Με 30 ευρώ το μήνα η αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ

Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει επίσης ότι όσοι χάνουν το ΕΚΑΣ διατηρούν ως τον Δεκέμβρη του 2019 το δικαίωμα χαμηλής συμμετοχής (10%) στα φάρμακα. Ξεκινά η 2η φάση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Με 30 ευρώ το μήνα η αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ

Έως τον Δεκέμβριο του 2018 θα ολοκληρωθεί η επιστροφή του ΕΚΑΣ που καταβλήθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους που λόγω των νέων εισοδηματικών κριτηρίων, χάνουν και μάλιστα αναδρομικά, το επίδομα στην περίπτωση που το ποσό που πρέπει να επιστραφεί είναι άνω των 360 ευρώ.

Αναλυτικά, η τροπολογία του υπουργείου εργασίας που κατατέθηκε στη βουλή προβλέπει ότι η επιστροφή του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού θα γίνει σε 12 δόσεις. Σε περίπτωση που το υπερβάλλον ποσό της μηνιαίας δόσης υπερβαίνει τα 30 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό επιστρέφεται συμψηφιζόμενο με τη σύνταξη, σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018.

Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει ότι όσοι χάνουν το ΕΚΑΣ και τα προστατευόμενα μέλη τους διατηρούν μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2019 το δικαίωμα χαμηλής συμμετοχής (10%) στα φάρμακα. Σημειώνεται πως οι υπόλοιποι συνταξιούχοι καταβάλλουν 25% συμμετοχή στην φαρμακευτική περίθαλψη και χωρίς την τροπολογία, όσοι έχαναν το ΕΚΑΣ θα έβλεπαν και αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 150% (από 10% σε 25%).

Το κόστος της μειωμένης συμμετοχής σε φάρμακα, ανέρχεται σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε 10,4 εκατ. ευρώ για το 2016, 10,7 το 2017, 10,8 εκατ. ευρώ το 2018 και 1,2 εκατ. ευρώ το 2019.

Με την ίδια τροπολογία καθορίζονται οι όροι έναρξης της δεύτερης πιλοτικής φάσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο μετονομάζεται σε Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Δεν καθορίζονται βέβαια ούτε οι 30 δήμοι στους οποίους θα εφαρμοστεί, ούτε τα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία στην πρώτη πιλοτική φάση ήταν τόσο χαμηλά, που αφορούσε κυρίως πολίτες που ζουν σε συνθήκες φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού, και δεν αναφέρεται σε συνταξιούχους.

Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει εντός του Ιουλίου, σε 30 Δήμους βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων, δεικτών φτώχειας και ανεργίας και θα περιλαμβάνει παροχές σε είδος, χρήμα, υπηρεσίες και μέτρα ένταξης στην εργασιακή και κοινωνική ζωή. Θα διαρκέσει έως το τέλος του 2016 καθώς βάσει του Μνημονίου, από την 1/1/2017 το πρόγραμμα θα πρέπει να επεκταθεί σε όλη την χώρα.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να «απαντήσει» με τη συγκεκριμένη τροπολογία στις έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις της απόφασης για κατάργηση του ΕΚΑΣ αλλά και αναδρομική επιστροφή των ποσών από την 1η Ιανουαρίου σε όσους τα λάμβαναν μέχρι σήμερα και πλέον, τα χάνουν λόγω των νέων εισοδηματικών κριτηρίων, φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνει ούτε τους δήμους, ούτε τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης, ούτε το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης. Όλα θα διευκρινιστούν με υπουργική απόφαση. Το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται σε 67,2 εκατ. ευρώ.

*Δείτε αναλυτικά τι ορίζει η τροπολογία

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v