Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρέθηκαν συντρίμμια του μοιραίου Airbus της EgyptAir

Ερευνες με τη βοήθεια και ελληνικών μέσων για τον εντοπισμό του αεροσκάφους που χάθηκε από τα ραντάρ σήμερα τα ξημερώματα. Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα αφήνουν οι αρχές της Αιγύπτου. Τι αποκαλύπτουν οι Ελληνες ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Σενάρια για τρομοκρατική ενέργεια.

Βρέθηκαν συντρίμμια του μοιραίου Airbus της EgyptAir

Δύο μεγάλα πορτοκαλί αντικείμενα έχουν εντοπίσει οι ελληνικές αρχές, περίπου 50 μίλια νοτιοανατολικά της περιοχής που το μοιραίο αεροσκάφος της EgyptΑir φάνηκε από τα ραντάρ να κάνει «βουτιά», σύμφωνα με την ΕΡΤ. 

Τα επιπλέοντα αντικείμενα, που δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι ανήκουν στο αεροσκάφος, βρέθηκαν νότια της Καρπάθου, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες. 

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός αεροπορίας της Αιγύπτου υπογράμμισε ότι είναι πιο πιθανό το αεροσκάφος να έχει συντριβεί λόγω τρομοκρατικής ενέργειας παρά λόγω τεχνικού λάθους, σημειώνοντας πάντως ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για συμπεράσματα.  

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της ρωσικής αντικατασκοπείας, Alexander Bortnikov δήλωσε ότι η πτώση του αεροσκάφους οφείλεται "κατά πάσα πιθανότητα" σε τρομοκρατική ενέργεια, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στα στοιχεία που διαθέτει. 

Ολάντ: Συνετρίβη το Airbus

Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε ότι συνετρίβη το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση MS804 των αιγυπτιακών αερογραμμών και το οποίο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε από το Παρίσι προς το Κάιρο.

Το Airbus των αιγυπτιακών αερογραμμών φαίνεται πως συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Καρπάθου και εντός του αιγυπτιακού εναέριου χώρου, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), το οποίο επικαλείται πηγή από την ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαΐλ δήλωσε ότι οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι είναι πολύ νωρίς για να αποκλεισθεί οποιαδήποτε εξήγηση για τα αίτια του συμβάντος, περιλαμβανομένης της τρομοκρατικής ενέργειας.

«Επιχειρήσεις έρευνας διεξάγονται για το αεροσκάφος στην περιοχή όπου πιστεύεται ότι χάθηκε η επαφή», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν αποκλείει την υπόθεση τρομοκράτες να βρίσκονται πίσω από το περιστατικό, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτε. Οι επιχειρήσεις έρευνας πρέπει να ολοκληρωθούν για να μάθουμε το αίτιο».

Τι αποκαλύπτουν Ελληνες ελεγκτές 

Σύμφωνα με την ΥΠΑ, η πτήση MSR 804, A320 των αιγυπτιακών αερογραμμών, που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι - Κάιρο εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 02:24 π.μ. τοπική ώρα. Αναγνωρίσθηκε και εξουσιοδοτήθηκε από τον αρμόδιο Ελεγκτή Εναερίου Κυκλοφορίας, για την πορεία της πτήσης του.

Στις 02:48 π.μ. μεταβιβάζεται στον επόμενο τομέα Ελέγχου και εξουσιοδοτείται από τον αρμόδιο ελεγκτή για το σημείο εξόδου από το FIR Αθηνών. Ο πιλότος ήταν ευδιάθετος και ευχαρίστησε στα Ελληνικά.

Στις 03:27 π.μ. το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών προσπάθησε να επικοινωνήσει με το αεροσκάφος για μεταβίβαση επικοινωνίας και ελέγχου από το FIR Αθηνών στο FIR Καΐρου. Παρά τις επανειλημμένες κλήσεις το αεροσκάφος δεν ανταποκρίθηκε, οπότε ο ελεγκτής εναερίου κυκλοφορίας κάλεσε στη συχνότητα κινδύνου χωρίς απόκριση από την πλευρά του αεροσκάφους.

Στις 03:29 π.μ. βρίσκεται πάνω στο σημείο εξόδου.

Στις 03:29:40 π.μ. χάνεται το στίγμα του αεροσκάφους από το ραντάρ περίπου 7 ΝΜ νότια/νοτιοανατολικά από το σημείο ΚUMBI, εντός του FIR Καΐρου. Άμεσα ζητήθηκε η συνδρομή των ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας για πιθανό εντοπισμό στόχου, χωρίς αποτέλεσμα.

Στις 03:45 π.μ. ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες έρευνας και διάσωσης μέσω ΕΚΣΕΔ, ΕΚΑΕ και ΚΕΝΑ, με παράλληλη ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Καΐρου.

