Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φωτιές» ανάβει το άνοιγμα του εργασιακού

Ερχεται καυτό καλοκαίρι, με απαίτηση για ομαδικές απολύσεις και ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις. Στις 30/5 κρίσιμο ραντεβού της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Τι απαντά η Κομισιόν στο εάν με τον όρο «βέλτιστες πρακτικές» εννοούμε μισθούς Λουξεμβούργου ή Βουλγαρίας.

«Φωτιές» ανάβει το άνοιγμα του εργασιακού

«Καυτό» αναμένεται το καλοκαίρι για την κυβέρνηση και δη για το υπουργείο Εργασίας, παρά το «κλείσιμο» του ασφαλιστικού, καθώς άμεσα ανοίγει το εργασιακό αλλά και η αναμόρφωση της κοινωνικής πρόνοιας, με δύσκολες αποφάσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέες αναταράξεις. 

Σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα συνοδεύσει το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, η αρχή θα γίνει τον Ιούνιο με την επέκταση της πιλοτικής φάσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕ) σε 30 δήμους της χώρας, καθώς θα πρέπει να αναζητηθούν πόροι χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο, άλλωστε, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την καθολική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλη τη χώρα, από την 1η Ιανουαρίου 2017. Τα χρήματα θα εξοικονομηθούν από περικοπές της δαπάνης για πρόνοια, κατά 0,5% του ΑΕΠ.

Τα δύσκολα βέβαια αναμένονται τον Σεπτέμβριο, αφού θα πρέπει η κυβέρνηση να νομοθετήσει νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη συνδικαλιστική δράση. Στο «ευρωπαϊκό μνημόνιο» μεταξύ Ελλάδος και ΕΕ επαναλαμβάνεται ρητά ότι αλλαγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να οδηγούν στην επιστροφή στις ρυθμίσεις του παρελθόντος, και δη σε πολιτικές που δεν είναι συμβατές με τους στόχους της προώθησης της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

Ο δρόμος για αλλαγές στα εργασιακά και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανοίγει και μέσω της πρότασης της Κομισιόν για έναν «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων».

Είναι χαρακτηριστική η απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου Μ. Thyssen σε ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Κούνεβα, ότι στόχος του πυλώνα αυτού είναι να θεσπιστούν ορισμένες κοινές για τα κράτη-μέλη αρχές «για τη διεξαγωγή των πολιτικών απασχόλησης και των κοινωνικών πολιτικών τους, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ζώνη του ευρώ».

Σύμφωνα με την κ. Κούνεβα, απ’ την πρόταση αυτή προκύπτει σαφώς η εμμονή της Κομισιόν στις γνωστές συνταγές της «ευελιξίας» και «κινητικότητας», χωρίς σαφή στήριξη στις συλλογικές συμβάσεις, στην πλήρη απασχόληση, στις ποιοτικές σχέσεις εργασίας και στον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και της προστασίας των ευάλωτων ομάδων.

Ενόψει και της δεύτερης, ουσιαστικής συνάντησης των μελών της Επιτροπής που έχει ήδη συσταθεί για την αναμόρφωση των εργασιακών στην Ελλάδα, με βάση τις «βέλτιστες πρακτικές», η κ. Κούνεβα ρωτούσε την Κομισιόν αφενός για το κατά πόσο η επανεξέταση του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα θα είναι συμβατή με τον συζητούμενο «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πυλώνα», αφετέρου ποια χώρα θα αποτελέσει πρότυπο βέλτιστης πρακτικής, «το Λουξεμβούργο με κατώτατο μισθό 1.922,96 ευρώ ή η Βουλγαρία με 184 ευρώ».

Χθες, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητεί πιο εύκολες ομαδικές απολύσεις και πιο δύσκολες απεργίες. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις αλλαγές στα εργασιακά, έως το τέλος του καλοκαιριού, αναμένεται να συνεδριάσει για δεύτερη φορά στις 30 Μαΐου στο Άμστερνταμ.

Η ελληνική πλευρά δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει οποιαδήποτε αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου απολύσεων, η οποία θα υποβίβαζε το καθεστώς προστασίας. Μόνο κάποιες μικρές αλλαγές διαδικαστικού -όπως λέγεται- χαρακτήρα θα μπορούσαν να εξεταστούν. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αναμένεται να μπει και το θέμα αλλαγής της διαδικασίας προκήρυξης απεργιών.

Στο κρίσιμο «μέτωπο» των μισθών, το διακύβευμα για την κυβέρνηση είναι η διασύνδεσή τους με το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί να επαναφέρει σε ουσιαστική ισχύ. Από την άλλη, οι δανειστές επιθυμούν τα πράγματα να παραμείνουν λίγο-πολύ ως έχουν, ώστε να ρυθμίζεται το μισθολογικό από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας δυσκολεύουν και οι εξελίξεις στη Γαλλία, με αιχμή τον νέο εργασιακό νόμο που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των πολιτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v