Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Μόνιμος μηχανισμός για εταιρικά δάνεια

Τι προτείνει η μελέτη, που θα αποτελέσει τη βάση για το σχέδιο του ΤΧΣ. Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των τραπεζών και πως θα λειτουργεί το «κουαρτέτο». Το εύρος των δανείων με τα οποία θα ασχοληθεί ο Μηχανισμός. Τι θα γίνεται αν δεν επέλθει συμφωνία.

Τράπεζες: Μόνιμος μηχανισμός για εταιρικά δάνεια

Τη δημιουργία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ενός μόνιμου μηχανισμού, που θα ασχολείται με τη διαχείριση προβληματικών δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, προτείνει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η μελέτη της McKinsey.

Όπως είναι γνωστό το ΤΧΣ έχει δεσμευτεί να προτείνει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο δράσης, που θα οδηγήσει σε ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ τραπεζών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων ή και ολόκληρων κλάδων. Στο πλαίσιο αυτό ανέθεσε στη McKinsey τη σχετική μελέτη η οποία έχει παραδοθεί στο Ταμείο και έχει εν συνεχεία κοινοποιηθεί στην ΤτΕ και στην κυβέρνηση.

Η μελέτη έχει τρία βασικά σκέλη. Το πρώτο αφορά στην αποτύπωση των προβλημάτων, που υπάρχουν στο νομικό και διαχειριστικό πλαίσιο, ώστε να αποτελέσει τη βάση για πιθανές νομοθετικές και κανονιστικές βελτιώσεις. Το δεύτερο, αφορά σε προτάσεις για την περίμετρο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των μεγάλων επιχειρήσεων που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με κοινή δράση τραπεζών.

Το τρίτο σκέλος αφορά στην κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης για τον καλύτερο συντονισμό δράσης μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η McKinsey προτείνει να συσταθεί ένας μόνιμος μηχανισμός δράσης από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Στον μηχανισμό θα συμμετέχουν οι επικεφαλής των γενικών διευθύνσεων διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα συνεδριάζει σε τακτική βάση (σ.σ μια φορά την εβδομάδα), προκειμένου να οριοθετεί και να συντονίζει τη δράση τους για μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων ή για δάνεια, που, παρ ότι είναι ενήμερα, συμπεριλαμβάνονται στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Η σύσταση και λειτουργία του μηχανισμού θα διέπεται από Μνημόνιο συνεργασίας, που θα υπογράψουν οι τέσσερις τράπεζες. Το Μνημόνιο θα προβλέπει το πώς θα λειτουργεί ο Μηχανισμός και θα λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Παρ ότι λεπτομέρειες δεν έχουν διαρρεύσει, στελέχη της αγοράς, με τα οποία συνομίλησε το Euro2day.gr, διατυπώνουν την άποψη ότι η προεδρία του κουαρτέτου θα πρέπει να ανατίθεται στην τράπεζα, που, ανά συζητούμενη περίπτωση επιχείρησης, έχει τη μεγαλύτερη δανειακή έκθεση.

Με δεδομένο ότι οι τέσσερις τράπεζες κατέχουν τη συντριπτική πλειονότητα των δανείων μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, ο Μηχανισμός θα αποφασίζει ποιες επιχειρήσεις κρίνονται βιώσιμες και ποιες όχι, με καθαρά τραπεζικά κριτήρια.

Για όσες κρίνονται βιώσιμες, το κουαρτέτο θα καθορίζει τον τρόπο αναδιάρθρωσης των δανείων, στη λογική των μεσοπρόθεσμων λύσεων και με βάση τις ευχέρειες που παρέχει το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο. Αν οι επιχειρήσεις δεν κρίνονται βιώσιμες ή οι τράπεζες που συμμετέχουν στο Μηχανισμό δεν συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης οι εταιρείες θα οδηγούνται σε εκκαθάριση.

Το θέμα του συντονισμού δράσης των τραπεζών είναι καίριο για την αντιμετώπιση των εταιρικών μη εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων, που ξεπερνούν τα 60 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 40 δισ. αφορούν σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ άλλα 12 δισ. ευρώ είναι προβληματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων άνω του 1 εκατ. ευρώ, που έχουν δοθεί από δύο ή και περισσότερες τράπεζες.

Η συνεργασία μεταξύ των συστημικών τραπεζών έχει ήδη ξεκινήσει καθώς οι επικεφαλής των Γενικών Διευθύνσεων Διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία, προκειμένου να βρεθούν λύσεις για σειρά επιχειρήσεων. Με το σχέδιο του ΤΧΣ η παραπάνω συνεργασία αναμένεται να αποκτήσει μόνιμη μορφή και να διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες που θα ορίζουν τη λειτουργία της και τη μεθοδολογία των αναδιαρθρώσεων.

Όπως γράφει η επιχειρησιακή στρατηγική του ΤΧΣ, η McKinsey θα καθορίσει, αν χρειασθεί, μαζί με τις τράπεζες και άλλους ενδιαφερομένους την περίμετρο των προβληματικών δανείων για τα οποία απαιτείται συντονισμός δράσης μεταξύ των τραπεζών, αλλά και την καταλληλότητα των υφιστάμενων πρακτικών και της μεθοδολογίας αναδιάρθρωσης.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, συνεργασία μεταξύ τραπεζών χρειάζεται και για τα δάνεια μεσαίων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και προς το Δημόσιο (Ταμεία, Εφορία). Από τη μελέτη θα προκύψει αν απαιτείται, σε κάποιες περιπτώσεις, να υπάρξει αναδιάρθρωση σε επίπεδο κλάδων, με αποτίμηση βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v