Καμμένος: Συνεχίζονται οι έρευνες

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Πάνος Καμμένος αναφορικά με το θέμα των ερευνών, στις οποίες μετέχει και η Ελλάδα, για τον εντοπισμό του αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση MS804 των αιγυπτιακών αερογραμμών, το οποίο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε από το Παρίσι προς το Κάιρο.

Οπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «η εικόνα που έχουμε για το ατύχημα είναι ότι στις 3:37 το αεροσκάφος βρισκόταν περίπου 10-15 μίλια μέσα στον αιγυπτιακό FIR. Πραγματοποίησε μια στροφή 90 μοιρών αριστερά και 360 μοιρών δεξιά, πήγε από τα 37.000 στα 9.000 πόδια και μετά η εικόνα του χάθηκε».

Ο ΥΠΕΘΑ αναφέρθηκε στα στρατιωτικά μέσα που παίρνουν μέρος στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, ενώ δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον υπουργό της Αιγύπτου και του εξέφρασε τα συλλυπητήρια του, όπως και με τον Γάλλο στρατιωτικό ακόλουθο.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες περί σήματος κινδύνου, ο ίδιος σημείωσε πως «υπήρξε κάποια πληροφορία για στίγμα, το διερευνούμε. Δεν είναι επιβεβαιωμένο».




 

 



Η τελευταία επικοινωνία του Airbus με τους... από Enikos_gr 


Eurocontrol: Καλές οι καιρικές συνθήκες

Δεν υπήρχαν άσχημες καιρικές συνθήκες την ώρα και στην περιοχή όπου το αεροσκάφος της EgyptAir στο οποίο επέβαιναν 66 άνθρωποι εξαφανίστηκε σήμερα το πρωί, ανέφερε η υπηρεσία διαχείρισης του ευρωπαϊκού δικτύου αεροπορικής κυκλοφορίας Eurocontrol.

"Δεν υπάρχει σημαντική επίπτωση στην κυκλοφορία αυτή την ώρα, αν και διεξάγονται επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης στην περιοχή", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Eurocontrol.

Βοήθεια για τις έρευνες στέλνει η Γαλλία

Η Γαλλία πρόκειται να στείλει πλοία και αεροσκάφη προκειμένου να βοηθήσουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της EgyptAir.

"Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να βρεθεί το αεροπλάνο. Για τον λόγο αυτό είμαστε σε επαφή με τις αιγυπτιακές αρχές, έχουμε κινητοποιηθεί και είμαστε έτοιμοι να στείλουμε τα στρατιωτικά μας μέσα, αεροσκάφη και πλοία, για τον εντοπισμό του αεροπλάνου", είπε ο Ερό στους δημοσιογράφους μετά το υπουργικό συμβούλιο με τον πρόεδρο Ολάντ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο υπουργός Μεταφορών Αλέν Βινταλίς πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε φορτίο στο επιβατικό αεροσκάφος Airbus A320.

Οι επιβάτες

Σύμφωνα με την EgyptΑir το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ περίπου στις 02:30 τα ξημερώματα κι ενώ βρισκόταν σε απόσταση 280 χιλιομέτρων από τις αιγυπτιακές ακτές. Μάλιστα οι αιγυπτιακές αερογραμμές έδωσαν στη δημοσιότητα και τις εθνικότητες των επιβατών. 

Οπως αναφέρουν, στην πτήση επέβαιναν 30 Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, 1 Σαουδάραβας, 1 Βρετανός, 1 Βέλγος, 1 από το Κουβέιτ, 1 Σουδανός, 1 από το Τσαντ, 1 Πορτογάλος, 1 Αλγερινός κι ένας Καναδός. Μεταξύ των επιβατών βρίσκονταν ένα παιδί και δύο βρέφη. 

Οι πρώτες πληροφορίες

Η εφημερίδα «Ahram» της Αιγύπτου αναφέρει ότι ο πιλότος δεν έκανε κάποια κλήση έκτακτης ανάγκης πριν από την εξαφάνιση του αεροσκάφους, ενώ και στην επικοινωνία που είχαν και οι Ελληνες ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας με το πλήρωμα θαλάμου της πτήσης δεν υπήρξε καμία αναφορά για κάποιο πρόβλημα.

Το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου συγκεντρώνει στοιχεία για την τεχνική κατάσταση του αεροσκάφους που εξαφανίστηκε στη Μεσόγειο, ενώ την ίδια ώρα, αξιωματούχος του αεροδρομίου στο Παρίσι αρκέστηκε στην εξής δήλωση: «Το αεροσκάφος δεν προσγειώθηκε. Αυτό μπορούμε να πούμε για την ώρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v