους δανειζόμενους όσο και για τους δανειστές.

Όπως τόνισε ο διοικητής, η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, ιδιαίτερα όσον αφορά στην τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας και την εφαρμογή πλαισίου στοχοθέτησης και παρακολούθησης της στρατηγικής διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων από το σύνολο των ελληνικών τραπεζών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v