Εξαγορά των διμερών δανείων της Ελλάδας εξετάζει ο ESM

Τηλεδιάσκεψη στελεχών των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης αποκαλύπτει το Bloomberg. Στο τραπέζι η επαναγορά από ESM των δανείων του πρώτου προγράμματος (52 δισ.), για να μειωθούν οι τόκοι αλλά και η εξαγορά χρέους από το ΔΝΤ. Η στάση του Ταμείου και πώς αντιδρούν τα κράτη-μέλη.

Εξαγορά των διμερών δανείων της Ελλάδας εξετάζει ο ESM

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης εξετάζουν πρόταση για την αγορά δανείων που χορήγησαν κράτη-μέλη στην Ελλάδα, σε μια κίνηση που θα ελάφρυνε το βάρος του ελληνικού χρέους, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Ανώτατα στελέχη υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη χθες το βράδυ για να συζητήσουν τρόπους ώστε να καταστούν βιώσιμες δανειακές υποχρεώσεις ύψους 321 δισ. ευρώ στης Ελλάδας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Η μία επιλογή θα ήταν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να αγοράσει τα πρώτα δάνεια που χορήγησαν τα κράτη προς την Ελλάδα (διμερή δάνεια) και να μειώσει τις πληρωμές επιτοκίων, ανέφεραν οι πηγές.

Σημειώνεται ότι το 2010 και το 2011 χορηγήθηκαν διμερή δάνεια ύψους περίπου 52,9 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

«Δεν θα αναφέρω με λεπτομέρεια τα μέτρα που θα συζητήσουμε, και ευελπιστώ να περάσουμε, την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες», δήλωσε σήμερα από την Ιαπωνία ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Όμως ξέρετε πως κάναμε αρκετή πρόοδο πριν από δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες. Οριστικοποιούμε αυτά που συμφωνήσαμε ομόφωνα πριν από δύο εβδομάδες στο Eurogroup».

O ESM εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο αγοράς των δανείων του ΔΝΤ, προκειμένου να δοθεί μια οικονομική ώθηση στην Ελλάδα, αφού οι δικοί του όροι είναι πιο επιεικείς σε σχέση με αυτούς του ΔΝΤ, σύμφωνα με έκθεση βιωσιμότητας που έχουν προετοιμάσει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Η επαναγορά των δανείων του ΔΝΤ «αντιστοιχεί σε ελάφρυνση χρέους», δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Οι αξιωματούχοι εξέτασαν τρεις επιλογές για την ελάφρυνση χρέους στην τηλεδιάσκεψή τους: να αγοράσει ο ESM διμερή δάνεια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από μεμονωμένες χώρες στο πλαίσιο του GLF (διμερή δάνεια), να αγοράσει ο ESM τις υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ και να παραταθούν οι λήξεις του ελληνικού χρέους και να μειωθούν τα επιτόκια, όπως ανέφερε στο Bloomberg η μία εκ των πηγών.

Οι χώρες που εντάχθηκαν στην ευρωζώνη μετά την πρώτη διάσωση έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο ο ESM να αγοράσει διμερή δάνεια, διότι αυτό θα αύξανε την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος που δημιουργήθηκε πριν γίνουν μέλη της νομισματικής ένωσης, σημείωσε άλλη πηγή. Αν η Ελλάδα κηρύξει χρεοστάσιο επί των δανείων της, τότε οι χώρες της ευρωζώνης, που είναι μέτοχοι του Ταμείου, θα πρέπει να επωμιστούν τις απώλειες.

Η συζήτηση της Τετάρτης ήταν μια τεχνική ανταλλαγή απόψεων και δεν ελήφθησαν αποφάσεις, ξεκαθάρισε η πηγή. Οι υφυπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τις διαθέσιμες επιλογές πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις 24 Μαΐου.

Θέλει συμφωνημένο μηχανισμό και κλίμακα ελάφρυνσης το ΔΝΤ

«Το ΔΝΤ δεν αναμένεται να κάνει αποδεκτή μια ασαφή υπόσχεση για ελάφρυνση χρέους 'εάν χρειαστεί'», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος κοντά στο Ταμείο.

«Η στάση του ΔΝΤ είναι ότι ο μηχανισμός και η κλίμακα της ελάφρυνσης χρέους θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί εμπροσθοβαρώς, πριν το ΔΝΤ συμμετάσχει στο πρόγραμμα», σημειώνει.

«Η ελάφρυνση χρέους μπορεί όντως να λάβει χώρα σταδιακά. Όμως στο τέλος του νέου προγράμματος, ας πούμε το 2018, το ελληνικό χρέος θα πρέπει να κριθεί βιώσιμο, κάτι που σημαίνει ότι η όποια ελάφρυνση χρέους λάβει χώρα από εκεί και μετά θα πρέπει να περιλαμβάνεται», επεσήμανε.

«Η ελάφρυνση χρέους στα χρόνια πέραν του 2018 θα μπορούσε να εξαρτάται από την αύξηση του ΑΕΠ, για παράδειγμα, αλλά δεν θα πρέπει να εξαρτάται από μέτρα, καθώς κάτι τέτοιο υποδηλώνει ένα ακόμη πρόγραμμα και ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο μόνο με αυτό το πρόγραμμα», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, έτερος αξιωματούχος επισημαίνει ότι «πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι διστακτικές να δομήσουν την ελάφρυνση χρέους με τρόπο ώστε η Αθήνα δεν θα έχει κίνητρα να συνεχίσει την αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v