Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δ. Παπαγγελόπουλος: Σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση για τις στοιχηματικές εταιρείες

Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης οι 24 στοιχηματικές εταιρίες και τα πενιχρά έσοδα που δηλώνουν σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης. Στο μικροσκόπιο του επικεφαλής της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση για τις στοιχηματικές εταιρείες

Προκαταρτική εξέταση από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε) διεξάγεται από τις 16 Φεβρουαρίου του 2016, για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδικτυακό στοίχημα στην Ελλάδα μετά την «Αναφορά – Αίτηση» που είχε καταθέσει η ΟΠΑΠ ΑΕ στον Άρειο Πάγο τον Δεκέμβριο.

Απαντώντας στη σχετική Ερώτηση των βουλευτών Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά, Χάρη Θεοχάρη και Γρηγόρη Ψαριανού (στις 4/4/2016) ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επεσήμανε ότι έχει ήδη παραγγελθεί από τα μέσα Φεβρουαρίου η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στην αρμόδια Υπηρεσία. «Σύμφωνα με το υπ’αριθμ. 19575/15-04-2016 έγγραφο του Γραφείου Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, διαβιβάστηκε στην ως άνω υπηρεσία, από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η από 18-12-2015 Αναφορά – Αίτηση της Εταιρίας «ΟΠΑΠ ΑΕ» και παραγγέλθηκε (την 16-02-2016) η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε), όπου και εκκρεμεί».

Η απάντηση του κ. Παπαγγελόπουλου έρχεται την ώρα που επικρατεί αναβρασμός για το θέμα στη Βουλή και ο ένας μετά τον άλλο οι βουλευτές, ζητούν επίσημες πλέον απαντήσεις από την κυβέρνηση σε συγκεκριμένα ερωτήματα για τη δράση των 24 στοιχηματικών εταιρειών του διαδικτύου που επί μια πενταετία λειτουργούν κάτω από ένα «προσωρινό» καθεστώς. Ερωτούν συγκεκριμένα «για πόσο καιρό θα ισχύει ακόμη αυτό το εδώ και 5 χρόνια μεταβατικό καθεστώς, πόσα έσοδα εκτιμάται ότι συνεχίζει να χάνει και έχει χάσει συνολικά το Ελληνικό Δημόσιο από τον εν λόγω παράνομο τζίρο του ηλεκτρονικού στοιχηματισμού, τα τελευταία 5 χρόνια και κυρίως με ποιον τρόπο σκοπεύει η κυβέρνηση να ελέγξει το παράνομο διαδικτυακό στοίχημα και τα διαφυγόντα από αυτό έσοδα»;

Για το θέμα, σήμερα κατέθεσε ερώτηση ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης επισημαίνοντας ότι «σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα (ΕΠΙΚΑΙΡΑ, 15/04/2016, 22/04/2016) το ελληνικό κράτος, σε περίοδο τεράστιας οικονομικής ύφεσης, χάνει κάθε χρόνο δισεκατομμύρια ευρώ από τον ηλεκτρονικό τζόγο και την αδήλωτη δραστηριότητα των ελληνικών στοιχηματικών διαδικτυακών εταιρειών. Πρόκειται για τις 24 εταιρείες και τα δεκάδες «παρακλάδια» τους, που νομιμοποιήθηκαν εν μια νυκτί με μια «σκοτεινή» τροπολογία και στις οποίες δόθηκε με τον προβληματικό Νόμο 4002/2011 περίοδος χάρητος 4 ολόκληρων ετών, κατά την οποία, με έδρα την Μάλτα και άλλους φορολογικούς παραδείσους, δρουν χωρίς άδεια και σε καθεστώς πλήρους ασυδοσίας, χωρίς τη δυνατότητα της Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) να ασκήσει οιοδήποτε έλεγχο, ούτε καν νομιμότητας.

Καταγγελίες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος 

Τόσο ο Στάθης Παναγούλης όσο και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος μέσω ερωτήσεων που κατέθεσαν στη Βουλή αναφέρονται στη λειτουργία των 24 στοιχηματικών εταιρειών και επισημαίνουν χαρακτηριστικά: «φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, λαθροχειρίες, επίγειος στοιχηματισμός, παρακράτηση κερδών, είναι ορισμένες μόνες από τις παράνομες δράσεις τους που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας».

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο Νίκος Νικολόπουλος, ευρήματα από παλαιότερη έρευνα της ΕΕΕΠ η οποία με στοιχεία που είχε υποβάλει προς περαιτέρω διερεύνηση στις αρμόδιες ΔΟΥ ανέφερε πως κάποιες εταιρείες που εντάχθηκαν στο μεταβατικό καθεστώς απέκτησαν νόμιμη άδεια σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα, άλλες εντάχθηκαν χρησιμοποιώντας άδεια άλλων εταιρειών, άλλες δεν ήταν καν εγκατεστημένες στην ΕΕ, όπως απαιτείτο, ενώ οι τζίροι που δηλώθηκαν από ορισμένες εταιρείες δεν ανταποκρίνονταν στην εκτιμώμενη αγορά διαδικτυακών τυχερών παιγνίων.

Υπάρχει ευθύνη των συμμετεχόντων στις στοιχηματικές εταιρείες για το αδίκημα της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, δεδομένου ότι με πλαστά - άκυρα δικαιολογητικά παραπλάνησαν το Δημόσιο και το τελευταίο εξέδωσε ΑΦΜ για την νόμιμη λειτουργία των εταιρειών αυτών, όπως άλλωστε προβλέπει το άρθρο 220 ΠΚ παρ 1: «Όποιος πετυχαίνει με εξαπάτηση να βεβαιωθεί σε δημόσιο έγγραφο αναληθής περιστατικό που μπορεί να έχει έννομες συνέπιες, καθώς και όποιος χρησιμοποιεί τέτοια ψευδής βεβαίωση για να εξαπατήσει άλλον σχετικά με το περιστατικό αυτό, τιμωρείτε με φυλάκιση τριών μηνών μέχρι 3 ετών αν δεν τιμωρείται βαρύτερα από τις διατάξεις ηθικής αυτουργίας»;

Υπάρχει ευθύνη των στελεχών των στοιχηματικών εταιρειών για κακουργηματικού χαρακτήρα ψευδή δήλωση που υπέβαλαν προς την αρμόδια ΔΟΥ, ότι δήθεν είχαν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις ενώ στην πραγματικότητα στερούντο αυτών, επί σκοπώ να αποκτήσουν παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνούσε τις 120.000 ευρώ;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v