Reuters: Mικρά τα οφέλη για Ελλάδα από την ένταξη στο QE

Οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες, αν η χώρα ενταχθεί τελικά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Μειώθηκαν οι αγορές ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων. Εκτός η Κύπρος.

Reuters: Mικρά τα οφέλη για Ελλάδα από την ένταξη στο QE

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πλησιάζει το όριο του χρέους που μπορεί να αγοράσει από εκδόσεις ομολόγων ορισμένων κρατών μελών, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι θα προχωρήσει σε εξαιρετικά περιορισμένες αγορές ελληνικών τίτλων, αν η χώρα συμπεριληφθεί τελικά στο QE.

Ενα χρόνο περίπου πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ περιόρισε τις αγορές ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων, λόγω ανησυχιών ότι μπορεί να είναι ήδη κοντά στο «ταβάνι» των τίτλων που μπορεί να αγοράσει από τις δύο χώρες, δήλωσαν πηγές από την κεντρική τράπεζα στο Reuters.

Οι πηγές σημείωσαν πως η ΕΚΤ θέλει να κρατήσει τις δύο χώρες στο πρόγραμμα μέχρι την προβλεπόμενη λήξη, τον Μάρτιο του 2017, με τις αγορές ωστόσο να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σημειώνεται πως με βάση τους κανονισμούς του προγράμματος QE, η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει μέχρι και το 33% του εμπορεύσιμου χρέους μιας χώρας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το όριο αυτό σημαίνει πως όταν η Ελλάδα μπει στο πρόγραμμα, οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες, καθώς η τράπεζα είναι ήδη ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους ελληνικού χρέους. 

Σημειώνεται πως η Κύπρος έχει ήδη τεθεί εκτός του προγράμματος, γιατί δεν πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια αξιολόγησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v